Hopp til innhold

Full krangel i Nord-Norge: – Nå handler det bare om å kappe land fra hverandre

Etter at alle planer om sammenslåing falt i grus, er det nå alles kamp mot alle i Nord-Norge.

Tomas Norvoll

Fylkesrådesleder Tomas Norvoll (Ap) står foran kartet det nå krangles om. For hvor skal fylkesgrensene egentlig gå i fremtiden?

Foto: Benjamin Fredriksen

Forrige uke ble det kjent at fylkesrådet i Troms foreslår å flytte fylkesgrensen mellom Nordland og Troms til Tysfjord, for dermed å overta fem nordlandskommuner.

Forslaget kom som et sjokk på fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland. Han hadde sittet i møte med sin motpart i Troms Cecilie Myrseth, også hun fra Ap, hele torsdag forrige uke, uten at temaet ble brakt på banen. Fredag leste han i avisene om Troms' ekspansjonsplaner.

– Jeg er opprørt, skuffet og overrasket, sa Norvoll.

Motforslag

I dag kommer han og fylkesrådet i Nordland med sitt motforslag. De foreslår å flytte grensen nordover, slik at hele Midtre Hålogaland blir en del av Nordland. Tomas Norvoll vil ikke være konkret på hvilke kommuner som bør overføres til Nordland, men mener det vil være naturlig at det gjelder Harstad og regionen rundt.

Fra før er det kjent at Finnmark, som nylig sa nei til sammenslåing med Troms, har foreslått å overta deler av Nord-Troms.

Det betyr at slaget om Nord-Norge er i gang og at samarbeidsklimaet er alt annet enn godt.

– Vi måtte svare

– Jeg synes det er trist at vi har kommet dit at regionreformen nå handler om å kappe land fra hverandre, sier Tomas Norvoll i dag.

Han ønsker egentlig ikke å endre fylkesgrensene og det var heller ikke den opprinnelige planen, men nå føler han seg altså tvunget.

– Vi hadde ingen tanker om å kappe land fra Troms. Vi hadde opprinnelig et forslag som handlet om at Nordland er robust nok til å stå alene. Men så kom dette forslaget fra Troms, og da må vi svare på det.

Norvoll er tydelig skuffet, og mener fylkesrådet i Troms har jobbet i det skjulte og at deres mål hele tiden har vært å sentralisere mest mulig rundt Tromsø.

– Jeg har prøvd å bidra til at vi har en åpen og lavmælt diskusjon mellom fylkene i Nord-Norge. Og forholdet har vært bra en lang stund, men den tradisjonen er nå brutt, fordi Troms velger, uten å informere oss, å kappe land i Nordland.

Fylkestinget legger til grunn at den nye regionens administrasjonssenter skal være Tromsø. Dersom det blir vedtatt sammenslåing, må det arbeides videre med å utrede distribuerte løsninger for å ivareta nødvendig nærhet til brukere og samarbeidspartnere for fagetatene i Vadsø og eventuelt i Bodø.

Fra innstillingen til fylkesrådet i Troms

Mener Troms også vil ha Vesterålen

Og ikke nok med at Troms vil kappe land i Nordland. Tomas Norvoll mener forslaget fra Troms er vesentlig mer dramatisk enn det kan se ut ved første øyekast. Han mener Troms egentlig vil overta også Vesterålen, i tillegg til Ofoten, altså hele 10 kommuner totalt.

– Det er det som kommer fram av bakgrunnsdokumentene til innstillingen, sier han og peker på at det flere steder i dette dokumentet er diskutert hvilke fordeler det vil være å knytte Vesterålen og Ofoten nærmere Troms.

En sammenslåing av Troms og Finnmark vil bli den største regionen i Norge..... Med Ofoten og Vesterålen vil regionen øke ytterligere i omfang og befolkning, men samtidig vil man få en mer funksjonell samferdselsregion.

Bakgrunnsnotat 4: Fordeler og ulemper med en sammenslåing mellom Troms og Finnmark

– Vil bare ha Ofoten

Men fylkesråd Cecilie Myrseth avviser kategorisk at Vesterålen også er med i forslaget.

– Vi har ikke innstilt på at vi skal overta Vesterålen. Det er Ofoten det handler om. Dette er en naturlig arbeids- og kompetanseregion som det er naturlig at befinner seg i samme fylke, sier hun.

Cecilie Myrseth

Fylkesråd Cecilie Myrseth har hisset på seg partikollega Tomas Norvoll. Men hun avviser at hun jobber i det skjulte.

Foto: Marius Fiskum / Pressebilde

Myrseth avviser også at de har jobbet i det skjulte.

– Det er veldig konspiratorisk. Vi i Troms har hatt den mest åpne prosessen av alle. Jeg burde kanskje ha tatt en telefon til Tomas, men det falt meg ikke inn. Utfordringene med grensene i Ofoten dukket ikke plutselig opp forrige uke. Det har vært en debatt som har pågått over lang tid. At dette var helt overraskende, forstår jeg ikke helt, sier hun.

– Det er konspiratorisk

I bunn og grunn kan det virke som Cecilie Myrseth mener Tomas Norvoll overreagerer. Hun mener det er helt naturlig at Troms tenker på seg selv, når alle samtaler om sammenslåing har falt i grus.

– Det må være mulig å være politisk uenig uten at det skal blir krig av den grunn. Det må være mulig med en rasjonell debatt også i Nord-Norge.

– Er det riktig at dere egentlig bare er opptatt av å samle mest mulig makt rundt Tromsø?

– Det er en gammel diskusjon som jeg nesten ikke orker å gå inn. Det er konspiratorisk å tenke at hele prosessen har handlet om å styrke Tromsø. Absolutt alle vet at vi har sett på alle mulige løsninger. Men det vil være naturlig at vi fra Troms' side mener det er naturlig at Tromsø er et naturlig sentrum. Jeg regner med at Nordland mener Bodø bør være regionsenter, sier Myrseth.

– Hvorfor har alle samtaler brutt sammen?

– Det står ikke på oss. Vi har ikke stengt noen dører, sier Myrseth.

Uansett: Til syvende og sist må disse forslagene vedtas i de respektive fylkestingene, før Stortinget skal fatte et endelig vedtak våren neste år.

Om grensene til slutt blir endret, gjenstår altså å se.

Troms vil overta Ofoten-kommuner
Nordland med Harstad-regionen