Hopp til innhold

– Livet er ikke ødelagt, selv om jeg har fått MS

Torsdag sto Silje Lundberg frem som MS-syk. Responsen fra folk styrker troen på et godt liv med sykdommen.

Silje Lundberg

Silje Lundberg har ikke gjort om på planene om en gang å bli marinbiolog, selv om hun har fått diagnosen MS.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Jeg er helt overveldet over all den positive tilbakemeldingen jeg har fått. Det fineste er at det har kommet henvendelser fra folk som har MS. De kan fortelle gode historier fra sine liv, historier som viser at det er masse håp og at livet mitt ikke er ødelagt på noen som helst vis, sier Silje Lundberg.

Harstadværingen skrev at hun har fått diagnosen MS på bloggen sin.

Hun gikk nylig av som leder for Natur og ungdom, og er kåret til en av fremtidens forbilder av daværende likestillingsminister, Inga Marte Thorkildsen.

– Folk som har kontaktet meg sier at de har MS, men MS-en har ikke dem. Selv om jeg har fått diagnosen, trenger jeg ikke gi slipp på drømmene eller planene mine, sier Lundberg.

– Det kan hende jeg må gjøre noen justeringer, men det får man ta som det kommer.

– Viktig med unge fjes

Selv om man vanligvis får diagnosen MS når man er mellom 20 og 40 år, hadde ikke Lundberg hørt om noen andre unge da hun fikk bekreftet legenes mistanker.

Lise Johnsen, leder i MS-foreningen i Tromsø og omegn, forteller at det er viktig at unge MS-rammede tør å stå frem, slik Lundberg har gjort.

– Jo flere som står åpent frem med sykdommen, desto mer informasjon kommer ut. Vi møter mange fordommer og mye mangel på kunnskap. Folk tror MS er ensbetydende med et liv i rullestol, men det er mange eksempler på folk som klarer seg veldig bra, sier hun.

Silje Lundberg - natur og ungdom

Silje Lundberg har tidligere vært leder for Natur og ungdom.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Flere grunner

Det er flere grunner til at Silje Lundberg valgte å stå frem med sykdommen på bloggen sin.

– Min måte til å håndtere ting er å skrive om det. Da jeg først fikk vite at jeg mest sannsynlig hadde MS, viste ikke om noen unge som hadde sykdommen. Jeg trodde det var noe voksne mennesker fikk, så jeg bestemte meg for å bli et ungt ansikt for MS, sier Lundberg.

– Det var også en enkel måte å få gitt beskjed til omverdenen om at jeg har sykdommen, og samtidig si at jeg er den samme som jeg var før jeg fikk diagnosen.

Forskjellig forløp

Ifølge Lise Johnsen i MS-foreninga er det like mange forskjellige sykdomsforløp som det er folk som har sykdommen.

– Det er ingen fasit for hvordan livet blir med MS. De er kommet veldig langt i arbeidet med medisiner som bremser, så det er mulig å leve livet uten symptomer, forteller hun.

– Det er vanskelig å vite hvordan dette vil slå ut. Jeg kan ikke endre planene mine for noe som kan skje, så da skal jeg heller gjøre det som er planlagt. Så får jeg heller gjøre noen små justeringer, sier Silje Lundberg, som drømmer om å bli marinbiolog en gang i tiden.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark