Hopp til innhold

– Det er ikke en avtale som løser klimaproblemer

PARIS (NRK): Norsk olje må ligge, norske ambisjoner må opp og utslippene må også ned for at Norge skal kunne være med på å begrense temperaturøkningen, mener miljøvernorganisasjonen Natur og Ungdom.

Arnstein Vestre

Arnstein Vestre er leder i Natur og Ungdom og var til stede på toppmøtet i den franske hovedstaden da avtalen ble vedtatt lørdag kveld.

Foto: Syver Gustavo Svensrud / NRK

CO₂ i atmosfæren
424 ppm
1,5-gradersmålet
+1,06 °C
Les mer  om klima

– Det her ikke en avtale som løser klimaproblemer. Det er ikke en avtale som gjør at vi unngår farlige klimaendringer, men det er et gulv som det går an å bygge på, sier leder i Natur og undom Arnstein Vestre til NRK.

Beskjeden hjem til Norge er at ambisjonene må opp, sier han.

– Utslippene må ned og oljen må ligge. Norske myndigheter må tolke denne avtalen som at verden ønsker at vi skal unngå en temperaturøkning på 1,5 grad. I en verden hvor vi når dette målet, så er ikke norsk olje i Arktis en del av den verdenen, sier han.

– Norge bør love

Lars Haltbrekken

Leder i Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tårene og sjampagnen fløt i Paris lørdag kveld etter at Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius vedtok den nye klimaavtalen.

Avtalen slår fast at alle lands nye klimamål bør være mer ambisiøse enn de foregående. Meningen er at målene skal oppdateres hvert femte år.

Leder i Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken mener at avtalen ikke er vellykket før det gjennomføres store utslippskutt, veldig fort.

– Norge og andre rike land har et kjempeansvar og må komme mer på banen og faktisk gjennomføre utslippskuttene, sier Haltbrekken til NRK.

Den franske presidenten François Hollande kom i sin avslutningstale med en oppfordring til rike land om å øke sine utslippskutt fram til 2020.

Haltbrekken mener det er helt avgjørende for å nå de langsiktige målene.

– Frankrike har lovet å skjerpe sine klimamål, det bør også Norge gjøre, sier Haltbrekken.

– Krevende

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg lørdag kveld.

Foto: NRK

Statsminister Erna Solberg sier hun er kjempeglad for at avtalen er i havn, men at det blir krevende å nå målet om at den globale oppvarmingen skal begrenses til mellom 1,5 og 2 grader over førindustrielt nivå.

– Dette er en bra avtale og viser en vei framover. Den er ikke perfekt, men den lager en god plattform for det videre arbeidet med ambisiøse mål og med en prosess som skal skjerpes etter hvert, sier Erna Solberg til NRK.

– Vårt opplegg med 40 prosents reduksjon tar høyde for at vi skal kunne bidra til det i Norge. Det kommer til å være å være krevende for Norge fram mot 2030. Målet vårt om klimanøytralitet fra klimaforliket i 2050 er også sterkt og krevende, men det er nødvendig og viktig for at ikke store endringer skjer automatisk etter hvert fordi vi har mistet kontrollen, sier Solberg.

Gradvis skjerping

Eiffeltårnet etter vedtatt klimaavtale

Eiffeltårnet på COP21 etter at avtalen var i havn.

Foto: Eivind Molde / NRK

Oppdateringer og gradvis skjerping av landenes nasjonale klimamål er noe av de viktigste som er oppnådd i Parisavtalen, mener klimarådgiver Ingrid Næss-Holm i Kirkens Nødhjelp.

– Dette setter en tydelig kurs som viser hvor man skal, sier Næss-Holm til NTB. Hun var til stede på toppmøtet i den franske hovedstaden.

– Jeg er veldig lettet over at det har gått gjennom, og at teksten ikke ble mer utvannet, legger hun til.

AKTUELT NÅ