Sysselmannen: – Vi håper å kunne gjenreise tilliten

Sysselmannen sier at hun godt forstår at folk i Longyearbyen både er frustrerte og engstelige etter skredet tirsdag.

Skred på Svalbard

DAGEN DERPÅ: Sysselmann Kjerstin Askholt og Knut Aune Hoseth, regionsjef i NVE, møtte NRK like etter klokken 08 i morges, onsdag.

Foto: NRK

200 personer er fortsatt evakuert på Svalbard, men samtlige har fått tak over hodet. De fikk hentet ut det mest nødvendige fra husene sine før området igjen ble stengt for ferdsel.

Mange evakuerte beboere reagerer på at varslingssystemet ikke fungerte som det skulle da skredet gikk i Longyearbyen, fordi de ikke ble evakuert før skredet gikk.

Vil gjenreise tilliten

Sysselmannen sier at hun godt forstår at folk både er frustrerte og engstelige.

– Derfor vil vi ta en svært grundig gjennomgang med de ekspertene som komme opp i dag. Og så vil vi ha et nytt folkemøte i kveld, der vi håper å kunne gi mer presise svar som kan gjenopprette tilliten, sier Kjerstin Askholt.

Ingen personer kom til skade. da seks leiligheter ble totalt ødelagt etter skredet fra fjellet Sukkertoppen tirsdag. Skredet kom nøyaktig 14 måneder etter at et stort skred krevde to menneskeliv i Longyearbyen.

Snøskred Longyearbyen 2017

HELL I UHELL: Ingen personer kom til skade da det tirsdag gikk et snøskred i Longyearbyen.

Foto: © LoyaltyLobby

Skredeksperter på vei

På et folkemøte i Longyearbyen torsdag fortalte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at de hadde feilvurdert skredfaren, med tanke på hvorvidt et skred kunne nå bebyggelsen eller ikke.

På spørsmål om utsiktene for de evakuerte etter skredet tirsdag, svarer Norges vassdrags- og energidirektorat at det vil bli tatt en ny vurdering i løpet i dag, onsdag. Nye skredeksperter kommer til øygruppa, både fra NVE og NGI.

– Vi har ennå ikke kommet noe nærmere i å finne ut hvor det sviktet, men det er noe vi vil se på, sier Knut Aune Hoseth, regionsjef i NVE.

Fortsatt skredfare

Været har roet seg betraktelig i løpet av natta, men i løpet av morgenkvisten er det kommmet meldinger om nye skred.

– Det er fortsatt stor snøskredfare, sier sysselmann Askholt.

Det forventes nye skred på Svalbard, men utenfor Longyearbyen. I Nordenskiöld Land, det sentrale landområdet på Spitsbergen, er det høy skredfare.

Tjenesten Varsom.no, som er levert av NVE, melder onsdag morgen om faregrad tre (betydelig) for snøskred over hele Svalbard.