Hopp til innhold

Sykepleier på spansk sykehus smittet av ebola

For første gang er noen smittet av ebolaviruset utenfor Vest-Afrika. En spansk sykepleier som behandlet to ebolasyke, er blitt syk, opplyser spanske myndigheter.

Manuel Garcia Viejo

Den ebolasmittede Manuel Garcia Viejo lå i et isolasjonstelt da han kom til Spania. Kvinnen som nå er smittet, jobber ved sykehuset der han var pasient.

Foto: HANDOUT / Reuters

Ifølge spanske myndigheter er sykepleieren lagt i isolat etter å ha testet positivt på ebola. Tilstanden beskrives som stabil.

– To prøver er gjennomført, og begge er positive, sier en talsmann for det regionale helsedepartementet i Madrid mandag kveld.

Den 44 år gamle sykepleieren arbeidet ved sykehuset der to ebolasmittede pasienter har vært innlagt.

En av dem var en spansk misjonær, Miguel Pajares, som i september i år ble smittet. Han var den første ebolapasienten som kom til Europa etter å ha blitt smittet i Liberia.

Han ble sendt til et sykehus i Madrid, der han døde få dager senere. Sykepleieren som nå er smittet, dro på ferie dagen etter.

Også den andre pasienten, Manuel Garcia Viejo, døde av ebola ved det samme sykehuset. Begge hadde jobbet med ebolasmittede i Vest-Afrika.

Sjekker om andre er smittet

– Kvinnen hadde pleiet begge de to syke mennene, sier lederen for det offentlige helsevesenet, Mercedes Vinuesa.

Det er foreløpig ikke kjent hvor kvinnen har feriert. Men det kan bety at hun kan ha smittet andre som hun har vært i kontakt med etter selv å ha blitt smittet.

Den spanske helseministeren Ana Mato understreket at myndighetene nå jobber på spreng for å avdekke smittekilden og at det er iverksatt strenge kontrollrutiner for å hindre videre spredning.

En talsmann for helsemyndighetene opplyser mandag kveld at man ikke har kjennskap til andre smittetilfeller og at folk som har vært i kontakt med kvinnen, nå følges nøye.

Carlos III-sykehuset i Madrid

Sykepleieren var ansatt ved Carlos III-sykehuset i Madrid, der to ebolasmittede pasienter har vært innlagt.

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Overvåker 30 personer

Hittil har alle som har fått sykdommen blitt smittet i Afrika, skriver den spanske avisen El Pais.

Avisen skriver videre at de totalt 30 helsearbeiderne som har vært i kontakt med de to prestene, blir overvåket.

Spanske myndigheter jobber nå med å finne ut hvordan kvinnen ble smittet, og helseminister Ana Mato understreker at det er strenge prosedyrer for behandlingen av ebolapasienter.

Sykdommen har så langt tatt flere enn 3500 liv.

Les: Kan komme ebola-vaksine etter nyttår
Les: – Norsk ebola-beredskap er god

SISTE NYTT

Siste nytt