Hopp til innhold
Overvåkningsbilder viser sekundene Zaniar Matapour ble overmannet av sivile natt til 25. juni 2022.

Pride-skyting i Oslo

Oppsummert

To menn ble drept og 23 skadd i Oslo 25. juni 2022. Zaniar Matapour er tiltalt for grov terrorhandling. Rettssaken startet 12. mars.

  • Avskjærte bevis i Matapour-saken

    Aktoratet fikk ikke gjennomgå alle bevisene tirsdag.

    Dommer Aas ga pressen referatforbud fra vitneforklaringen til en ansatt ved et familiesenter Matapours familie oppholdt seg på i en periode før angrepet 25. juni 2022.

    Vitnet ble imidlertid begrenset i hva hun kunne si noe om, viser en kjennelse NRK har fått tilgang til.

    Dommeren mente observasjonene vitnet hadde gjort om Matapours familieliv var «uten beviskraft» og ikke relevant for tiltalen mot Matapour, og avskjærte dermed deler av vitneforklaringen.

    Verken aktor eller forsvarer ønsket å kommentere avskjæringen overfor NRK etter retten var hevet for dagen, på grunn av referatforbudet.

  • Aktoratet tror ikke Bhatti kommer hjem denne uka - skyver på vitnemålet

    Aktoratet tror ikke at terrorsiktede Arfan Bhatti kommer hjem til Norge denne uka. Derfor skyves vitnemålet hans, som egentlig var planlagt førstkommende fredag.

    – Siden det nå er tirsdag og kort tid til fredag er det lite sannsynlig at Bhatti vil være her i Norge da. Men vi har fortsatt en del tid igjen før rettsaken er ferdig, og fortsatt et håp om at vi i løpet av hovedforhandlingen vil kunne føre Bhatti som et vitne i saken, enten fysisk eller på videolink, sier aktor Sturla Henriksbø til NRK.

    Dermed endres planene for fredagen i rettsaken mot Zaniar Matapour, som er tiltalt for ha drept to og skadet flere ved London pub og Per på hjørnet 25. juni 2022.

    Bhatti og fire andre er siktet i saken. Bhatti har vært i varetekten til pakistansk politi i lang tid, og norske myndigheter forsøker å få han utlevert for å kunne straffeforfølge han for terrorangrepet i Norge.

    Henriksbø beskriver prosessen i pakistansk rettsvesen som grundig.

  • Psykiater som observerte Matapour forklarer seg

    Psykiater Maria Sigurjonsdottir forklarte seg fram til lunsj. Sigurjonsdottir er en del av teamet som observerte Zaniar Matapour da han var innsatt i Bergen fengsel, på sommeren og høsten etter angrepet.

    Sigurjonsdottir sier at Matapour var høflig og hyggelig å småprate med, men at han endret seg når de snakket sammen i observasjonssamtaler.

    Noen ganger kunne han framstå sint eller irritert dersom han ikke likte spørsmålene, sier Sigurjonsdottir.

    Matapour ønsket ikke å snakke om mye annet enn sine barn og utrykket mistro mot politiet og PST, sier Sigurdjonsdottir.

    Samtidig opplevde hun at Matapour viste evne til å endre mening gjennom samtale, og modererte sine utspill mot PST etter meningsutveksling med de som observerte han.

    Sigurjonsdottir mener ikke Matapour var psykotisk, og at han ikke hadde vrangforestillinger, hallusinasjoner eller desorientert tankegang i de åtte ukene hun vurderte hans psykiske tilstand.

  • Bhatti anker utleveringsbegjæring videre til ankedomstolen i Pakistan

    Arfan Bhattis anke knyttet til den norske utleveringsbegjæringen er avvist av lagmannsretten i Pakistan. Nå tar han saken videre til ankedomstolen.

    Ifølge Bhattis norske forsvarer, advokat Farid Bouras, ble anken avvist av lagmannsretten uten at domstolen har vurdert det faktiske grunnlaget for den norske utleveringsbegjæringen.

    – Dette har vært en lang og uforutsigbar prosess for Bhatti under vanskelige forhold i Pakistan. Han er allikevel fast bestemt på at det ikke grunnlag for å utlevere ham til Norge, og han har derfor anket saken videre inn for den pakistanske ankedomstolen, sier Bouras til NTB lørdag.

    Etter månedsvis med rettsforhandlinger ble det i januar klart at norske Bhatti kan utleveres til Norge fra Pakistan, der han har sittet fengslet siden september 2022.

    Det er ikke kjent hvor lang tid behandlingen i ankedomstolen vil ta, og Bhatti forblir i varetekt i Pakistan mens saken er til behandling i rettssystemet.

    Bhatti er siktet for medvirkning til terrorskytingen som etterlot seg to døde i Oslo sentrum 25. juni for halvannet år siden.

    (NTB)

    Arfan Bhatti tilstede på en demonstrasjon utenfor Stortinget i 2012.
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Mann i Matapours omgangskrets forklarar seg

    Mannen som forklarar seg i retten fredag, skal ha blitt kjent med Matapour gjennom felles venar. Ifølgje han sjølv var dei aldri nære venar og møttest få gonger dei siste åra. Førre gong dei hadde kontakt var nokre månadar før angrepet.

    Han skildrar Matapour som ein roleg mann som ofte var stille i sosiale samanhengar. Ifølgje vitnet var Matapour konservativ muslim, men var ikkje dømmande eller hadde tydeleg ekstreme haldningar.

    Vitnet skal ha møtt Matapour saman med Arfan Bhatti tilfeldig ein gong, og han skal då ha blitt overraska av å sjå dei to saman.

    Då Matapour blei pågripen 25.juni, stod mannens telefonnummer på ein gul lapp i bukselomma hans.

    Han seier sjølv han ikkje forstår kvifor nummeret hans stod på lappen, og at det i ettertid har vore svært belastande for han.

    Zaniar Matapour går bortover en gate i Oslo sentrum før skytingen.
    Foto: Politiet / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no