De første åpne homofile på Sametinget: – Kommet dit vi bør være

Runar Myrnes Balto og Mikkel Eskil Mikkelsen er de første åpent skeive som noensinne er valgt inn til Sametinget.

Bilder av Runar Myrnes Balto og Mikkel Eskil Mikkelsen satt sammen

ÅPNE: Begge er valgt inn for Norske Samers Riksforbund (NSR). Runar Myrnes Balto (t.v.) og Mikkel Eskil Mikkelsen er åpne om sin seksuelle legning, og er de to første åpne homofile som er valgt inn i samenes parlament.

Foto: Mathis Eira / NRK

– Dette er jo egentlig ikke en stor sak. Det samiske samfunnet har kommet dit det bør være, sier nyinnvalgt sametingsrepresentant Runar Myrnes Balto (NSR) til NRK.

Han og Mikkel Eskil Mikkelsen er de to første åpent homofile som er valgt inn på Sametinget. Begge er fra det samme partiet Norske Samers Riksforbund (NSR).

Til nettstedet Gaysir, som først meldte om saken, hadde Myrnes Balto uttalt at dette viser at det samiske samfunnet er mer åpent og tolerant enn mange kanskje hadde trodd.

– Jeg tror ikke at legning er veldig viktig når folk skal stemme til sametingsvalget. De er nok mer opptatt av hva jeg mener om samepolitikk, sier Myrnes Balto.

– Viktig med synlighet

NSR gjorde et brakvalg til Sametinget i år, og ble største parti. Både Mikkelsen og Myrnes Balto kommer fra samme valgkrets – Vesthavet valgkrets. Her fikk NSR hele 44 prosent oppslutningen.

Anne Henriette Hætta Reinås

VARA: NSRs Anne Henriette Hætta Reinås er 1. vara til Sametinget. Hun har blant annet jobbet med den samiske festivalen Márkomeannu, og vært opptatt av åpenhet som tema.

Foto: Vaino Rensberg / NRK

– Jeg skal ikke spekulere for mye i det, men det kan hende at vi har kommet litt lenger når det kommer til åpenhet om seksuell legning i vårt område enn i andre områder. Men jeg tror egentlig det er heller tilfeldig at både jeg og Mikkel Eskil kommer fra samme valgkrets, sier Myrnes Balto til NRK.

Han sier at hans seksuelle legning ikke har vært til hinder for hans politiske karriere. Tidligere har Runar Myrnes Balto vært politisk rådgiver for sametingspresidenten.

– Jeg tror det er viktig at også skeive blir valgt inn på Sametinget, det er en viktig representasjon med synliggjøring, sier Mikkel Eskil Mikkelsen til nettstedet Gaysir.

Nærmest et ikke-tema

I tillegg til Mikkelsen og Myrnes Balto, så er åpent skeive Anne Henriette Hætta Reinås valgt inn som 1. vara til Sametinget.

For bare 10–20 år siden var det å være homofil nærmest et ikke-tema flere steder i det samiske miljøet.

Det nye Sametinget åpnes offisielt 11. oktober 2017.

Sametingets administrasjonsbygg med plenumstårnet i bakgrunnen

SAMETINGET: Det samiske parlamentet har 39 representanter. Det største partiet etter valget høsten 2017 ble NSR med 18 mandater.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Korte nyheter

 • Dollavárri ealáskan Indonesiijas

  Java sullos Indonesiijas báhtarit olbmot baluin dollaváris mii lávvardaga ealáskii. Báikkálaš TV-stášuvdna lea sádden ealligovaid filbmejuvvon giehtatelefovnnain, mas oaidná olbmuid geat vihket eret gudnabalvvas. Semeru dollavárri ealáskii bearjadaga.

  Vulkanutbrudd i Indonesia
  Foto: HANDOUT / AFP
 • Eaminissonat gillájit veahkaválddi

  Eambbogo 80 proseantta USA eamiálbmotnissoniin lohket sii leat vásihan veahkaválddi iežaset eallimis. Muhtin reserváhtain lea veahkaváldi nissoniid vuostá logi geardde bajábeale nationála dási, čállá Al Jazeera. Oassi váttisvuođas lea, ahte eamiálbmot politiiját ja dikkit eai sáhte dahket maidige jus ii-eamiálbmot vearredahkki verroša reserváhtain.

  Urfolkskvinne blir skylt med vann i ansiktet
  Foto: Adam Alexander Johansson