Hopp til innhold

Reiser til Oslo for å bistå i kampen mot ebola

Professor Ørjan Olsvik reiser i dag fra Tromsø til Oslo for å bistå i arbeidet med å bekjempe ebolaepidemien.

Ørjan Olsvik

Professor Ørjan Olsvik er en del av Forsvarets spesialteam mot ebola.

Foto: Kristine Østvold

– Vi vil få en deloppgaver knyttet til transport. I tillegg skal vi drive opplæring og jobbe med å sette opp eget utstyr, som mobile sykehus. Allerede i morgen skal jeg være med og finne ut hvordan en kirurgisk enhet kan gjøres om til en smitteavdeling, sier professor i utbruddsepidemiologi ved UiT Norges arktiske universitet, Ørjan Olsvik.

Han er en del av Forsvarets spesialteam knyttet opp mot den pågående ebolaepidemien i Vest-Afrika. I dag reiser han til Oslo for å bidra i Norges arbeid mot den smittsomme sykdommen.

– Vi skal finne ut hvordan vi best mulig kan bidra fra Norge, både med personell, utstyr, kompetanse og penger, sier Olsvik.

Norsk kvinne smittet

Mandag kveld ble det kjent at en kvinnelig norsk hjelpearbeider som jobber for Leger uten grenser er smittet av ebola.

Kvinnen er på vei tilbake til Norge med et spesialfly, og ventes å lande på Gardermoen i løpet av formiddagen. Hun skal deretter behandles på høysmitteavdelingen ved Ullevaal sykehus.

– Det var forferdelig å høre om at denne kvinnen er smitte. Dette er folk som er veldig dedikerte til jobben sin, og til dem som trenger hjelp aller mest. De reiser ut med minimal økonomisk støtte, utsetter seg selv for fare men er med på å hjelpe de som har en forferdelig sykdom rundt seg. Og når de da blir smittet og blir syke selv, så er det en forferdelig tragedie, sier Olsvik.

Tror flere vil reise

Nesten ti prosent av dem som har dødd i det pågående utbruddet av ebola, er helsearbeidere. Selv om dette tallet er såpass høyt, tror ikke Olsvik dette vil skremme hjelpearbeidere fra å reise til de sykdomsrammede områdene.

– Jeg tror tvert imot at flere kommer til å melde seg for å gjøre en innsats. Dette er de mest fantastiske og dedikerte helsearbeiderne vi har, og jeg tror ikke nye smittetilfeller blant kollegene gjør at de trekker seg bort, sier han.

Han frykter ikke hysteri i Norge nå som vi har fått det første norske smittetilfellet. Men han er opptatt av at den riktige informasjonen om sykdommen kommer ut.

– Dette er et virus som ikke smitter gjennom luft, men via kontakt. Man må faktisk være borti folk som er ganske syke, og det er derfor så mange helsearbeidere smittes. Jeg tror ikke det er muligheter for at viruset vil spre seg fra den pasientens om kommer til Norge nå. Sykehuset tar sine forholdsregler, sier Olsvik.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark