Hopp til innhold

– Han forsøkte å slå sønnen og grep tak i Pimsiri

KIRKENES/ALTA (NRK): Pimsiri Songngam (37) kranglet med ektemannen dagen før hun ble drept, hevder venninne. Krangelen holdt på å bli voldelig.

Dobbeltdrap i Kirkenes: Lokalsamfunnet minnes Pimsiri og Petchngam

Lokalsamfunnet er rystet etter dobbeltdrapet. Pimsiri Songngam og hennes sønn Petchngam har bodd i Kirkenes siden 2013.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

– Klokken var 14 eller 15. Vi var hjemme hos meg og laget mat til Petchngams bursdagsfeiring, men jeg hadde ikke glassbolle, så Pimsiri hentet en hjemme, forteller Chonnanee Sæther.

Chonnanee Sæther

Chonnanee Sæther er rystet over drapet på bestevenninnen og sønnen hennes.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Det gjør vondt å huske dagen da bestevenninnen Pimsiri Songngam og sønnen hennes ble drept. Chonnanee Sæther arrangerte et bursdagsselskap for tolvåringen samme dag som han og moren ble skutt.

– Da Pimsiri kom tilbake hadde hun kranglet med ektemannen. Hun sa han hadde forsøkt å slå sønnen og at han grep tak i henne. Hardt.

– Jeg spurte Petchngam om han hadde blitt slått og han sa nei. Slaget traff aldri fordi han hadde klart å dukke unna. Jeg sa at han var flink, minnes venninnen. Hun tar et dypt åndedrag og fortsetter:

Jeg kan bare ikke tro det som har skjedd. Jeg har ikke lyst til å tro det.

Chonnanee Sæther

Politiet ønsker ikke å kommentere hva som har kommet frem under etterforskningen, eller hva de vet om hvorvidt Pimsiri og ektemannen hadde et vanskelig forhold.

Har fått forsvarsadvokat

Da politiet natt til mandag rykket ut til åstedet, fant de tre personer som var skutt. Den ene var Pimsiri Songngam (37) som ble bekreftet omkommet på stedet. Hennes sønn, Petchngam (12), døde på sykehuset i Kirkenes.

Den tredje personen, Pimsiris ektemann (59), befinner seg på Universitetssykehuset i Oslo med alvorlige skader. Han har blitt siktet for drap og fått Stein Rønning som forsvarsadvokat.

Dobbeltdrap i Kirkenes

Tirsdag morgen gikk Kripos inn i huset hvor dobbeltdrapet fant sted natt til mandag. Deres etterforskning bekrefter så langt politiets mistanke mot ektemannen.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

– Det har ikke vært mulig å få til en samtale med min klient på grunn av hans medisinske tilstand. Samtidig har media lagt frem en rekke spørsmål som dere ønsker at jeg skal kommentere. Jeg har for øyeblikket ikke forutsetninger for å svare, sier advokaten.

Stein Rønning har nå fått tilgang til saksdokumentene og jobber seg gjennom dem. Verken han eller politiet ønsker å uttale ytterligere om tilstanden til den siktede.

Avviste å være utsatt for vold

Pimsiri hadde vært i kontakt med både politi og krisesenter før hun ble drept. Hun avviste å ha blitt utsatt for vold hjemme i samtalen som hun hadde med politiet på fredag. Nå gjennomgår politiet sine rutiner for å vurdere om de burde ha reagert annerledes.

Minnestund

Pimsiri skal ha fortalt en venninne om problemer i ekteskapet, men har benektet til politiet at hun opplevde vold i hjemmet.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

– Når en kvinne kommer til politiet er det svært viktig at de har gode metoder for spørre om vold. Politiet i Kirkenes visste at kvinnen hadde vært i kontakt med krisesenteret. Da burde varsellampene ha blinket, sier lederen for Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl.

Smaadal forteller at mange kvinner som kommer til hjelpeapparatet blir møtt med spørsmålet «Slår han?» og svarer «Nei, han slår aldri». Da må man ha oppfølgingsspørsmål, fastslår Smaadahl.