Hopp til innhold

– Fjern aldersgrensa

Vi trenger ingen øvre aldersgrense i arbeidslivet, mener seniorveileder Bente Simonsen.

Scanrope

Flere slutter i jobb før de fyller 67 år.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Hun får støtte av ingeniørene i Vestfold. I henhold til Arbeidsmiljøloven er den øvre aldersgrensa i arbeidslivet 70 år. Avdelingslederen mener det ikke bør være noen øvre aldersgrense i arbeidslivet.

For noen arbeidstakere med fysisk tungt arbeid er det ikke aktuelt å utfordre noen øvre aldersgrense i arbeidslivet. 50 år gamle Ørjan Hansson på Parker Scanrope i Tønsberg er klar på at han ikke kommer til å jobbe til han nærmer seg 70 år.


– Så lenge holder ikke helsa her. Det blir for tungt for kroppen å drive med dette arbeidet når man blir eldre.

I produksjonshallen til Parker Scanrope lager de kabler og ståltau til off-shore-industrien. Hansson forteller om en fysisk krevende jobb.

– Etter et kvarter så kjenner du det i armene, men vi tar det i vårt eget tempo.

Motiverer voksne til å jobbe lenger

Mange slutter før de fyller 67

Fra folk fyller 67 år har alle rett til å ta ut full alderspensjon, men mange slutter i jobb før det. Avdelingsleder Bente Simonsen underviser på Nestor seniorsenter i Stokke, hvor de forbereder arbeidstakere på den siste delen av arbeidslivet. Hun sier det er et ytterst fåtall som ønsker å stå lenger i arbeid etter fylte 67 år. Men hun mener folk må få jobbe så lenge de vil.

– Det burde være en selvfølge at de som har helsa i behold og har lyst til å jobbe skal kunne få lov til det. Jeg synes ikke det bør være en øvre aldersgrense.

Så lenge det er behov for arbeidsplasser synes ikke Simonsen det er riktig å kun regulere etter alder.

– Det er få som har kapasitet og lyst, men de få det gjelder bør få ha muligheten. Man burde ikke ha den reguleringen, sier hun.

Avdelingsleder Bente Simonsen på Nestor Seniorutvikling.

Avdelingsleder Bente Simonsen på Nestor Seniorutvikling i Stokke mener det ikke bør være noen øvre aldersgrense i arbeidslivet.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Svein Føske sitter på et kontor med ansvar for innkjøp og vedlikehold på Parker Scanrope.

– Ubegrensa pensjonsalder, det høres bra ut det for noen som er spreke når dem er 75 år.

En flytende pensjonsalder kan også by på problemer, tror han.

– Når du er 75 år klarer du ikke å jobbe som en 40 eller 50-åring. Det vil komme til å gå utover produksjonen.

Høy kompetanse

Geir Bakken er fagforeningsleder for 3145 ingeniører i Vestfold, organisert i Nito, Norges ingeniør og teknologiorganisasjon.

– Jeg har hatt kollegaer som ikke er Nito-medlemmer som ønsker å være lenger i arbeid og det skjønner jeg når jeg ser på den kapasiteten som de har hatt.

Han mener den øvre aldersgrensa i arbeidslivet bør være 75 år eller fjernes helt.

– Vi ser at vi får en stadig større andel eldre i arbeidslivet. Det er ingen fordel å ha en stor del av befolkningen som pensjonister.

Bakken mener folk som har muligheten til det bør få være i arbeid.

– Det er bra å ha kompetansen både i privat og i offentlig sektor, og det er sunt for mennesker å være aktive. Dersom folk har helsa til det er det bra for samfunnet at de er i arbeid, avslutter Bakken.