Hopp til innhold

Sykehuset vil at flere skal gjøre som Liv (70)

Liv Lorentzen er snart 71 år – og kan ikke tenke seg å slutte å jobbe. Nå skal Finnmarkssykehuset få flere til å gjøre som henne, men det er sykepleierforbundet ikke udelt positiv til.

Liv Lorentzen

Liv Lorentzen fyller snart 71 år og har ingen planer om å pensjonere seg.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Jeg kan ikke tenke meg noe annet enn å fortsette å jobbe.

Liv Lorentzen (70)

– Så lenge jeg får lov, så blir jeg sittende. Jeg gleder meg til hver dag jeg kan gå på jobb, og sjefen har sagt at jeg skal få komme hit helt til jeg begynner å tulle, sier Liv Lorentzen med et glimt i øyet.

Humøret er fortsatt på topp selv om pensjonsalderen er passert med god margin – og etter å ha jobba på sykehuset siden 1961, med få avbrudd på et par andre steder.

Hun er konsulent på personalavdelinga ved Hammerfest sykehus, og drømmer ikke i det hele tatt om en pensjonisttilværelse.

– Jeg har fortsatt tid til å både stelle hjemme og på hytta, og kan ikke tenke meg noe annet enn å fortsette å jobbe, sier hun.

Lorentzen mener både sykehuset og andre arbeidsplasser vil tjene på den lange erfaringa og den stabile arbeidskraften som godt voksne medarbeidere utgjør.

Vil holde på flere

Erik Fjellstad

Erik Fjellstand er seniorkonsulent ved Finnmarkssykehuset og jobber for å få flere til å jobbe lengre - og gjerne ut over pensjonsalderen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Og det er nettopp for å beholde verdifull kompetanse at Finnmarkssykehuset nå vil i gang med et eget prosjekt retta direkte mot de som nærmer seg alderen der pensjonstilværelsen kan lokke.

– Det er et helt klart mål å holde eldre lengre i arbeid - de sitter på historikk, kompetanse og erfaring som er viktig. Det forteller seniorkonsulent Erik Fjellstad.

Han jobber med å få på plass ulike tiltak for å få folk til å holde ut, ikke bare til 67 år eller 70 år - men også lenger!

– Dette kan være tiltak som både handler om økonomi for den enkelte, fritid eller tilrettelegging av arbeidssituasjonen, forteller han.

Godt miljø viktigst

Hvis alle da skal over i tilrettelagt arbeid, så må andre ta de tunge løftene.

Elin Mølmann Holmgren, leder Norsk sykepleierforbund i Finnmark

Fjellstad trekker fram et moment som er aller viktigst for å lokke arbeidstakere til å holde ut lenger:

– Det er et godt arbeidsmiljø! Det må ligge i bunn. Deretter kommer tilpasninger, forteller han og sier prosjektet tar mål av seg til å beholde arbeidstakere ut over passerte 70 år også.

– Vi har flere over 70, og så lenge man kan ivareta jobben sin så er det ikke noen grense, sier han.

Fjellstad mener det må være et samarbeid mellom arbeidsgiver og arbeidstaker blant annet i vurderingen av hvorvidt man fortsatt utfører jobben tilfredsstillende.

Selv er han 65 år og er i tenkeboksen i forhold til hva framtida skal bringe.

– Selv om man både kan snekre litt på hytta eller sitte på kafe, så er jo mye av identiteten knytta til arbeidslivet, mener han.

Fjellstad forklarer at det er viktig å komme i gang med dette prosjektet fordi helsevesenet både i Finnmark og andre steder står foran et generasjonsskifte.

– Det betyr et stort kompetansetap, slår han fast.

– 70 år gammel sykepleier er en illusjon

Elin Mølmann Holmgren

Elin Mølmann Holmgren er leder av Norsk sykepleierforbund i Finnmark.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Leder i sykepleierforbundet i Finnmark, Elin Mølmann Holmgren er i utgangspunktet positiv til initiativet fra Finnmarkssykehuset - dog med klare begrensninger.

– Statistikken viser jo at når en sykepeier er 55 år, så er vedkommende utslitt. Og hvis alle da skal over i tilrettelagt arbeid, så må jo andre ta de tunge løftene. Så at folk i pleie skal holde ut til 70 er nok i mange tilfeller ønsketenkning, mener hun.

Mølmann Holmgren er likevel positiv til at man skal jobbe lenger, men at det kan bli svært vanskelig å få det til i praksis ute i avdelingene.

Karin Engstad

Karing Engstad (64) er leder ved røntgenavdelinga på Hammerfest sykehus - og vet ikke om pensjonisttilværelsen egentlig frister.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK
– Ikke skapt for et rolig liv

På røntgenavdelinga finner vi Karin Engstad. Også hun kjenner pensjonsalderen nærme seg - og er dermed i tenkeboksen.

– For min del handler det om tilrettelegging, mer fri eller lettere dager slik at jeg også har overskudd og muligheter til å både reise litt og gjøre andre ting, forteller hun.

– Man merker jo at man ikke er 20 år lenger når man kommer hjem fra jobb. Men, jeg tror det blir tøft å ikke være så aktiv som man har vært vant til i alle år.

Jeg vet rett og slett ikke om jeg trives med å ha så mye fri, mener hun.

For Finnmarkssykehuset som arbeidsgiver er det en stor fordel at de ansatte holder ut lenge.

– Avtalefesta pensjon er jo en utgift for arbeidsgiver, og da er det klart man sparer en del om folk fortsetter å jobbe. Og så tror jeg det er gunstig for samfunnet også, mener seniorkonsulent Erik Fjellstad.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark