Viste folkeopprøret mot Røkke og Norway Seafoods

Ansatte og støttespillere gikk lørdag i demonstrasjonstog i Hammerfest, i protest mot det de frykter er nedleggelse av over hundre arbeidsplasser i Norway Seafoods.

Kystopprøret 1

Folkeoppprøret mot Røkke og Norway Seafoods. Folk i Hammerfest markerte sin protest mot det de frykter kan bli nedleggelse av 110 industriarbeidsplasser i byen. Her med ordfører Alf E. Jakobsen og initiativtager Elin Holmgren i spissen for demonstrasjonstoget.

Foto: Allan Klo

Lørdag gikk det demontrasjonstog i Hammerfest, der de protesterer med paroler som «Stopp Røkke» og «Konsesjonsvilkårene SKAL etterleves».

Fremst i toget gikk initiativtager for demonstrasjionen Elin Holmgren, sammen med hammerfestordfører Alf E. Jakobsen.

Også fylkestingspolitiker Roger Hansen (Ap) var på plass i Hammerfest og sier dette om markeringen:

– Jeg vet ikke om slike markeringer nytter. Men jeg kan ikke gå i grava uten å prøve å rette på det her som har oppstått. Det skal ikke være sånn at kapitalkreftene skal råde her i nord. Her er det folkets vilje som skal råde, sier Hansen.

Frykter for arbeidsplassene

Torill Jeremiassen

Tillitsvalgt Torill Jeremiassen ved Norway Seafoods anlegg i Hammerfest, som hun tror kommer til å forsvinne.

Foto: Allan Klo / NRK

Torill Jeremiassen er tillitsvalgt for NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) i Norway Seafoods i Hammerfest.

Hun forteller om frykten for sin og de andre ansattes arbeidsplass ved anlegget i Snøhvitbyen.

– Vi hører jo alle ryktene både på byen og i bedriften at vi skal legges ned. Samtidig som de tillitsvalgte har fått litt informasjon om det, uten at jeg skal være for bastant og si at dette er tilfellet, sier Jeremiassen.

Hun er likevel klar i sin tale om at Norway Seafoods i Hammerfest kommer til å forsvinne.

– Jeg tror det har vært planen helt fra anlegget her ble bygd, at den er beregnet på andre gjøremål. Det er jo bare halvannet år siden sist de ansatte ble informert om at dette skulle legges ned, påpeker hun videre.

Hun var en av svært mange frammøtte som deltok i demontrasjonen mot nedleggelse, som er en del av det som nå har blitt Kystopprøret i Nord-Norge.

– Har rømt fra lovnadene

Folkeopprøret 2

Det var et massivt oppmøte av folk under protestmarkeringen mot Norway Seafoods og Røkke i Hammerfest lørdag.

Foto: Allan Klo

Hele Finnmark var med på å ta imot Røkke da han kom, og hadde forventning til det han skulle gjøre.

– Det har vært sånn at kommunene har holdt sine forpliktelser, og oppfylt hans krav, mens de selv har rømt fra alle sine lovnader, som vi også har skriftlig, sier Hansen.

Han sier man kan ikke bare se på at Norway Seafoods ikke tjener penger på dette.

– Man kan ikke se det sånn, fordi de har fått samfunnskvoter, der mange i Finnmark også har kjempet for de samme kvotene. Om de går enkelte år med underskudd på landsida, så tjener de vannvittig mye på sjøsida. Det er derfor ikke rettferdig av dem å fremstille dette slik, tordner Hansen.

Roger Hansen

Ap-sluggeren Roger Hansen er en forkjemper for fiskeriene i Finnmark, og stilte opp under demonstrasjonen i Hammerfest lørdag. Her fra fakkeltoget i Mehman forrige helg.

Foto: Solveig Kåberg

Avdramatiserer

Norway Seafoods prøvde torsdag å avdramatisere det hele med at kystopprøret er medieskapt.

– Norway Seafoods ønsker å bygge opp torskenæringen, og alternativene selskapet vurderer er langt fra så dramatiske som de fremstilles i media. Det sier direktør i Norway Seafoods Thomas Farstad i en uttalelse NRK fikk tilgang til torsdag.

Førstkommende onsdag avholdes det styremøte i Norway Seafoods.

Nyheter fra Troms og Finnmark