Hopp til innhold

En rørt Thomas Wærner vant Finnmarksløpet: – Fantastisk å stå bak et hundespann som dette

Forhåndsfavoritten Thomas Wærner stakk av med en solid seier i den lengste distansen på 1200 kilometer i Finnmarksløpet. Bak ham er det fortsatt stor spenning.

Målgang FL1200 med Thomas Wærner

OVERLEGEN: Thomas Wærner er vinneren av Finnmarksløpet 2022.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Det ble en vindfull siste etappe fra sjekkpunktet på Jotka, med liten kuling med vindkast på 16 m/s.

Men til tonene av Conquest of paradise kunne de stolte hundene – og eieren, tråkke seg gjennom Alta sentrum og i mål som førstemann i FL1200 2022 kl. 07.46.

I tillegg med den gjeve seieren er han blitt norgesmester.

Thomas Wærner

FL1200: Det var en rørt Thomas Wærner som kom inn med de ni hundene sine i gågata i Alta.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Wærner sine første ord etter han passerte målstreken:

– Dette er veldig spesielt.

Og da er det vinnerne foran sleden Wærner viser til. Det var en rørt Wærner som roset hundene etter målgangen.

– Når du har jobbet så mange år med hundene, og så leverer de så godt – det helt fantastisk å stå bak et hundespann som dette.

Thomas Wærner lederhund

VINNERE: Lederhunden Jackie var den heldige som fikk vinnerkransen rundt halsen. – Hun har vært en viktig brikke i spannet i mange år, nå fortjente hun å komme fram litt, sa Wærner.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Wærner har vært storfavoritt fra start, og tok for alvor teten på distansen fra Neiden til Varangerbotn.

Wærner er en av få profesjonelle hundekjørere i Norge som har sporten som heltidsjobb. Men det vil ikke si at han ikke har hatt flere utfordrere på vei mot mål.

Først var det Tom-Frode Johansen fra Furuflaten i Troms, og senere Kristoffer Halvorsen, som holder til i Torpa, samme bygd som Wærner selv.

– Jeg håpte på å få en luke, kjøre litt hardere i midten, og heller kjøre litt rolig på slutten. Når de andre ikke hengte seg på Neiden 2, da skjønte jeg at her er det en mulighet, forteller Wærner.

Se målgangen til vinneren her:

Thomas Wærner

Dette er Norges tøffeste hunder

Årets løp har vært varmt og hardt for hundene, og det har gjort det utfordrende for polarhundene i sporet. Omtrent halvparten av spannene som startet løpet i Alta har brutt.

Wærners taktikk for å overvinne været var å hvile mens solen sto høyest på himmelen. Han kjørte i intervaller på fem timer, så fem timer hvile.

– Du vinner ikke med å ikke hvile – du vinner med å hvile riktig, sier Wærner i mål.

Wærner Varangerbotn-3
Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK
Wærner Varangerbotn-15
Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK
Wærner Varangerbotn-4
Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK
Wærner Varangerbotn-16
Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK
Wærner Varangerbotn-1
Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK
Wærner Varangerbotn-19

Han valgte å gi fra seg ledelsen i Pasvik og heller gi seg selv og hundene en god pause. Det mener han var et avgjørende punkt i løpet for hans del.

– Det jeg gjorde var å hvile mellom klokken 11.30 og 15.30 når det var stekende sol. Da måtte de andre kjøre og hundene ble varme, og da tas det egentlig mer ut av hundene. Mens jeg fikk veldig god hvile – og det tror jeg var utslagsgivende.

Les også: Flere kjørere har måttet bryte: – Varmt vær og sukkersnø er det verste for hundene

Ronny Frydenlund masserer hunden Bob
Ronny Frydenlund masserer hunden Bob

Selv om hyppig hvile har vært en fordel for hundene, betyr det samtidig at Wærner selv nesten ikke har sovet siden han startet løpet fra Alta forrige fredag.

I tillegg til mye hvile gir han også hundene litt mat annenhver time:

– Det er det viktigste – å få i de mat og alt de trenger. Får du ikke i dem det de trenger, så nytter det ikke hvor gode de er.

Dette var taktikken som holdt helt inn.

I dag kom ni av tolv hunder i spannet hans inn over målstreken.

Les også: Test: Hvor i hundespannet passer du inn?

collage finnmarksløpet
collage finnmarksløpet

Gambling før start

Den 49 år gamle torpingen vant også Finnmarksløpet sist det ble gjennomført, i 2019, og Iditarod i 2020. Men i år byttet han ut halvparten av spannet, og det var spenning knyttet til generasjonsskiftet.

– Litt gambling er det, men jeg føler at det er det riktige, sa han til NRK før start.

Målgang FL1200

Lederhunden Jackie med vinnerkransen og hennes mer erfarne kollega K2. Han har vært en viktig hund for Thomas Wærner i mange år, men er begynt å komme opp i årene.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Etter målstreken påpekte han at det var hovedsakelig de erfarne som var med han helt inn til mål. Læringskurven for de nye hundene i spannet ble bratt siden de ikke har fått løpserfaring.

– Men de har fått en god reise og er nå klare for neste år.

– Hva er hemmeligheten, du har vunnet det meste de siste årene og er jo nærmest uslåelig?

Jeg har veldig fokus på hundene og så er jeg ikke så veldig redd for å tape. Jeg gjør heller den jobben jeg må med hundene, og det jeg mener er best for dem.

Målgang FL1200

Også Wærners partner, Guro Byfuglien, har deltatt i årets løp med hunder fra gården. Hun deltok på distansen 600 km, hvor hun kjørte inn som nummer 27.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Skal du komme tilbake og ta VM-tittelen til neste år?

Jeg må tenke litt på hva jeg skal gjøre og se an det nye spannet. Lederhunden K2 er dessverre over åtte år nå, så det er litt trist, avslutter Wærner.

Sportsnyheter

John Arne Riise fikk muligheten på straffe.

John Arne Riise fikk strekk – så scoret han i comebacket

Etter seks år som fotballpensjonist, er Liverpool-legenden med den fryktinngytende venstrefoten tilbake som spiller. Nå på norsk nivå seks.

Siste nytt

 • Italia og Uruguay til finalen i U20-VM

  Natt til fredag norsk tid kjempet Italias unge og lovende seg til en 2-1-seier over Sør-Korea i U20-VM. I finalen møter de Uruguay.

  Søramerikanerne slo Israel 1-0 i sin semifinale sent torsdag kveld.

  Begge lag jakter sin første tittel i mesterskapet. Uruguay har vært i finalen to ganger, men tapt begge. Italienerne har en 3. plass som sitt beste resultat i mesterskapet.

  Denne gangen setter de sin lit til Chelsea-talentet Cesare Casadei, som er U20-VMs toppscorer med syv mål så langt. Han scoret også i semifinalen.

  I forrige utgave av mesterskapet, i 2019, ble Erling Braut Haaland toppscorer med ni mål. Alle ni kom i en 12-0-seier over Honduras, men Norge ble slått ut i gruppespillet.

  Ukraina er regjerende mester i U20-VM, mens Argentina er den mest suksessfulle nasjonen. De har vunnet mesterskapet seks ganger.

  Cesare Casadei
  Foto: JUAN MABROMATA / AFP
 • Panthers slo tilbake i Stanley Cup-finalen

  Vegas Golden Knights så ut til å gå mot sin tredje strake seier i finalen i Stanley Cup torsdag, men Florida Panthers ville det annerledes

  Vegas ledet 2-0 i best av sju-serien etter at å ha vunnet sine to første hjemmekamper.

  Lenge så det ut til at de ville klare seier også i den første av to bortekamper, men Panthers kjempet seg til overtidsspill og tok sin første seier i finalespillet med 3-2.

  Neste kamp spilles i Miami natt til søndag norsk tid. (NTB)

  Stanley Cup Golden Knights Panthers
  Foto: Rebecca Blackwell / AP
 • Sandvolleyball: Norsk finaleseier i nasjonscupen

  Norge vant herrefinalen i kvalifiseringsturneringen i den europeiske nasjonscupen i sandvolleyball torsdag. Det skjedde på hjemmebane i Lillesand.

  Finalen ble spilt mot England som best av tre kamper. Hendrik Mol og Mathias Berntsen åpnet med å slå Frederick Bialokoz/Issa Batrane 2-1 i sett (18-21, 21-19, 15-11).

  Samme spenning ble det ikke med medaljegrossistene Anders Mol og Christian Sørum i aksjon. De tok seg enkelt av Javier Bello/Joaquin Bello med 21-10, 21-16.

  I kvinnefinalen ble det norske 0-2-tap i begge kampene mot Tyskland. Kristine Larsdatter Garder og Ingrid Lunde røk 22-24, 18-21 for Laura Ludwig/Louisa Lippmann, mens Sunniva Helland-Hansen og Emilie Olimstad spilte 17-21, 19-21 i møtet med Svenja Müller/Cinja Tillmann. (NTB)

  EM Sandvolleyball i München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste