Markerer 22. juli i dag: – Viktig å minnes og huske hvorfor

I dag, lørdag, markeres 22. juli flere steder i landet, blant annet med en konsert i Tromsø domkirke. Støttegruppen har markeringer i Bardu og Salangen.

22. juli-minnemarkering i Bardu

2016: Minnemarkering i Bardu. 22.07.2016 der mange møtte opp for å minnes ofrene for 22. juli 2011.

Foto: Nils Mehren/NRK

– Det er veldig viktig å huske. Det er veldig viktig å minnes de 77 som ble drept, og huske hvorfor, sier Olga Goldfain, leder i Støttegruppa etter 22. juli for Troms, Finnmark og Svalbard.

Støttegruppen opplyser at det ikke er planlagt noen markering i Tromsø.

– Ordføreren har gitt oss et tilbud og spurt om det er behov for markering. Men vi tar noe som er utviklet til å bli en tradisjon, der vi reiser til Bardu og Salangen for å minnes de tre unge guttene derfra som mistet livet på Utøya, sier Goldfain

Blant de berørte er det mange som pleier å reise. Til vanlig er det åpent hus og markering på minnesmerkene i de to kommunene.

Musikk til ettertanke

Tromsø domkirke

MARKERING: I Domkirka i Tromsø sentrum blir det markert at det i dag, lørdag, er seks år siden terroren 22. juli.

Foto: nrk

Det blir en åpen og gratis konsert i Tromsø domkirke. En slik markering er helt naturlig når så mange er berørte og har minner og fortellinger fra den dagen, sier fungerende domprost i Tromsø, Kjell Riise.

– Det blir innhold som domkantoren vår sørger for. Det blir musikk til ettertanke, som er tilpasset nettopp denne spesielle dagen, sier han.

Det vil være en mulighet for alle å komme innom.

– Mange av oss ble berørt på forskjellig måte. Alle som var i landet da har sine minner og sine fortellinger. Særlig de som er direkte berørt. Dem er det mange av, sier Riise.

I Bodø blir det minnemarkering i Solparken. På regjeringens nettsider finner du en oversikt over årets markeringer over hele landet.

69 mennesker ble drept på Utøya og åtte ved Regjeringskvartalet i Oslo sentrum i terrorangrepet 22. juli 2011.

LES: – Det var som en demning som brast

LES: Må betale reisa til 22. juli-markering selv

LES: Her fatter han omfanget