Hopp til innhold

Håkon fra «Jævla Homo»: – Jeg ville ikke at mamma og pappa skulle bli skuffa

Da Håkon Sandmo Karlsen stod frem som homofil, gjorde han det ikke bare for venner og familie – han gjorde det for hele Norge. I dag står han på scenen under Arctic Pride.

Håkon fra NRK-serien Jævla Homo

– Jeg håper jeg kan nå ut til andre som sliter, sånn som jeg gjorde før., sier Håkon Sandmo Karlsen.

Foto: Therese Bergersen / NRK

For første gang skal Håkon delta på Arctic Pride i Tromsø som åpent homofil.

19-åringen har visst at han er homofil siden han gikk på barneskolen. Men det var ikke før Gisle Agledahl søkte deltakere til NRK-serien «Jævla Homo» at Håkon turte ta det store steget å fortelle om legningen sin.

Ikke bare foreldrene, men til resten av landet.

– Jeg sendte først melding til Gisle litt på tull, for å være ærlig. Men så ville de vite mer om meg og min historie, også endte jeg opp med å bli med, forteller Håkon.

Gikk i paraden «i skjul»

Håkon har vokst opp på Kvaløysletta i Tromsø, med foreldrene sine og storesøster, men har i dag flyttet til Stavanger der han går på folkehøgskole og jobber med foto.

Denne uka er han tilbake i Tromsø, der han skal delta på Arctic Pride sammen med Gisle Agledahl. De skal ha et eget arrangement på Tvibit for å snakke om serien, og om det å stå frem som homofil.

Håkon Karlsen klar for Jævla Homo i Tromsø

Håkon Sandmo Karlsen tar en kjapp tur innom frisøren i Tromsdalen, før turen går videre på scenen på Tvibit i Tromsø sentrum.

Foto: Therese Bergersen / NRK

Selv om det er første gangen han skal gå i paraden som homofil, er det ikke første gang han går i den. I fjor gikk han i paraden «i skjul», i den forstand at han lot som at han skulle ta bilder i forbindelse med et fotoprosjekt.

– Jeg turte ikke si den egentlig grunnen til at jeg gikk i paraden, fordi jeg ikke ville at mamma og pappa skule bli skuffa. Men jeg husker det var en helt fantastisk følelse å gå der.

Ikke lenger et Oslo-fenomen

Stein Sebastian Fredriksen, leder i Foreningen Fri i Troms, mener programmer som «Jævla Homo», «SKAM» og «Ut av skapet» bidrar til å gjøre det lettere å være homofil i dag.

Gisle A. Gjevestad Agledahl

Gisle A. Gjevestad Agledahl valgte ut Håkon til å være med på «Jævla Homo». I kveld er de begge to i Tromsø for å snakke om programmet.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– Det har gjort at det å være homofil ikke lenger er et Oslo-fenomen. Nå er det greit også utenfor bomringen, sier Fredriksen.

Det er Håkon enig i, og legger til at «Ut av skapet» var grunnen til at han selv meldte seg på «Jævla Homo».

Men han mener også at vi fortsatt har en lang vei å gå, og at mange fortsatt sliter med å akseptere egen legning. Det er disse han håper å nå ut til i kveld.

– Jeg håper jeg kan nå ut til andre som sliter, sånn som jeg gjorde før. Jeg har lyst til å fortelle dem at det ikke er så ille, selv om jeg vet selv at det kan være ganske vanskelig i starten.

I dag synes han det er vanskelig å tenke tilbake på en tid der det var skummelt å være homofil.

– Det er jo så bra nå, sier han, og legger til:

– Tromsø er en perfekt by å være skeiv i. Vi har kommet langt på de siste årene.