Mistanke om syk oppdrettsfisk i Alta

Lakseslakteriet til Grieg Seafood i Alta med 60 ansatte er stengt på grunn av mistanke om ILA-smittet fisk.

Oppdrettslaks

Etter mistanke om sykdommen ILA på oppdrettsfisk er lakseslakteriet i Alta nå stengt.

Foto: Marine Harvest

Det bekrefter samfunnskontakt i firmaet, Roger Pedersen.

Han sier at reglene krever at dersom det er mistanke om ILA – så skal man jobbe som om det er et faktum.

– Vi gjør alltid rutinemessige undersøkelser. I dette tilfelle registrerte vi at fisk vi fikk inn med båt oppførte seg litt unormalt. Det ble gjort nye prøver for en rekke sykdommer og virus. Når vi da får de resultatene, så viser det seg at fem av ti laks sendt inn til analyse hadde viruset, sier Roger Pedersen.

Roger Pedersen

- Grieg Seafood gjør det vi blir pålagt og mere til, sier samfunnskontakt Roger Pedersen.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

ILA-viruset er i samme familie som influensa-virus, og fisk som har sykdommen vil få indre blødninger. ILA betyr ingenting for mennesker, men syk fisk blir likevel ikke mat for folk.

Mattilsynet, andre oppdrettsanlegg i nærheten og forvalterne av Altaelva er orientert. Det er svært få påvisninger av at smitten er blitt overført til villaks.

Kan ikke ta imot laks

Anlegget er vasket ned og desinfisert, og kan inntil videre ikke ta imot laks for slakting, opplyser spesialinsprektør Sofus L. Olsen i Mattilsynet.

– Dette handler om fisk som kom fra Grieg Seafoods sin lokalitet Tinnlandet i Hammerfest kommune, som har ei merde med mistanke om ILA-smitte. Når anlegget i Alta er skikkelig rengjort, trolig i neste uke, kan det igjen begynne å ta imot fisk, men ikke fra Tinnlandet.

– Prøver avgjør om all fisk i lokaliteten Tinnlandet må slaktes nå. Vi venter på svar i morgen. Det er fisk for flere hundre millioner, som fortsatt kan selges på markedet. Selskapet ser nå på hvordan det er muligheter for å få det gjort. Det er ikke så enkelt, sier Sofus L. Olsen.

Fra lokaliteten Tinnlandet er det nå forbud mot å flytte fisk.

Grieg Seafoods lakseslakteri

Hele lakseslakteriet til Grieg Seafood AS i Alta må vaskes ned og desinfiseres. Bildet fra en tidligere anledning.

Foto: Robin Mortensen

Følger pålegg fra Mattilsynet

Grieg Seafood har tatt mistanken om smitte på anlegget i Alta på stort alvor.

– Vi tar mistanken om sykdom på største alvor. Vi gjør det som blir forventet av oss og litt til, sier samfunnskontakt i Grieg Seafood, Roger Pedersen.

Anlegget i Alta er nå tomt for fisk. Fisken som var mistenkt for smitte er slaktet og gått til markedet på vanlig måte. Fiskesykdommen ødelegger ikke kvaliteten på kjøttet, opplyser Mattilsynet.

Nyheter fra Troms og Finnmark