NRK Meny
Normal

Sundtoft: – Fornøyd med avtalen

PARIS (NRK) Klima- og miljøminister Tine Sundtoft mener den foreslåtte klimaavtalen er god, selv om Norge ikke fikk gjennomslag for alt vi ønsket.

Tine Sundtoft

Tine Sundtoft er spent på reaksjonene når Paris-komiteen samles 15.45 for å ta stilling til avtaleforslaget.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Utkastet til den nye klimaavtalen er lagt frem og ble møtt av en voldsom applaus blant de fremmøtte i plenumssalen La Seine i Paris.

Avtaleteksten blir nå finlest av de rundt 195 landene som deltar i klimaforhandlingene, og senere i dag skal landene ta stilling til om de vedtar avtalen.

– Norge har tre hovedprioriteringer for forhandlingene: Et langsiktig mål, en avtale som blir sterkere med en oppdatering av mål hvert 5 år og et forpliktende rapporteringssystem slik at landene leverer det de har lovet, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft .

Pressekonferanse med klimaminister Tine Sundtoft og forhandlingsleder Aslak Brun.

På pressekonferansen med Tine Sundtoft og forhandlingsleder Aslak Brun, fortalte Brun om dagens gåsehudsøyeblikk.

Norge har fått på plass at alle land skal levere nye klimamål og at landenes innsats skal øke over tid.

– Det skal være en globalgjennomgang av status hvert femte år. Klimamålene vi har nå blir et gulv, og avtalen kan bli sterkere etter hvert, fortsetter Sundtoft.

Lang kø på COP21 for å få en utskrift av den nye klimaavtalen

Det var lang kø foran printerne på COP 21 for å få en utskrift av forslaget.

Foto: Eivind Molde / NRK

Sender blomster til Sundtoft

Bellona-leder Frederic Hauge er godt fornøyd med avtaleteksten, og sier Bellona vil sende blomster til Tine Sundtoft og hennes forhandlingsleder Aslak Brun om tekstutkastet blir som det er nå.

– Hvis denne teksten blir stående er det «game over» for norsk olje og gass etter 2035.

Også Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet syns avtaleforslaget mer ambisiøst enn tidligere.

– Norge og andre land har forpliktet seg til å øke klimamålene sine. Dette må skje raskt dersom vi skal unngå de mest alvorlige klimaendringene. Avtalen må bety slutten for oljeindustrien, men det blir opp til oss alle å sørge for at dette skjer så raskt som mulig.

Haltbrekken og Sundtoft klemmer

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft fikk en god klem av Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken etter å ha kunngjort at Norge forlenger regnskogsatsingen til 2030 i går.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Må stoppe oljefesten

I utkastet til klimaavtalen er målet at den globale oppvarmingen ikke skal overstige 2 grader. Landene forplikter seg til å gjøre et forsøk på å holde seg under 1,5 grader.

– Et 1,5-gradersmål krever at Norge stopper oljefesten i Arktis. Det er ikke plass til norsk arktisk olje i en 2 grader varmere verden, langt mindre 1,5 grader, skriver Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom i en pressemelding.

Steffen Kallbekken i Cicero tror målet kan bli vanskelig å oppnå.

Minstekrav for finansiering

Det er også satt et gulv på 100 milliarder dollar for klimafinansieringen etter 2020, opplyste Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

Det betyr at nivået på finansiering som verdenssamfunnet allerede har satt seg som mål å nå senest i 2020, blir videreført på minst samme nivå.

Samtidig heter det i avtalen at det skal settes et nytt mål for finansieringen innen 2025, ifølge Fabius.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt