Hopp til innhold
Dagen derpå etter skyting ved London pub i Oslo natt til 25. juni
Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Pride-terror i Oslo

Oppsummert

To menn ble drept og 23 mennesker skadet på utesteder i Oslo 25. juni 2022. Zaniar Matapour (43) er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger. Islamisten Arfan Bhatti og to andre menn er siktet for medvirkning til angrepet.

 • Nye opplysninger om terrorvarsel under Oslo-skyting

  Fem dager før Oslo-skytingen ble PST varslet om et mulig «nært forestående» angrep. Varselet kom fra Etterretningstjenesten, og få timer før angrepet hadde de to tjenestene møte om det brennende Pride-flagget som Arfan Bhatti hadde lagt ut på Faceook.

 • Politiets bruk av overtid øker kraftig

  Bruken av overtid i politiet øker kraftig. I fjor brukte distriktene nesten en halv milliard på kroner på overtid.

  Det skriver Politiforum.

  I 2022 kostet overtida i politiet 446 millioner kroner, en økning på 41 prosent fra 2018. Da kostet den 315 millioner kroner.

  Det pekes på flere årsaker: Terroren i Oslo i juni, krigen i Ukraina og ekstremværet Gyda.

 • Pride-terroren: Rettssak blir truleg i første halvdel av 2024

  Rettssaka etter masseskytinga i Oslo sentrum 25. juni i fjor vil truleg skje i løpet av første halvdel av 2024.

  Det kjem fram i ei rettsavgjersle i Oslo tingrett torsdag ettermiddag. I rettsavgjerda blei det avgjort at Zaniar Matapour blir varetektsfengsla i fire nye veker. Han blir også underlagt brev- og besøksforbod i heile fengslingsperioden.

  Det var Dagbladet som først omtalte rettsavgjersla.

 • Arfan Bhattis rettsmøte i Pakistan utsatt

  I dag skulle det vært nytt rettsmøte i Pakistan med Arfan Bhatti. Møtet ble imidlertid utsatt en uke, får NRK opplyst. Grunnen skal være at Bhattis forsvarer, Zia ur Rehman, ikke møtte opp i retten.

  Bhatti blir dermed sittende i varetekt frem til rettsmøtet neste uke. Både politiadvokaten og Bhatti møtte opp, men dommeren kunne ikke fortsette forhandlingene uten at forsvareren var til stede.

  I en SMS til NRK skriver Rehman at han var opptatt med en annen sak i høyesteretten i landet.

  Bhatti har fått forlenget varetektsfengslingen uke for uke siden midten av april. Da ble han overført fra antiterrorpolitiet til det føderale politiet (FIA), etter en pågripelse i september i fjor.

  Under dagens rettsmøte skulle FIA innkalle vitner fra egne rekker for å fortelle om bevisene norske myndigheter har overlevert i forbindelse med saken.

  Bevisene fra Norge er avgjørende for at dommeren skal gå med på en utlevering til Norge. Ettersom Norge og Pakistan ikke har en utleveringsavtale må dette avgjøres av en domstol.

  Nå er det ventet at bevisene føres for domstolen under møtet neste tirsdag. Samtidig har Bhatti bedt om å bli løslatt mot kausjon og hans forsvarer mener det er unødvendig å holde ham i varetekt.

  Bhatti føres ut av retten i Pakistan
  Foto: Waqar Gillani / NRK
 • Ingen pride-flagging på Stortinget

  Stortinget kommer ikke til å flagge i anledning Oslo pride eller på årsdagen for terrorhandlingen i fjor, 25. juni.

  – Etter en grundig vurdering våren 2019 besluttet presidentskapet at man ikke ønsker å åpne for flagging fra stortingsbygningen ved politiske markeringsdager og arrangementer. Presidentskapet holder fast ved denne vurderingen, heter det i brevet undertegnet stortingspresident Masud Gharahkhani.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no