Hopp til innhold

Snøskredet på Svalbard: – Et gedigent smell

To store leilighetsbygg er tatt av snøras på Svalbard. Nils Lorentsen og samboeren var på vei ut av døra da raset kom mot huset deres.

Nils Lorentsen

PÅ NÆRT HOLD: Nils Lorentsens hjem ble tatt av skredet. Dette bildet er tatt etter at han fikk flytte hjem etter skredet i 2015.

Foto: Geir Barstein / NRK

– Jeg skulle ned til byen og ta kaffe med en kompis, og var i yttergangen da raset kom. Jeg fik ikke noe forvarsel. Det var et gedigent smell og så rørte huset på seg, forteller Nils Lorentsen

Han sprang til baderomsvinduet, der han så de store skadene.

– Det lå knuste skutere og sleder opp langs veggen. Bilen til naboen var presset inn i naboleiligheten. Og veggen til dattera mi var revnet, og da skjønte jeg kreftene. Men det har gått bra med barna og familien. De var på skolen og alle er i live. Det er det viktigste, sier Lorentsen.

Det gikk tirsdag morgen et skred i Longyearbyen.

– Hoppet ut av vinduene

Sysselmannen på Svalbard har ikke fått meldinger om skadde eller savnede etter raset, opplyses det i en pressemelding. Hovedredningssentralen har sendt lavinehunder.

– Det er to blokker som er tatt av ras med til sammen seks leiligheter. Det er folk som er observert som har hoppet ut av vinduene, forklarte Hilde Kristin Røsvik, redaktør i Svalbardposten, kort tid etter raset.

Tidligere NRK-journalist Aud Ingebjørg Barstad var på et hotell få meter fra området der raset gikk:

– Det er uvirkelige krefter som har vært i sving. Heldigvis er trolig ingen tatt, så stemningen på stedet er ganske rolig nå, men det er mange som har kommet hit med spader og slike ting, sier Barstad.

Snøskred i Longyearbyen

Dårlig vær

Ras på Svalbard

Frivillige og hjelpemannskaper tok raskt til spadene.

Foto: Hans Olav Brenner

Også programleder og skuespiller Hans Olav Brenner var i nærheten. Han forteller om en ubestemmelig lyd som de ikke skjønte helt hva var.

– Det var et rørende syn å se hvor fort det ble mobilisert, selvfølgelig med redningsetater og sysselmann, men også frivillige som tok med seg spader og søkeutstyr, forteller Brenner.

Hans Olav Brenner

Hans Olav Brenner forteller om stor innsats fra alle da raset gikk i nærheten av sentrum.

Foto: HILDE BJØRNSKAU / NRK

Det er stor skredfare – faregrad 4 – på Nordenskiöld Land på Svalbard. Kraftig vind har ført til stor vindtransport av snø inn i leheng, opplyser Snøskredvarslingen.

Det har vært veldig dårlig vær, masse vind, snøfokk og store skavler som har bygd seg opp rundt rasstedet den siste tiden.

Nært dødsraset i 2015

Barstad forteller at et nytt skred sannsynligvis vekker vonde minner hos mange på Svalbard.

– Det er klart at det er vonde minner og mye usikkerhet som nå kommer opp på nytt. Det er ganske voldsomt å se at noe slikt skjer, og selv om ikke liv har gått tapt så er hjemmene til flere familier ødelagt, og det er ganske dramatisk.

Ras Svalbard
Foto: Mari Grafsrønningen

Lorentsen ble ikke advart, bortsett fra varsel om stor skredfare.

– Sønnen min spurte meg i går kveld om hvordan det var med rasfare. Og jeg svarte at etter raset sist så blir vi evakuert om det er stor fare.

Evakuert flere ganger

– Hvordan opplever du at raset kommer så kort tid etter forrige ras?

– Det er veldig skremmende. Jeg tenkte i mitt stille sinn at hvis det kommer store mengder så kommer vi til å bli evakuert. Jeg trodde ikke det skulle være mulig.

– Hva slags forholdsregler har dere levd etter?

lyb

– Det har vært veldig strengt, føler jeg. Jeg har vært evakuert mange ganger og følt meg trygg på at vi skal bli evakuert hvis det er fare, sier Lorentsen.

Raset har gått fra Sukkertoppen, samme sted som 19. desember 2015, der to personer omkom og ti hus ble tatt av et stort skred.