Hopp til innhold

Holder på tiltakene: – Ingen planer om lettelser nå

– Litt for tidlig å konkludere med at det er tilstrekkelig, sier helsedirektøren om tiltakene. Kommunene bes om å forberede seg på en større smittebølge.

Kjerkol

Regjeringen har ingen planer om lettelser i tiltak nå, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) under pressekonferansen tirsdag.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Tirsdag klokken 13.30 inviterte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) til et nytt pressemøte om koronasituasjonen.

Med seg hadde hun både helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i FHI Camilla Stoltenberg.

De er tydelige på at selv om Norge har hatt synkende smittetall i noen dager, er det fremdeles behov for nasjonale tiltak i tillegg til vaksinasjon.

– Vi tror at befolkningens etterlevelse av nasjonale tiltak virker, men det er litt for tidlig å konkludere med at det er tilstrekkelig. Smitten er på et høyt nivå i Norge, og omikronsmitten øker for hver uke, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Helseministeren sier det vil bli gjort en ny vurdering av tiltakene 14. januar.

– Det er ingen planer om lettelser nå, slo Kjerkol fast.

– En utfordrende situasjon

Det siste døgnet er det registrert 4041 koronasmittede i Norge. Det er 823 færre enn samme dag i forrige uke.

Tirsdag er 337 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 36 pasienter fra dagen før.

Selv om tallene går nedover, opplever helsetjenestene stor belastning på grunn av sykdom både i befolkningen og blant ansatte.

– Tilgangen på helsepersonell er vanskelig i 204 kommuner. Det er en utfordrende situasjon. Kapasiteten i hjemmetjenestene og i institusjonene er svært belastet i hele 199 av kommunene, sier Guldvog.

Han bemerker at innleggelsestallene den siste uken er det høyeste Norge har sett i pandemien.

Guldvog, Kjerkol, Stoltenberg

Helsedirektør Bjørn Guldvog, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og direktør i FHI Camilla Stoltenberg.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier at også smittesporing er vanskelig i mange kommuner. Hun oppfordrer til å laste ned smittestopp-appen.

I tillegg har det blitt meldt om mangel på hurtigtester flere steder i landet. Helsedirektør Guldvog kunne tirsdag fortelle at staten har bestilt 30 millioner nye hurtigtester. Før de ankommer, må kommuner prioritere utdeling og bruk av testene de har tilgjengelig.

Forventer smittebølge

I et brev datert 20. desember ber Helsedirektoratet kommunene forberede seg på en smittebølge med korona de neste ukene som kan gi økt belastning på helsetjenestene.

3871 personer har hittil fått påvist omikronvarianten i Norge. Mandag for en uke siden var tallet 900.

– Det er en firedobling på litt over en uke, sier Camilla Stoltenberg på pressemøtet tirsdag.

Håpet er at tiltak vil bremse utviklingen, så den ikke blir like bratt som i andre land.

– Ingen tror at omikronspredningen lar seg stanse, men alle håper at spredningen vil la seg forsinke.

Flere vaksineres

Myndighetene mener det er viktig at flest mulig vaksinerer seg, og at man får satt oppfriskningsdoser. Derfor åpnet regjeringen forrige uke for at Forsvaret og apotekene kan bidra til vaksinering i Norge.

I tillegg håper de nå på hjelp fra studenter.

– I dag sender vi SMS til 9000 helsefagstudenter, som oppfordres til å bidra til vaksineringsarbeidet i juleferien sin. Vi vet ikke hvor mange som stiller opp, men vi håper mange vil bidra. Staten tar regningen, sier helseminister Ingvild Kjerkol.

Hun startet pressemøtet tirsdag med å opplyse at 86 prosent av de over 65 år nå har fått oppfriskningsdose.

– Det er ikke bare oppfriskningsdoser som blir satt i norske overarmer nå. Det er første- og andredoser også, bemerket Kjerkol.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg gjestet tidligere i dag Nyhetsmorgen i NRK. Hun fortalte da om en oppgang i hvor mange som tar første koronavaksine.

Ifølge Stoltenberg var det forrige uke en dobling i antall mennesker som tok første dose. Det vil si fra om lag 1000 per dag til 2000.

AKTUELT NÅ