Bekymret for barna etter mediestorm

Kritikk om reindriftsnæringa i sosiale medier skaper usikkerhet hos barna i reindrifta, mener sametingspresidenten.

Illustrasjon

Mange har engasjert seg i debatten rundt offentliggjøringen av reintallene i Finnmark. Sametingspresident Aili Keskitailo seg, som er bekymret over hvordan debatten påvirker barna i reindriftsfamiliene.

Foto: Illustrasjonsbilde

– Jeg er bekymret for det tøffe debattklimaet som er i samiske saker, og spesielt de saker som er knyttet til reindriftsnæringa. Jeg imøteser enhver opplysende samfunnsdebatt, men hvis man tar et lite blikk på kommentarfeltene i ulike mediesaker de siste ukene, så skjønner man at dette kan bli tøff kost, sier sametingspresident Aili Keskitailo.

Og det er de minste hun sikter til, når kommentarfeltene blir i hardeste laget. Keskitailo er nemlig bekymret for hvordan samiske barn oppfatter debattklimaet etter flere mediesaker den siste tiden om reinsdyrnæringen, og da særlig NRKs offentliggjøring av reintallet i hele næringen.

Les også: Voldsomme reaksjoner på publisering av reintall - Troms og Finnmark
Les også: Her er reintallene - NRK Sápmi

Debatten når barnerommet

– Det kommer alltid et stort engasjement, og noen av kommentarene som kommenteres kan være av temmelig hard kost. Nå er det sånn at samiske barn

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitailo vil meddele sine bekymringer til landbruksministeren neste uke, når de skal møtes i Karasjok.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

og unge, som alle andre barn og unge, har relativt lett tilgang på sosiale medier, da folk har pcer hjemme, og smarttelefoner. Den type tøffe debatter kommer helt inn på barnerommet, og det kan være ganske hard kost for barn og unge, sier hun.

Nå vil sametingspresidenten ta opp problemstillingen med landbruksminister Sylvi Listhaug, når disse skal møtes i Karasjok neste uke. Hun mener de vanskelige prosessene næringen gjennomgår nå, kommer til å berøre framtiden og at det derfor er viktig å ha et positivt fokus.

Les også: Ung reineier bekymret for framtida - NRK Sápmi

Kritikken blir et familiespørsmål

– Jeg vil oppfordre landbruksministeren til å snakke positiv om reindriftsnæringens framtid, ved for eksempel å forsikre om at det er en framtid for reindrifta, og for ungdommene i reindrifta.

Selv om ikke kommentarer i sosiale medier er rettet direkte mot barna i reindriftsfamilier, mener hun de uansett blir berørt.

– Reindrifta er en familienæring, som har blitt overført fra generasjon til generasjon gjennom århundre, så det er klart dette her er familiespørsmål. Og samtidig er det sånn at når en næring, som er under et så hardt press som reindriftsnæringen er akkurat nå, i media blir fremstilt som snyltere, dyremisshandlere, uærlige eller vanskelige, er det klart dette farger barnas oppfatning av verden. Vi skal ikke være så naive at vi ikke skjønner det, sier Aili Keskitailo.

Les også: Reineier: – Urettferdig - NRK Sápmi

Debatt om reindriftstall

Offentliggjøringen av reintallene har skapt massiv debatt i sosiale medier.

Foto: MÁIJÁ HOLM BALTO/BAKGRUNNSBILDE