Hopp til innhold

Politiet gransker seg selv etter dobbeltdrapet

Pimsiri Songngam var i kontakt med politiet før hun ble drept. Nå undersøker politiet om de kunne ha reagert annerledes.

blomster utenfor drapsofrenes hus

Det er lagt blomster og lys utenfor leiligheten hvor drapene skjedde natt til mandag.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Pimsiri Songngam (37) og hennes tolv år gamle sønn ble drept i Kirkenes natt til mandag. Politiet jobber ut ifra en teori om at ektemannen skal ha skutt Pimsiri og hennes sønn, for så å ha forsøkt å skade seg selv.

I forkant hadde Pimsiri vært på politistasjonen i Kirkenes. VG skriver imidlertid at hun ble avvist av politiet. Ifølge en venn av drapsofferet ønsket hun å anmelde ektemannen for psykisk vold, men politimester i Finnmark sier situasjonen ble oppfattet annerledes på politistasjonen.

– Vi jobber fremdeles med å finne årsaken til at hun var i kontakt med politiet, sier påtaleleder i Finnmark politidistrikt, Morten Daae.

 Pimsiri Songngam og hennes sønn Petchngam

37 år gamle Pimsiri Songngam og hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam har bodd i Kirkenes siden 2013.

Foto: Privat

Gjennomgår kontakten med politiet

Ifølge rapporten hvor Daae henter opplysningene, var Pimsiri på politistasjonen for å få vite hva som ville skje med oppholdstillatelsen til sønnen dersom hun gikk fra ektemannen. Hun trodde ikke det var fare for vold.

Fungerende politimester i Finnmark, Morten Daae.

Påtaleleder i Finnmark politidistrikt, Morten Daae, forteller politiet gjennomgår sin kontakt med drapsofferet.

Foto: Allan Klo / NRK

– Ingenting tilsier at vi skulle ha reagert annerledes i dette tilfellet, men dette gjennomgår vi nå, konkluderer Daae.

Politiet var i kontakt med kvinnen to ganger i forrige uke, på onsdag og på fredag. På onsdag tok kvinnen kontakt med politiet. Hun kom ikke inn i leiligheten, fordi hun ikke fant nøkkelen, og ba om bistand. En politipatrulje oppsøkte den aktuelle adressen, og mens politiet var til stede kom nøklene til rette.

Under samtalen med politiet ble kvinnen gjort oppmerksom på at dersom hun hadde andre ting hun ønsket å fortelle, så måtte hun ta kontakt med politiet igjen.

Psykisk vold er vold

I dag skulle Pimsiri og sønnen flytte inn på krisesenteret i Kirkenes.

Ifølge opplysninger fra Krisesentersekretariatet (KKS) var 84 prosent av beboerne på krisesentrene i Norge i fjor utsatt for grov psykisk vold, mens 63 prosent hadde vært utsatt for trusler. Psykisk vold omfatter trusler av ulik karakter og er svært skadelig for helsen.

Tove Smaadahl

Lederen for Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, er bekymret for at politiet ikke stiller riktige spørsmål.

Foto: Eirik Tufteland Kroken

Et flertall av kvinner som kommer til krisesentrene har minoritetsbakgrunn, et snevert nettverk og er ofte usikre på hva som kvalifiseres som vold i Norge.

– Når en kvinne kommer til politiet er det svært viktig at de har gode metoder for spørre om vold. Politiet i Kirkenes visste at kvinnen hadde vært i kontakt med krisesenteret. Da burde varsellampene ha blinket, sier lederen for KKS, Tove Smaadahl.

Smaadal forteller at mange kvinner som kommer til hjelpeapparatet blir møtt med spørsmålet «Slår han?» og svarer «Nei, han slår aldri». Da må man ha oppfølgingsspørsmål, fastslår Smaadahl.

– Det har vært stor fokus på dette de senere årene og politiet har fått kurs og verktøy for å oppdage psykisk vold. Hvis man ikke tar det på alvor kan det ende med tragedie slik som i Kirkenes. Det må vi forebygge.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark