Hopp til innhold

Vil bruke 13 bygg til skredsikring

Sysselmannen anbefaler permanent fraflytting for 13 bygg som ligger under Sukkertoppen, slik at de kan fungere som sikring ved nye skred.

Longyearbyen snøskred veg 228

Snøskredet som gikk tirsdag ødela i alle fall et leilighetsbygg i gate 228 med seks leiligheter.

Foto: Stringer / NTB scanpix

Det forteller Sysselmann Kjerstin Askholt. Onsdag kveld skal de ha et folkemøte etter snøskredet som ødela to leilighetsbygg tirsdag ettermiddag.

Rundt 200 personer bel evakuert fra sine hjem i etterkant av skredet. Onsdag kveld oppheves evakueringen delvis. Samtidig anbefaler Sysselmannen at 13 bygg i det utsatte området skal fraflyttes permanent.

– I tillegg til det varslingssystemet vi har i dag, ønsker vi å sikre bebyggelsen ytterligere. Vi tenker at den øverste bebyggelsen skal brukes som sikring mot eventuelt nye skred, forklarer Askholt.

Tanken er at ved å la de 13 byggene stå tomme vil avstanden fra fjellet til nærmeste bebodde bygg øke, og faren for at de blir tatt av skred blir mindre.

Tilliten svekket

Etter snøskredet i desember i 2015 som tok to menneskeliv, fikk Longyearbyen skredovervåkning. Flere ganger har Sysselmannen valgt å evakuere boliger på grunn av fare før snøskred eller jordras, men i forkant av tirsdagens skred valgte de ikke å evakuere. Det har fått befolkningen til å reagere.

– Tilliten vår til varslingssystemet er lav. Det er det inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha pratet med en del andre beboere her også, sier Nils Lorentsen.

Han og samboeren var akkurat på vei ut døra da snøskredet ødela leilighetsbygget de bor i.

Nils og Niklas

Niklas Medby Lorentsen og pappa Nils Lorentsen mistet hjemmet sitt i snøskredet tirsdag.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Vil ikke tilbake

Arild Olsen

Lokalstyreleder Arild Olsen mener behovet er stor for ytterligere skredsikring i Longyearbyen.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– Dette understreker behovet for sikringstiltak mot skred og for å flytte deler av bebyggelsen fra de mest skredutsatte områdene, sier Arild Olsen, leder for Longyearbyen lokalstyre.

Sysselmann Kjerstin Askholt forteller at de skal i møte med dem som bor i leilighetene de nå ønsker å bruke som skredsikring, for å diskutere hvordan de kan løse utfordringen.

– Hvordan folk reagere på anbefalingen må vi bare vente og se, sier hun.

For Nils Lorentsen og resten av familien er det uaktuelt å flytte tilbake til det skredutsatte området.

– Det er ikke trivelig å bo et sted der det kan gå et ras selv om vi ikke blir evakuert fordi de tror det er trygt, sier Nils' sønn, Niklas Melby Lorentsen.