Troms vil kuppe flere nordlandskommuner

Fylkesrådet i Troms ønsker å be regjeringen vurdere å gi Troms fem av Nordlands kommuner. Fylkesrådslederen i Nordland fikk sjokk da han leste om planene i avisa.

Ankenes ved Narvik

Narvik er blant kommunene Troms kan tenke seg. Her ser vi Ankenesbrua ved Narvik.

Foto: Bodil Kristine Fagerthun

– Jeg er opprørt, skuffet og overrasket over dette forslaget. Jeg trodde vi hadde et godt samarbeid med Troms, men ender altså opp med å lese i media at de vil overta en rekke nordlandskommuner, sier fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll (Ap).

Han sier han ikke er blitt informert om vedtaket fra fylkesrådet i nabofylket, der Troms ønsker å be regjeringen vurdere om nordlandskommunene Narvik, Tjeldsund, Lødingen, Ballangen og Evenes, heller bør tilhøre Troms.

Norvoll

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, sier han er skuffet over planene i Troms.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Det har ikke blitt nevnt overhodet. Jeg var i møte med fylkesråden i Troms senest i går, vi satt ved siden av hverandre og det ble ikke sagt et ord om dette.

– Dramatisk forslag

Neste år skal regjeringen ta stilling til sammenslåing og grensejusteringer mellom fylkene i Norge. I den forbindelse skal fylkestingene over hele landet gi sin anbefaling til regjeringen. Det er i forslaget til denne innstillingen til fylkestinget, at fylkesrådet ber om å få vurdert muligheten for å overta en rekke kommuner i Ofoten i Nordland, skriver Nordlys.

– Jeg trodde vi i nord hadde en forståelse om at regionreformen ikke handlet om å kappe land fra hverandre. Dette er et ganske dramatisk forslag som vi ikke er blitt informert om i det hele tatt.

Tidligere har det nordnorske samarbeidet mellom fylkene vært mildt sagt kjølig, men forholdet hadde tilsynelatende blitt bedre den siste tiden.

– Nå går vi fra en fase hvor vi var medspillere, til å bli motspillere.

Laster kart, vennligst vent...

Troms fylke er markert i grønt, mens Nordland fylke er markert i lilla. Kommunene markert med mørk lilla, er kommunene fylkesrådet i Troms kunne tenkt seg å overta.

– Ikke noe forsøk på å gå bak ryggen på Nordland

Fylkesrådsleder i Troms, også hun tilhørende Arbeiderpartiet, Cecilie Myrseth, sier forslaget om å overdra flere nordlandskommuner, ikke kommer helt ut av det blå.

– Dette er noe som har vært en del av den offentlige debatten lenge. Narvik og Harstad er to viktigte næringslivsregioner. Å knytte disse to byene sammen inn i samme fylke, tror vi kunne hatt en rekke positive effekter.

– Fylkesrådslederen i Nordland er skuffet over at han ikke har blitt spurt om dette. Burde han blitt informert?

– Det kan godt tenkes. Samtidig er dette et forslag som har blitt diskutert tidligere i den offentlige debatten. Vi har ikke prøvd å gå bak ryggen på noen eller drive et dobbeltspill, men samtidig må Troms gjøre sine politiske vurderinger, på lik linje med Finnmark og Nordland.

Hun sier forslaget om at Ofoten-kommunene blir en del av Troms, er et av flere forslag.

– Dette er innspill til regjeringen der man er nødt til å peke på hvilke muligheter som finnes i de ulike regionene, så er det opp til Regjeringen og Stortinget å ta den endelige avgjørelsen.

Cecilie Myrseth

Fylkesrådsleder i Troms, Cecilie Myrseth, sier de ikke har ønsket å gå bak ryggen til noen, men at de har vært nødt til å gjøre selvstendige, politiske vurderinger ut i fra regionens behov.

Foto: Marius Fiskum / Pressebilde