Hopp til innhold

Ministere lover hjelp til skredutsatte folk på Svalbard

Både justisministeren og olje- og energiministeren vil vurdere ytterligere skredsikringstiltak og permanent flytting fra skredutsatte områder på Svalbard.

Ministrene

Olje- og energiminister Terje Søviknes (til venstre) og justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen lover å hjelpe de skredutsatte beboerne i Longyearbyen. EU-minister Frank Bakke-Jensen nærmest kamera.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Vi har en klar ambisjon om at vi må trygge befolkningen som bor på de skredutsatte stedene i Longyearbyen, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) til NRK. Han får full støtte av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp), som også har ansvar for Svalbard.

– Storsamfunnet står bak befolkningen på Svalbard, og vi er fullt oppmerksom på de forpliktelsene vi har. At storsamfunnet vil stille opp er en selvfølgelighet, sier Amundsen.

Søndag reiser begge ministrene til Longyearbyen.

Her vil de bli orientert om skredhendelsene det siste året, og hvilke konsekvenser det har fått. Snøskredet tirsdag ødela to leilighetsbygg, og skredulykka i desember 2015 krevde to menneskeliv.

Terje Søviknes

Olje – og energiminister Terje Søviknes.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Det viktigste nå er å få sett stedet selv, og få diskutert med dem som er direkte berørt, sier begge ministrene.

– Lokalsamfunnet forventer økonomisk drahjelp fra regjeringa. Hva konkret kan dere si om det?

– Nå er det gjort et godt stykke arbeid for å se på skredsikring i området, og så må vi komme tilbake med noen bevilgninger til det etter hvert. Det er jo satt av en pott til NVE som går på skred og flomsikring i 2017-budsjettet. Nå må vi få oversikt over situasjonen, og hvilke behov man har, sier Søviknes.

Heller ikke Amundsen vil nå si hvor mye penger som vil bli brukt for å sikre folk på Svalbard mot nye skred.

– Nå reiser vi oppover for å se nærmere på forholdene, og vurdere eventuelle oppfølginger på den økonomiske siden gjennom budsjettet.

– Hvor fort kan man få skredsikring på plass?

– Det handler om hvor raskt man både kan få planlagt, prosjektert og gjennomført det fysiske arbeidet. Men vi bør ha en klar ambisjon om at når vi går inn i en ny vinter neste år så har vi trygget situasjonen for de rasutsatte områdene, sier Søviknes.

Dette er absolutt prioritert fra vår side, sier også justisministeren.

Leilighetskompelkset som tirsdag ble truffet av snøskred.

Bygningene som ble truffet av snømassene tirsdag fikk store skader.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Jeg forstår at folk kjenner på usikkerhet

Flere ganger har Sysselmannen valgt å evakuere boliger på grunn av fare før snøskred eller jordras, men i forkant av tirsdagens skred valgte de ikke å evakuere – noe flere har reagert på.

Opp mot 70 personer i Longyearbyen må finne nye steder å bo etter snøskredet.

Sysselmannen anbefaler permanent fraflytting for 13 bygg som ligger under Sukkertoppen, der skredene gikk. Energiminister Søviknes vil ikke ta noen avgjørelsen før besøket på Svalbard.

– Både skredsikring og permanent flytting fra skredutsatte områder kan være aktuelt, men det er litt for tidlig å konkludere. Men usikkerheten skjønner jeg at folk i Longyearbyen kjenner veldig sterkt på, legger ministeren til.

Også Per-Willy Amundsen ser fram til å møte folk i Longyearbyen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark