Hopp til innhold

Støre: – Tungt å tenke på at mange sliter med strømregningen

Statsministeren oppfordrer nordmenn til å strekke en hånd ut til dem som feirer jula alene, og avslører julemiddagen i statsministerboligen.

m6TYCMEb

RIBBEMANN: Statsministeren spiser ribbe på julaften, og skal selv stå for julemiddagen for seg og sine fire gjester i kveld.

Foto: Torstein Bøe/POOL

Statsminister Jonas Gahr Støre feirer sin første jul i statsministerboligen, og skal tilberede ribbe til sine fire gjester i kveld.

Støre sier han synes det har vært «tungt» å ta avgjørelsene om å sette inn koronatiltak, og de høye strømprisene:

– Det å vite at mange vanlige husholdninger sliter med å tenke på regninger som følge av strøm. Det skal bli bedre med tiden og vi har tatt av en del med den ordningen vi kom med nå, mener statsministeren.

Jonas Gahr Støre
Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Det samme gjelder koronatiltakene som kom like før jul.

– De er inngripende, og det er nok det som hviler tyngst nå. De som har blitt permittert, mister jobben og går en usikker tid i møte. Mange av dem har jo opplevd det før – det er ikke første gang, det er kanskje andre og tredje gang.

Julestemning

Også i år ble det koronajul, og mange må feire julen i isolasjon eller karantene.

Bak alt oppstyret med nye koronatiltak og rekordhøye strømpriser har Støre også kjent på adventsglede og forventninger til det nye året som er like om hjørnet.

– Det er den nedtellingen som alltid skjer inni meg når det nærmer seg jul. Det er en avslutning og en begynnelse, og tid til familien. Selv om jeg er 61 så kjenner jeg det og, sier han.

Strekk ut en hånd

Ikke alle har det enkelt i jula. Ifølge en undersøkelse VG har gjennomført, skal 50 000 blant de over 65 år feire julen alene.

Statsministeren mener i likhet med Kong Harald at det i år som i fjor er viktig å vise ekstra omtanke. Han oppfordrer nordmenn til å invitere på besøk hvis man kjenner noen som feirer julen alene, så lenge man holder seg innenfor antallsbegrensningene.

– Jeg tror det er kjempeviktig. Og så hører man at det er mange ensomme som feirer jula alene, og opplever det som tungt. De menneskene kan vi se, mange av oss kjenner noen. Det er mulig å invitere dem som er alene.

– Bare det å invitere er jo i seg selv en hilsen om oppmerksomhet, og selv om det kanskje ikke blir et møte ut av det så er det å se hverandre viktig.

– Både den telefonen, å banke på den døra eller stå ved det gjerdet og si at «her er vi», det kan alle gjøre.

Sølvguttene synger for Ingrid Schulerud og Michelle Obama

Sølvguttene lagde julestemning for Ingrid Schulerud og Michelle Obama i statsministerboligen i 2009, da Jens Stoltenberg var regjeringssjef.

Foto: Marte Garmann Johnsen/Statsministerens kontor

– Julen er jo en tid som betyr litt ulikt for folk. For noen har det et verdimessig religiøst innhold, for andre er det fritid. Men uansett så er det den mørke tiden av året hvor vi er sammen.

Og til slutt:

– Ta godt vare på hverandre, vær gode mot hverandre. Det er jo noen som også opplever disse dagene som vanskelige, i familier og sammenhenger der det ikke er trygt og godt å være. Jeg håper at folk kan få det godt med hverandre i en tid der tempoet går litt ned.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark