Nå har fylkesrådslederne i Troms og Nordland gått i klinsj med hverandre.
Begge representerer Arbeiderpartiet. Troms beskyldes for å ville kuppe deler av Nordland. Nordland vil innlegge Sør-Troms og Harstad i Nordland.
Det betyr strid og jammer.
Ville gi Helgeland til Trøndelag
Det kan nå være interessant å se tilbake litt på historien om regionaliseringa i nord.
Daværende fylkesråd i Troms, Roger Ingebrigtsen, fikk satt ned et eget regionaliseringsutvalg med 14 kvinner og menn. De utredet – og reiste på befaringer.
Den oppsiktsvekkende konklusjonen i 2004 var at utvalget ville dele Nord-Norge i to og gjøre Helgeland til en del av Trøndelag.
Utvalg foreslo at Petter Dass skulle bli trønder. Det skapte sterke reaksjoner.
Foto: NTB scanpixUtvalget ville lage en stor nordnorsk region nord for polarsirkelen, med begrunnelse at det da – ved norsk EU-medlemskap – blir lettere å nyte godt av EUs støtteordninger for «arktiske områder».
Dårlig samarbeid
Reaksjonen i Nordland, og særlig på Helgeland var sterk. Reaksjonene innebar at blant andre dikterpresten Petter Dass skulle ikke bli trønder. Det kom ikke på tale!
På politisk hold i Nord-Norge ble forslaget fra regionaliseringsutvalget møtt med skepsis. Daværende fylkesordfører Helga Pedersen i Finnmark fryktet et dårlige samarbeidsklima mellom de nordnorske fylkene.
– Imperialistisk
Forslaget om å dele Nordland mellom Trøndelag og Troms var ikke nytt. Daværende fylkesordfører Ronald Rindestu i Troms la det fram for fylkestinget allerede i 2000.
Ringestu så for seg at grensa enten kunne gå ved Vestfjorden eller Saltfjellet, men konklusjonen på Nordlands skjebne som regional enhet var det samme; bort med Nordland.
Den gang kalte fylkesrådsleder Geir Knutson i Nordland utspillet «imperialistisk». Han ville heller ha Sør-Troms som en del av Nordland og resten av Troms sammen med Finnmark i et nytt Finnmark fylke. Altså; bort med Troms.
Nå skjedde det ikke noe med regionreformen på 2000-tallet. Regjeringa skrinla planene i 2008. Ingen så ut til å bry seg om hva utvalget i Troms hadde foreslått, eller forslaget fra fylkesrådslederen i Nordland.
Debatten eksplodert
Men Solberg-regjeringa ønsker å gå videre med planene, og ønsker å redusere antall fylker fra 19 til rundt 10. Her har det skåret seg i Nord-Norge.
Hvor skal grensen gå? Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth får sterk kritikk fra Nordland.
Foto: NRKNordland takket nei tidlig, og ville ikke være med å utrede en felles nordnorsk region. Nå nylig takket også Finnmark nei til å gå videre med ei utredning sammen med Troms.
Dette mener Troms:
Det er etter dette at debatten har eksplodert. Det har bakgrunn i vedtaket fylkesrådet i Troms i forrige uke som ser for seg tre muligheter:
– En felles region i Nord-Norge.
– Troms som selvstendig region, med en eventuell grensejustering mellom Sør-Troms og nordre Nordland.
– En region for Troms og Finnmark med en vurdering av grensejustering mellom Sør-Troms og nordre Nordland.
Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth så seg ikke tjent med å informere sin kollega i Nordland, Tomas Norvoll, om at Troms ville gå inn for dette. Det har forsuret forholdet mellom dem.
Norvoll mener Troms forsøker å kappe land. Han påstår også at Troms ønsker å innlemme Lofoten og Vesterålen i Troms.
Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, mener Troms forsøker å kappe land.
Foto: Benjamin FredriksenHva sier Erna?
Nå blir det opp til regjeringa å tegne kartet. Seinere skal Stortinget ha det avgjørende ordet.
Da blir spørsmålet om Stortinget vil tvinge sammen fylker i nord – fylker som ikke vil. Og vil regjering og Stortinget gjøre det i et valgår?
I helga skal statsminister Erna Solberg besøke årsmøtet i Troms Høyre. Der skal hun blant annet møte Roger Ingebrigtsen, tidligere fylkesråd i Troms, til en diskusjon om Nord-Norges muligheter.
Kanskje gamle forslag hentes fram igjen?