Hopp til innhold

Advarte Pimsiri mot å gå hjem

ALTA/KIRKENES (NRK): Venner advarte Pimsiri Songngam mot å gå hjem til ektemannen etter sønnens bursdagselskap. – Vet ikke når vi får avhørt den siktede, sier påtaleleder i politiet.

Chonnanee Sæther

Chonnanee Sæther er sterkt preget av drapet på bestevenninnen og spør seg selv stadig: «Hva om?»

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

– Jeg vil nesten ikke huske den dagen, sier bestevenninnen til drapsofferet, Chonnanee Sæther. Hun blir stille før hun legger til:

– Spørsmålet i hodet mitt er: Hvorfor lot jeg dem gå hjem den kvelden?

Chonnanee Sæther arrangerte et bursdagsselskap for sønnen til bestevenninnen på søndag, samme dag som mor og sønn ble skutt og drept. Ektemannen til den avdøde er siktet i saken.

Får ikke avhørt siktede

Da politiet natt til mandag rykket ut til et bolighus i Kirkenes etter nabovarsler om bråk, fant de tre personer som hadde blitt skutt. Den ene var Pimsiri Songngam (37) som ble bekreftet omkommet på stedet. Hennes sønn, Petchngam (12), døde på sykehuset i Kirkenes. Den tredje personen, Pimsiris ektemann (59), ligger nå på sykehus.

Politiet jobber ut ifra en teori om at ektemannen skal ha skutt Pimsiri og hennes sønn, for så å ha forsøkt å skade seg selv.

Kripos i Kirkenes

Kripos-etterforskere undersøker åstedet.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

– Det er fortsatt uvisst når vi får avhørt den siktede. Han er alvorlig skadd, sier påtaleleder i Finnmark politidistrikt, Morten Daae. Han ønsker ikke å gå mer inn på tilstanden til mannen som nå befinner seg på Universitetssykehuset i Oslo.

Politiet i Kirkenes har fått bistand fra Kripos i etterforskningen av åstedet. Funnene deres bekrefter foreløpig politiets teori om at det ikke var flere personer enn Pimsiri, sønnen og ektemannen på åstedet da skuddene falt.

Hadde plass på krisesenter

Politiet etterforsker hvorvidt Pimsiri ble utsatt for psykisk og fysisk vold i ekteskapet. Tirsdag skulle hun flytte inn på krisesenteret i Kirkenes.

Fungerende politimester i Finnmark, Morten Daae.

Påtaleleder i Finnmark politidistrikt, Morten Daae, sier at politiet gjennomgår sin kontakt med drapsofferet.

Foto: Allan Klo / NRK

– Hun ble utsatt for psykisk vold hjemme og vi tilbød henne å bo hos oss i en periode. Men hun valgte å sove hjemme til hun fikk plass på krisesenteret. Ellers var hun hos oss eller hos andre venner, forteller Svein Arne Sæther, ektemannen til Pimsiris bestevenninne.

Pimsiri var i kontakt med politiet flere ganger i uka før hun ble drept. I ett av tilfellene kontaktet hun politiet etter å ha blitt utelåst fra hjemmet sitt. Ved en annen anledning dro hun til politistasjonen i Kirkenes med en venn. Ifølge vennen ønsket hun å anmelde ektemannen for psykisk vold, men politibetjenten som møtte henne oppfattet situasjonen annerledes.

– Vi fikk vite av henne at hun hadde fått plass på krisesenter. Dette fikk vi bekreftet av krisesenteret, men slik vi vurderte saken forrige uke, så vi ikke behov for å følge det opp, sier påtalederen i politiet.

Minnestund

Den thailandske ambassaden jobber med å få Pimsiri og Petchngam tilbake til Thailand for å begraves.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Politiet undersøker sine rutiner

Alle landets politidistrikter skal ha tatt i bruk et analyseverktøy som skal gjøre dem i bedre stand til å vurdere risikoen for ytterligere vold. Men politiet tok ikke i bruk SARA, Spousal Assault Risk Assessment Guide, da Pimsiri Songngam henvendte seg til dem.

– Nå brukes det ikke i alle tilfeller hvor folk tar kontakt med oss. Vi oppfattet at henvendelsen i utgangspunktet gjaldt andre ting og SARA ble ikke brukt i dette tilfellet, sier Daae.

Påtalelederen har snakket med politibetjentene som var i kontakt med Pimsiri før drapet. Han sier politiet nå gjennomgår hvorvidt de burde ha reagert annerledes.