Hopp til innhold

Ebolasmittet kvinne fraktes hjem til Norge i spesialbygd jetfly

I et jetfly bygd om til flygende ambulanse, leid fra det amerikanske utenriksdepartementet, skal den ebolasmittede norske kvinnen fraktes hjem til behandling.

N164PA ambulansefly

Ambulanseflyet tilhører Phoenix Air, og leies inn av det amerikanske utenriksdepartementet. Det har tidligere blitt brukt til å evakuere ebolasmittede amerikanske statsborgere fra Vest-Afrika.

Foto: Alec Wilson/FLickr/(CC BY-SA 2.0)

Den smittede kvinnen skal hentes hjem fra Freetown i Sierra Leone mandag kveld. Flyet lander i Norge tirsdag morgen.

Derfra blir kvinnen fraktet i spesialambulanse til Ullevål sykehus, hvor 340 ansatte siden august har trent på nettopp en slik situasjon.

Høysmitteavdelingen ved Ullevål universitetssykehus er spesialbygget for å kunne ta imot de verste virusene, og på avdelingen er det plass til ti personer som er smittet av for eksempel ebola.

Men veien hjem er lang. Kvinnen skal flys hjem med spesialfly. Det er Leger Uten Grenser som har inngått avtalen med firmaet som skal hente kvinnen i Freetown, men de har fått bistand fra Forsvaret ettersom flyet er under kontrakt med det amerikanske utenriksdepartementet.

– Jeg kan bekrefte at vi har formidlet kontakt og hjulpet Leger Uten Grenser med å få logistikken rundt hjemreisen på plass, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Rune Bjåstad.

Les: Norsk kvinne smittet av ebola
Les:
– Det har vært en tung dag
Les: – Liten fare for å bli smittet

Hele flyet desinfiseres

Flyet det dreier seg om skal være en tomotors ombygget forretningsjet av typen Gulfstream III, som eies av det amerikanske flyselskapet Phoenix Air i Georgia.

Dette flyet er tidligere brukt av amerikanske myndigheter til å frakte smittede amerikanere hjem fra Vest-Afrika. Flyet kan bare ta en pasient av gangen.

I flyet ligger pasienten i et innvendig plasttelt, hvor vedkommende kan bli stelt av helsepersonell underveis. Besetningen og pasienten puster i separat luft.

Flyet er utstyrt med luftfiltrering, hjerte- og pulsmålere, beskyttelsesdrakter og en egen avdeling for desinfisering.

Etter bruk blir det innvendige plastteltet brent opp, og hele flykroppen desinfisert. Sistnevnte tar 24 timer. Det er foreløpig ikke klart om det skal skje på Gardermoen.

Les: – Norsk ebola-beredskap er god
Les: Ebolapasient blir liggende på egen isolasjonspost

norsk helsepersonel frykter ebola viruset kan komme til norge.
Forbreder seg på å håndtere en slik situasjon.

VIDEO: Se hvordan de ansatte på Ullevål universitetssykehus trener på å behandle pasienter med ebola. (Innslag fra 12. august)

En million per evakuering

Etter at ebolaepidemien brøt ut har etterspørselen etter ambulansefly som kan fly smittefarlige pasienter eksplodert.

Flyet til Phoenix Air ble raskt innleid av amerikanske myndigheter, og siden er nok et fly ombygget og utstyrt på samme måte.

Da flyet ble brukt til å hente fire amerikanske statsborgere som var smittet av ebola, kostet hver evakuering 200 000 dollar, rundt en million kroner.

Flyselskapets visepresident, Dent Thompson, sier til amerikanske Center for Infectious Disease Research and Policy (CIDRAP) at de har planer om å utstyre et tredje fly på samme måte.

Ifølge Thompson er flyene de eneste i sitt slag i verden.

Ebolautbruddet i Vest-Afrika har så langt tatt over 3500 liv. Mandag bekreftet spanske myndigheter det første tilfellet av ebolasmitte i Europa.

Oppdatering:

Spain Ebola Miguel Pajares

Her blir den spanske legen Miguel Pajares fraktet fra Liberia til Madrid for behandling. Han var den første europeeren som ble smittet. Den norske kvinnen ankommer i en liknende kuvøse.

Foto: Uncredited / Ap

Flyet med den smittede kvinnen landet på Gardermoen få minutter over kl. 12 tirsdag. Hun ankom i et ambulansefly fra det franske flyselskapet Airlec Air Espace med base i Bordeaux. Flyet er en Cessna 550 Citation fra 1981 som nylig er bygget om. Muligens skjedde dette fordi flyet fra Phoenix Air, som norske myndigheter har avtale med, var opptatt med andre transportoppdrag. På flyselskapets hjemmeside står det at flyet er til salgs.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger