Hopp til innhold

50 kan bli permittert etter at Mattilsynet la fjorden brakk

Mattilsynet stenger et stort område i Kvænangen etter at en svært smittsom laksesykdom ble oppdaget. Ordføreren mener tilsynet reagerer for strengt.

Mowi Kvænangen

BEKYMRET: I Kvænangen er næring og kommune bekymret etter Mattilsynets raske vedtak.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Både næringslivet og kommunen frykter konsekvensene av vedtaket til Mattilsynet. Ordføreren i Kvænangen i Troms, Eirik Losnegård Mevik (Ap), fortviler over at det nå ikke er lov å drive med oppdrett i nesten hele kommunen.

Slik kan det fortsette i halvannet år på grunn av utbruddet av laksesykdommen ILA. Sykdommen ble oppdaget ved ett av anleggene 2. juli.

Dette kan også innebære at oppdrettsselskapet Mowi må permittere nær 50 ansatte.

Selskapet rammes hardt

Bekjempelsessonen på 10 kilometer skal hindre at sykdommen smitter videre.

Det er derfor også pause i produksjonen nå.

– Den direkte konsekvensen er at vi ikke får satt ut fisken som vi har planlagt å sette ut neste år, sier John-Willy Kvarsvik.

John-Willy Kvarsvik

FÅR IKKE SATT UT FISKEN: John-Willy Kvarsvik i Mowi sier planene deres må skrinlegges.

Foto: NRK

Områdelederen i Mowi Kvænangen sier det da er 16 personer de ikke har arbeid til.

– Den videre konsekvensen er at vi ikke har slaktefisk i årene 2021 og 22. Det gjør at 30 ansatte ved slakteriet ikke har arbeid i 12 til 15 måneder, sier Kvarsvik.

Frykter folk flytter fra kommunen

EFTA er det europeiske frihandelsforbundet. Deres overvåkningsorgan ESA har kritisert norske myndigheter. Kritikken går på at Norge reagerer for sent når det oppstår smitte av fiskesykdommer.

Eirik Losnegaard Mevik

KONSEKVENSER: Ordføreren i Kvænangen sier Mattilsynets vedtak kan ramme kommunen hardt.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ordføreren er kritisk til Mattilsynet. Han mener de denne gangen ha reagert for strengt.

– Dette kan sette arbeidsplasser i spill. For bedriften handler det om økonomi, trygge arbeidsstokken og beholde kompetansen, sier Mevik.

Han frykter nå at folk flytter fra Kvænangen. Spesielt de unge.

– For kommunen handler det om skatteinntekter, og om å ha barn i barnehagen, ha folk på fotballaget og bedriftsfotballaget. Det som skaper gode lokalsamfunn, sier Mevik.

Raskt vedtak

Til NRK sier Mattilsynet at de har gjort en totalvurdering når de har bestemt hvor stort bekjempelsesområdet skal være.

De sier det er basert på beredskapsplanen for ILA utenfor friområder. De viser også til blant annet smittefaglige vurderinger.

Dermed har de landet på at størrelsen på området med bekjempelsessone og overvåkingssone blir slik det blir.

Oppdrettsselskapet Mowi ser ikke bort fra at den europeiske kritikken av Norge har påvirket hvordan Mattilsynet har reagert.

– Jeg synes ikke det høres unaturlig ut. Det er ingen tvil om at de nå har reagert relativt kjapt og med korte frister. Vedtaket er fattet kort tid etter at vårt innspill kom inn. De har jobbet fort, sier Kvarsvik.

ILA rammer celler på innsiden av blodårene i hele kroppen hos fisken. Sykdommen har vært mest vanlig i Nordland og Troms de siste 10 årene, ifølge MarinHelse.

LES OGSÅ: