Hopp til innhold

Professor og psykolog (73) tror fremdeles på julenissen

Willy-Tore Mørch (73) er overbevist om at nissen finnes, og mener foreldrene bør få barna til å holde på troen så lenge som mulig.

Julenissen Svein Johan Lindstad

Julaften nærmer seg med stormskritt, og hos flere dukker kanskje den rødkledde mannen opp.

Foto: John André Samuelsen / NRK

– Man bør ikke slutte å tro på julenissen. Den eksisterer, det er jeg helt sikker på, sier Willy-Tore Mørch, professor ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet.

Julaften står for døren, og hos mange dukker en mann med pakker, hvitt skjegg og rødkledd drakt opp.

Mørch er professor i psykologi, og tror i høyeste grad på julenissen.

– Nissen er en mytisk figur som har eksistert veldig lenge. Akkurat som folkeeventyrene, er julenissen en del av vår kultur rundt juletider.

Det var psykologisk.no som omtalte saken først.

Psykolog og professor, Willy-Tore Mørch

Willy-Tore Mørch, professor ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, tror julenissen kan få oss til å glemme pandemien litt.

Foto: Elise Holdal / NRK

Barnetroen

Kun 30 prosent av barn mellom tre og fem år tror på julenissen, viser en studie fra 2016.

Og noen av de barna blir kanskje redde av den rødkledde mannen som kommer på besøk i jula, men mange synes også det er gøy.

– Det er en sitrende spenning hos barn. Og jo yngre de er, jo mer spennende er det antakelig, for jo mindre forstår de, sier Mørch.

– Det er en slags angstfylt glede som preger ungene i den alderen.

Professoren mener foreldrene bør få barna til å holde på troen så lenge som mulig.

– Jeg synes man skal prøve å overtale barna å tro at nissen eksisterer så lenge de kan, men til slutt så må de gi seg. For det er jo onkel Kåre som er på do, eller pappa som henter ved. Så det oppdager de til slutt.

Han tror barna som oppdager at julenissen egentlig er «onkel Kåre» for tidlig, kan ta avsløringen tungt. Men etter hvert som barna vokser, blir det mer en lek og de vil ikke ta det så tungt. Men hva med foreldrene?

– Da er det nok foreldrene som tar det tyngst. Det er de som har moro av å erte ungene litt og leke med dem. Så når den tiden er over, er nok det den tyngste byrden, ler Mørch.

– Om julenissen er ekte eller ikke, er nok en morsom diskusjon både foreldre og barn frydes over.

Glemmer pandemien

Noen foreldre kan kanskje begynne å klø seg litt i hodet hvis barnet tror på julenissen for lenge, men det mener professoren man ikke skal bry seg om.

– Jeg tror ikke man skal bekymre seg i det hele tatt, selv om en tror på julenissen langt oppe i barneårene.

Han mener nissen bringer tilbake tradisjonen, tryggheten og verden som den var før pandemien slo til – og bidrar da også til en normalisering av situasjonen.

– Det er godt å ha noen tradisjoner som bryter med de budskapene vi får nå hver eneste dag – at dette er farlig og det må vi passe oss for, vi må isolere oss.

– Barn lever i en fantasiverden og leker hele tiden – nissen passer godt inn der. Dermed kan også nissen fint brukes til å roe ned og gjøre barn trygge.

Og om julenissen finnes, er han fremdeles sikker på.

– Julenissen finnes, bevares, ja da.