Hopp til innhold

Sendt ny klage om norgesmester Thomas Wærner: – En stor skandale

Hundekjøreren Petter Jahnsen mener at det var feil å frikjenne Thomas Wærner etter en klage om dyrehold. Sammen med flere andre kjørere mener han at systemet svikter hundene.

Petter Jahnsen og Thomas Wærner på starten og slutten av Finnmarksløpet 2022.

NY KLAGE: Petter Jahnsen aksepterer ikke dommen i Wærner-saken.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

– Dersom de ikke kommer fram til at det er begått grove feil og at de ikke følger regelverket som det skal gjøres, så vil jeg oppleve det som en stor skandale.

Det sier den erfarne hundekjøreren Petter Jahnsen om den nye klagen som han og fem hundekjørere har sendt inn til Norges Hundekjørerforbund.

De andre hundekjørerne som har signert under klagen er Ralph Johannessen, Niklas Rogne, Sven-Erik Gullbekk og Daniel Haagensen.

Klagen er igjen på Thomas Wærner etter Finnmarksløpet 2022.

Hundekjører Thomas Wærner, veterinær og dommer ved sjekkpunktet i Karasjok

Da han skulle starte fra Karasjok under Finnmarksløpet i år, havnet Thomas Wærner i diskusjon med veterinær, rennleder og teknisk delegert fra Norges Hundekjørerforbund. Etter dette sendte en gruppe på syv hundekjørere inn en klage mot Wærner, som mente han hadde brutt både dyrevelferdsloven og reglene for hundeløp ved å kjøre med hunder som var skadet. Som bevis for dette la de ved åtte videoer.

Foto: Fra Mattilsynets inspeksjonsrapport

Wærner vant NM-gull da han krysset mållinjen først på den 1.200 kilometer lange distansen i vinter, men konkurrentene mente at det ble gjort flere regelbrudd av den profilerte hundekjøreren, som også har vunnet Iditarod.

Thomas Wærner ble enstemmig frikjent på alle punkter av Norges Hundekjørerforbund i august i år etter den første klagen.

Hundekjørerne som da hadde klaget inn Wærner, mente at det var blitt gjort brudd både på dyrevelferdsloven og reglene for hundeløp ved å kjøre med hunder som var skadet.

Les også Norgesmester i bråk om dyrevelferden

Hundekjører Thomas Wærner, veterinær og dommer ved sjekkpunktet i Karasjok

Frykter for sportens framtid

Petter Jahnsen forteller at det ikke er enkeltpersoner de er ute etter i denne klagen. Det er håndteringen som Finnmarksløpet og Norges Hundekjørerforbund har av sitt eget regelverk som de vil løfte fram.

De mener at det svært uheldig for sporten at deres klager ikke blir tatt til følge.

– Dersom publikum får vite det vi vet ville det bli slutten på langdistanse sporten slik vi kjenner den, sier Jahnsen, som understreker at deres klage i all hovedsak er rettet mot systemet.

Et system som klagerne mener ikke gjør nok for å overholde regelverket som skal sikre at dyrevelferden blir fulgt.

– Det gjelder hele løpsapparatet. Den eneste som har prøvd å gjøre noe, er veterinæren, sier Jahnsen, som legger til at Finnmarksløpet har kommet med en innrømmelse om at regelverket ikke ble fulgt i etterkant av løpet.

Nå frykter Jahnsen for hundesportens framtid om forbundet ikke tar tak i klagen som er sendt inn på nytt.

– Det som skjer nå kommer til å ødelegge langdistanse hundekjørersporten om det ikke tas grep nå. Det er jeg helt sikker på.

Jahnsen mener det ikke er behov for endringer i regelverket. Han mener dagens regelverk er klart, tydelig og veldig godt.

Det trenger bare å bli håndhevet.

Les også Hevder vinneren av Finnmarksløpet er utsatt for svertekampanje

Thomas Wærner, vinner av Iditarod 2020 og Robert Sørlie, som tidligere har vunnet løpet.

Kjenner ikke til saken

Thomas Wærner ønsker ikke å kommentere den nye klagen som er sendt inn.

– Jeg har ingen kommentar til det. Jeg vet ingenting om hva klagen innebærer, sier Wærner i en kort kommentar.

Thomas Wærner

INGEN KOMMENTAR: Thomas Wærner ønsker ikke å kommentere klagen før han selv har fått se hva klagen innebærer.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Presidenten i Norges Hundekjørerforbund, Frode Flathagen, opplyser at de har mottatt en ny klage på Thomas Wærner etter Finnmarksløpet 2022, som da hadde NM-status.

De skal nå ta opp saken i kommende styremøte, men Flathagen forteller at det er opp til Sanksjonsutvalget å avgjøre om saken skal behandles på nytt. Om de velger å forkaste klagen, så er det andre instanser i Norges idrettsforbund som klagen må sendes til.

– Fra vår side var saken avsluttet i august, sier presidenten i Norges Hundekjørerforbund.

– Det er uheldig at den kommer opp på nytt, legger Flathagen til, som hadde håpet de nå kunne begynt å se fram til VM i 2023 i Finnmark.

– Man hadde håpet på et fokus på det.

Petter Jahnsen setter ut en hund i Neiden.

VIL FORFØLGE SAKEN: Petter Jahnsen mener det er for mange elementer i deres klage som ble oversett i Sanksjonsutvalget.

Foto: Alf Harald Martinsen / NRK

Hundene er viktigst

Jahnsen forteller at de kommer til å ta denne saken videre om den blir forkastet av hundekjørerforbundet.

Han er klar på at det har skjedd regelbrudd som må få konsekvenser, og at det ikke er godt nok å innføre nye rutiner og regler på kommende løp.

– Regelverket som ligger til grunn er for å ivareta hundenes rettssikkerhet. De som skal følge det opp, gjør det ikke.

De opplever også at mange hundekjørere støtter dem, men at de ikke velger å stå fram fordi de kan miste sponsorer og at det har oppstått ulike konflikter

– Man hadde tro på det første gangen, men de valgte å se bort fra alt sammen. Nå vil man sparke ballen dit den blir tatt imot om sanksjonsutvalget ikke følger opp klagen, sier Jahnsen om veien videre om klagen ikke blir behandlet på nytt.

Les også Ber hundeløp-toppene trekke seg: – Gi jobben til noen som følger reglene

Petter Jahnsen

Fokus på dyrevelferd

Presidenten i Norges Hundekjørerforbund opplyser at de, i samarbeid med de store langdistanseløpene, Femundløpet og Finnmarksløpet, hadde begynt å se på regelverket før de fikk den første klagen etter årets Finnmarksløp.

De grepene mener forbundet har styrket fokuset på dyrevelferd ytterligere.

– Uavhengig av denne saken har vi gjort grep. Langdistanse hundekjøring har vokst fort, og man har kanskje hatt litt voksesmerter. Det har vært litt uklare retningslinjer, sier Frode Flathagen, som mener at man må se på sporten som en helhet og ikke se på enkeltindivider.

– Regelverket er nå klokkeklart og uklarheter er ryddet bort.

Les også Storfavoritt bytter halvparten av hundene før Finnmarksløpet: – Litt gambling er det

Thomas Wærner