Hopp til innhold

Ebolasmittet kvinne er ved godt mot

Evakueringen går som planlagt, og den smittede norske feltarbeideren er ved godt mot, sier generalsekretær i Leger uten grenser, Anne Cecilie Kaltenborn.

Anne-Cecilie Kaltenborn er generalsekretær i Leger Uten Grenser

Anne Cecilie Kaltenborn i Leger uten grenser sier at de ansatte er preget av at en av deres kolleger nå er smittet av ebola.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Søndag fikk Leger uten grenser vite at en av deres ansatte var smittet av den potensielt dødelige sykdommen.

Hun flys fra Freetown i Sierra Leone i et fly leid inn av USA, og det er ventet at hun lander på Oslo lufthavn tirsdag formiddag. Deretter fraktes hun til isolat på Oslo universitetssykehus.

– Hun er godt kjent med sykdommen, og gikk i isolat på rommet sitt da hun fikk feber. Hun skal ikke ha vært i kontakt med andre etter at hun ble syk, sier Kaltenborn til NRK.

Oslo lufthavn opplyser at trafikken på flyplassen ikke vil bli påvirket av at flyet med kvinnen lander i formiddag. Dette vil skje avskåret fra publikumsområdene.

Høysmitteavdeling

Fra Oslo lufthavn blir kvinnen fraktet i spesialambulanse til Ullevål sykehus hvor 340 ansatte siden august har trent på en slik situasjon.

Høysmitteavdelingen ved Ullevål universitetssykehus er spesialbygget for å kunne ta imot de verste virusene, og på avdelingen er det plass til ti personer som er smittet av for eksempel ebola.

– Når en slik pasient kommer er det langt flere i ambulansen som tar imot enn det man vanligvis har, sa viseadministrerende direktør, Cathrine Lofthus mandag kveld.

Hun sier situasjonen er krevende, men at de er forberedt.

Ingen medisiner

Det viktigste er at pasienten får i seg nok væske, men sykehuset jobber også med mulige medisiner.

– Det er i øyeblikket tre til fire alternativer. Men dette er ikke apotekvare, og effektene er faktisk heller ikke dokumentert, sier avdelingsleder for infeksjonsmedisinsk avdeling Dag Kvale.

– Men vi har alle følere ute og vil vurdere slik behandling fortløpende.

– Kritisk når de tar av drakten

Leger uten grenser vet foreløpig ikke hvordan kvinnen ble smittet, men sier det er flere situasjoner som er potensielt farlige.

– Hjelpearbeiderne må ta av og på smitteverndrakten flere ganger om dagen, og det er et særlig kritisk tidspunkt for smitterisiko, sier Kaltenborn.

Hun sier også at det i kontakten med pasienter selvsagt er en risiko for smitte. De ansatte i Sierra Leone, der kvinnen jobbet, forsøker nå å finne ut i hvilken kontekst kvinnen ble utsatt for virussykdommen.

Går gjennom rutiner

Ebola smitte i Vest Afrika

Hjelpearbeidere prøver å stanse ebolasmitten i Vest-Afrika. Kaltenborn er takknemlig for alle som tar risikoen med å dra.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Leger uten grenser har ansatte som kjemper mot ebolaepidemien i Sierra Leone, Guinea og Liberia. 22 norske hjelpearbeidere har dratt for å hjelpe.

– Gjennom de siste månedene har vi sett at våre sikkerhetstiltak har fungert veldig bra, men vi vil nå gå gjennom alt og se om vi må endre på enda mer.

De ansatte er preget av beskjeden, og Kaltenborn sier dette er veldig, veldig trist.

– Dette er den beskjeden vi håpet vi ikke skulle få.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger