Hopp til innhold

De har kommet langt, men kampen for homofiles rettigheter er ikke over

Selv om det er over 40 år siden homofili ble lovlig i Norge, er pride-parader like viktige nå, mener paradedeltaker.

Stein Fredriksen og Kristin Røymo

Festivalsjef Stein Fredriksen ikledd pride-flagg, og Tromsøs ordfører, Kristin Røymo under pride-paraden i Tromsø.

Foto: Rune N. Andreassen

– Da jeg vokste opp så jeg ikke for meg at dette skulle være mulig i Tromsø.

Det sier Per Helge Nylund, en av mange som lørdag deltok i byens pride-parade. Aldri før har så mange deltatt i paraden, som skjer i sammenheng med festivalen Tromsø Arctic Pride. Festivalsjef Stein Fredriksen er rørt.

– Det er så mye farger, så mange unge folk, og masse glede! Det er en enorm respons fra byen for å feire mangfold og kjærlighet, sier han.

Per Helge Nylund

Per Helge Nylund er ikke redd for å skille seg ut i paraden.

Foto: Rune N. Andreassen

– Her er det trygt

Nylund har reist verden rundt og deltatt på pride-parader. Det startet i Stockholm, der han for første gang kjente på samholdet, noe som gjorde at han fikk mer selvtillit. I dag er han ikke redd for å skille seg ut i paraden.

– Det er viktig å komme ut og vise at vi har et stort mangfold i byen. Folk må få lov til å være seg selv, være glad i hvem de er, og være glad i hvem de vil.

Blant folkemengden fant man også Tromsøs ordfører, Kristin Røymo. Også hun er glad for at så mange møtte opp for å støtte de skeives sak.

– Vi er her for å feire friheten, men også minne oss selv på at vi har en lang vei å gå fortsatt. I Tromsø er det trygt for de aller fleste, men i verden er det ikke trygt for de aller fleste, sier hun.

Pride i Tromsø

Pride-deltakere samlet på Stortorget i Tromsø.

Foto: Rune N. Andreassen

– En viktig parade

Ordføreren har rett i at det er utrygt for skeive mennesker i mange land. Ifølge The Guardian er homofili fortsatt kriminalisert i 72 land.

Tidligere i høst deltok både russere og nordmenn i den første pride-paraden noensinne arrangert i Kirkenes, like ved grensen til Russland.

Dette var spesielt, for i Russland opplever homofile en helt annen hverdag enn de gjør i Norge. Selv om det ikke finnes lover om at homofili er straffbart, har flere russere blitt drept og utsatt for vold de siste årene på grunn av sin seksuelle legning.

Både Nylund, festivalens sjef, og Tromsøs ordfører mener paraden i byen er viktig, selv om det er over 40 år siden homofili ble lovlig i Norge, og homofile par i dag kan gifte seg i kirka.

– Selv om vi har kommet langt når det gjelder lovgivning, er det en del holdninger igjen som vi må jobbe med. Når de homofile har fått sitt vern, må vi begynne med de andre minoritetene, slik som transpersonene, sier Nylund.

Prideparade i Tromsø 2017

Aldri før har så mange deltatt i pride-paraden i Tromsø.

Foto: Rune N. Andreassen