NRK Meny
Normal

Greenpeace om krisepakke til Svalbard: – Fullstendig meningsløst

Lederen for miljøorganisasjonen Greenpeace mener det er forferdelig av regjeringen å bruke penger for å holde kullgruver klare for en framtidig gjenåpning på Svalbard.

Truls Gulowsen ser på undervannsbilder av kjemiske våpen i Skagerrak

Regjeringen vil bidra med mer penger til Store Norske på Svalbard. Truls Gulowsen i Greenpeace mener det er fullstendig meningsløst å gi penger til fremtidig gruvedrift.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Det vi må bruke penger på er å stenge og lukke de kullgruvene for godt. Det har ingen framtid, verken klimamessig eller økonomisk. Vi må bruke penger på å omstille Svalbard-samfunnet bort fra gruvedrift og inn i noe annet, sier Truls Gulowsen til NRK.

Torsdag ettermiddag ble det kjent at regjeringen vil gi 110 millioner kroner til Store Norske på Svalbard. Pengene skal blant annet bidra til å legge til rette for inntil tre år med driftshvile i gruvene i Svea og Lunckefjell.

Lederen for Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen, mener at enhver investering for å holde kullgruver på Svalbard åpne for framtiden, er direkte i strid med alt man er blitt enige om i Paris.

– Vi skal begrense oppvarming til 1,5 eller 2 grader i løpet av 100 år. Det er fullstendig misforstått og utrolig frekt av Norge å ville bruke penger på kull etter at man har signert avtalen i Paris, som sier at vi skal ta klima på alvor.

Gruvedrift på Svalbard

Pengene fra regjeringen skal sørge for at selskapet kan utvide driften i Gruve 7 ved Longyearbyen fra ett til to skift. Samtidig legges det til rette for inntil tre år med driftshvile i gruvene i Svea (bildet) og Lunckefjell.

Foto: Tore Meek / Scanpix

– En katastrofe for klimaet

I en pressemelding sier næringsminister Monica Mæland at hensikten med driftshvile er å gi lokalsamfunnet noe lengre tid til å bygge opp nye næringer.

– Samtidig opprettholder vi muligheten for oppstart hvis markedet skulle ta seg opp, sier Mæland.

Gulowsen er klar på at han synes det er en forferdelig dårlig måte å gi lokalsamfunnet tid til omstilling.

– Vi må bruke penger på å stenge gruvene for godt. Å skape nye, ikke gamle næringer i Longyearbyen. Kullprisen kommer ikke til å gå opp, og hvis den mot formodning skulle gå opp, så er det en katastrofe for klimaet. Og det mener jeg Svalbard-samfunnet ikke har noe med å skulle profittere på.

– Virker som regjeringen er handlingslammet

Næringsministeren forteller at de har ingen garanti for at forholdene ikke forverrer seg.

Monica Mæland

Næringsminister Monica Mæland mener det er viktig å opprettholde næringsaktivitet og bosetting på Svalbard.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Som eier i Store Norske følger vi utviklingen tett. Vi vurderer situasjonen løpende, sier Monica Mæland.

Leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen mener det virker som regjeringen er handlingslammet når det gjelder Svalbard-spørsmålet.

– Man har altfor lenge basert seg på at samfunnet skal holde seg flytende gjennom kulldrift, og har sløst bort masse verdifull tid som kunne gått til omstilling. Dette er et uttrykk for at man egentlig ikke har en plan, og sannsynligvis heller ikke bryr seg om klimaet.

Han er enig i at Svalbard-samfunnet trenger penger for å omstille seg, men er klar på at omstillingen må være noe annet enn kull.