Hopp til innhold

Ni ansatte i Berlevåg har mistet jobben: – De fleste aktører i næringen sliter

Liten tilgang til råstoff og høye råstoffpriser er årsaken til at fabrikken i Lerøy har måtte si opp flere av sine ansatte.

Lerøy Berlevåg

Lerøy Norway Seafoods opplyser at på grunn av omstillinger i Berlevåg, så er det ni ansatte som blir rammet.

Foto: Gunnar Sætra / NRK

Lerøy Norway Seafoods informerte på onsdag de ansatte ved fabrikken at Lerøy vil satse videre i Berlevåg, men at foredlingsavdelingen blir ikke gjenåpnet med det første.

Ni ansatte blir berørt av beslutningen.

I slutten av februar ble de ansatte ved filetproduksjonen midlertidig permittert i håp om at situasjonen skulle endre seg, men det har den ikke gjort.

– Det er med tungt hjerte vi må ta denne beslutningen. Våre ansatte betyr mye for oss, og er vår viktigste ressurs.

Det sier Børge Soleng, daglig leder i Lerøy Norway Seafoods, i en pressemelding.

– Vi jobber hardt for å støtte dem gjennom denne utfordrende perioden, og tilbyr så langt det lar seg gjøre ulike former for støtte og muligheter for videre arbeid innenfor Lerøy-systemet.

Rolf Laupstad

Ordfører i Berlevåg kommune, Rolf Laupstad (Ap), opplyser at de forstår at Lerøy må ta grep, men at det er beklagelig.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Beklagelig at det skjer

Ordfører i Berlevåg kommune, Rolf Laupstad (Ap), forteller til Fiskeribladet at de har behov for hver eneste arbeidsplass i kommunen.

– Det er beklagelig at det skjer. Men vi har forståelse også for Lerøys situasjon, sier Laupstad.

Det at ni personer mister jobben i en kommune med under tusen innbyggere, er noe kommunen vil merke.

– Det vil merkes. Berlevåg er den kommunen i Finnmark med høyest arbeidsledighet for tiden. Det er ikke enkelt arbeidsmarked i Berlevåg.

Les også Fiskere i nord presses på land: – Noe er galt når det koker med fisk i havet

Fiskebåter til kai i Vardø.

– Det er et vanskelig valg

Tilgang til råstoff og markedssituasjonen er årsaken til oppsigelsene. Nå blir det en rendyrking av tjenester som et ordinært mottak av fisk og krabbe for å sikre kontinuerlig drift i Berlevåg.

– Dessverre ser vi nå at råstoff og markedssituasjonen ikke tyder på en snarlig bedring. Det er et vanskelig valg, men rendyrking av tjenester som et ordinært mottak av fisk og krabbe er et nødvendig steg for å sikre kontinuerlig drift i Berlevåg, sier Soleng.

Les også Torskekvotane blir mindre, men fiskarane tener minst like godt som før

Svein Lyder, Jurij Gensaft og Arne Hansen på kaia i Dyfjord

Flere aktører sliter

Lerøy Norway Seafoods opplyser at det er en utfordrende situasjonen i Berlevåg. Det på bakgrunn av en stadig nedgang i kvoter siden 2021, og de venter en videre nedgang de nærmeste årene.

Samtidig har råstoffprisene ifølge Lerøy Norway Seafood økt dramatisk opp mot et nivå som gjør det vanskelig å skape verdier av høyt bearbeidede produkter.

– Lerøy ønsker å være en del av Berlevågs fellesskap og bidra til arbeidsplasser og vekst, men samtidig må vi forholde oss til realitetene. De fleste aktører i næringen sliter med konsekvensene av lave kvoter, høye priser og krevende ferdigvaremarked, sier Soleng i pressemeldingen.

– Flere selskap har blitt tvunget til å gjøre lignende grep, og heller ikke Lerøy Norway Seafoods er forskånet fra å måtte forholde seg til at næringen er inne i en svært krevende periode

Etter omstillingen vil det fortsatt være 23 ansatte ved fabrikken

– Vi har tro på Berlevåg som fiskerihavn og vil derfor fokusere på kjøp av fisk og krabbe, og videreutvikle denne delen av virksomheten for å være en god arbeidsgiver for fremtiden og en solid samarbeidspartner for kystflåten i Berlevåg, sier Soleng.

Les også Lerøy permitterer ansatte i Berlevåg: – Kvotesituasjonen vil skape utfordringer

Berlevåg havn, Lerøy og nytt industribygg. Lerøy Berlevåg.

Les også Finnmarksfiskere sperret inne Kystruten i Øksfjord og Kjøllefjord: – Dette blir en lang kamp

Hurtigruten sperret inne i Øksfjord.