Hopp til innhold

Marits korona-jul: Syk med familien i fjor, alene i karantene i år

Jul og korona er blitt en ulykkelig kombinasjon for Marit Michelsen (22). – Men det er ikke synd på meg, sier studenten.

Marit Michelsen sitter i sofaen med juletreet i bakgrunnen.

NÆRKONTAKT: 22 år gamle Marit Michelsen kommer seg ikke til familien i Vadsø i jula, men har et ørlite håp om å slippe karantene i Oslo.

Foto: Marit Michelsen

Nå går det mot at hun feirer sin første jul uten familien. Hun må i karantene etter at koronaviruset har rammet en av dem hun bor i kollektiv med.

Flere i kollektivet har reist hjem til jul allerede. Nå er Marit igjen sammen med kvinnen som er smittet og hennes kjæreste.

De lever adskilt fra hverandre i hver sin etasje, men kan slå av en prat på felleskjøkkenet – på god avstand. Pasienten er ferdig med isolasjonen, siden det er en stund siden hun ble smittet.

Reglene for karantene og isolasjon ble oppdatert 15. desember. De er gjengitt på FHIs nettside.

Kanskje Trondheim

Marit fikk vite om smitten sist fredag. I utgangspunktet skal hun sitte i karantene til og med andre juledag.

En heldig test onsdag denne uka kan berge en julemiddag med slekta.

– Jeg har et lite håp om å rekke toget til familien min i Trondheim på lille julaften hvis jeg får prøvesvaret i tide – og det er negativt, sier hun.

Men den planlagte reisen hjem til Finnmark er avlyst – ugjenkallelig.

– Der må man være tidlig ute med å kjøpe flybillett. Nå er alle billettene enten på ubeleilige tidspunkt, eller så koster de flere tusen kroner.

Nordlys Vadsø

Dette er vinterstemningen Marit går glipp av i Vadsø ...

Foto: Knut-Sverre Horn

Marit hadde gledet seg veldig til å feire jul hjemme i Finnmark med moren og besteforeldrene, og synes det er litt trist at det ikke gikk i år.

– Men jeg synes ikke så fryktelig synd på meg selv. Jeg kommer meg hjem før eller siden. Og jeg vil heller sitte i karantene enn å risikere å dra med meg smitte til hjembyen min og smitte familien.

Hele familien smittet

Marits jul ble preget av korona i fjor også.

– Hele familien min fikk korona i jula. Da var vi isolert sammen og så på alle «Harry Potter»-filmene. Så hvis jeg må være i isolasjon alene denne jula, tror jeg kanskje jeg finner en annen filmserie.

Ironisk nok hadde hun planlagt en førjulstur til København, men avlyste i frykt for omikron-smitte.

– Hadde jeg reist, hadde jeg muligens unngått å være i nærkontakt her i Oslo. Men det vet man jo ikke.

Ta kontakt

– Det er dessverre lite man kan gjøre for dem som havner i karantene i en annen by enn hjembyen, sier student og leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, Maika Marie Godal Dam.

– Men jeg vil oppfordre alle som kjenner noen, til å ta kontakt og koble seg på digitalt, slik at de som er i karantene kanskje føler seg mindre alene.

Desemberstemning på Rådhusplassen i Oslo

... men desember i Oslo har sin lyse sider.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Marit forsøker å ta situasjonen med godt humør, og sender varme tanker til dem som holder helsevesenet i gang.

Det er jo veldig mange som er nødt til å jobbe julaften på sykehus og sykestuer og som tar vare på koronapasienter, sier hun.

– Det viktigste for meg er at jeg ikke risikerer å smitte noen eller belaste sykehuskapasiteten i Nord-Norge.

Jul med sol

Jul i Oslo har også en lys side – bokstavelig talt – for en finnmarking som er vant til å feire høytiden i mørketida, konstaterer Marit.

– Jeg går formiddagstur og får meg litt sol, som luksusvare. Det er jeg ikke vant til å få hjemme i desember.