Hopp til innhold

Torbjørn (23): – Jeg ble MS-syk etter vaksinen jeg fikk som 12-åring

23 år gamle Torbjørn Kiil Karlsen fra Andøya krever erstatning fra staten fordi han mener vaksinen han fikk som 12-åring gjorde at han fikk MS. Nå havner saka i Oslo tingrett.

Torbjørn (23) mener han fikk MS av vaksine

FIKK VAKSINE SOM 12-ÅRING: Torbjørn Kiil Karlsen (23) kjemper for å få erstatning fra Staten. Han og familien mener han har fått den alvorlige sykdommen MS som følge av mmr-vaksinen han fikk som 12-åring. Allerede kort tid etterpå havnet han på sykehus i Bodø (innfelt bilde).

Det er ikke lenger lett å komme seg opp i hjullasteren han før hadde som arbeidsplass. I familiebedriften som bestefaren bygde opp. Her jobbet han i flere år før MS-sykdommen tok overhånd.

Torbjørn Kiil Karlsen kjører hjullasteren

Torbjørn kjører hjullasteren i familiebedriften.

Foto: Barbro Andersen / NRK

For tida jobber 23-åringen på en tilrettelagt arbeidsplass på Andenes. Men sammen med NRK er han tilbake igjen en tur på sin gamle arbeidsplass.

– Per dags dato er det føttene som plager meg mest, forteller Torbjørn Kiil Karlsen, mens han strever seg opp i førerhuset på den svære anleggsmaskinen.

Nesten alle tar vaksinen

Som 12-åring fikk Torbjørn MMR-vaksinen mot kusma, meslinger og røde hunder.

Mer enn 90 prosent av norske foreldre lar barna ta denne vaksinen. Straks etterpå skjedde det noe i kroppen.

– Den dagen jeg fikk vaksinen fikk jeg ganske umiddelbart vondt nede i korsryggen, og det ilte opp gjennom føttene og i armen. Også ble jeg umiddelbart kvalm. Jeg lå til sengs noen dager.

Og naturlig for gutter på hans alder bekymret ikke Torbjørn seg over det som skjedde.

– Jeg tenkte jo ikke på at jeg nettopp hadde fått vaksinen, og hjemme var det jo ingen som visste noe.

Forandra seg over natta

Foreldrene til Torbjørn hadde skrevet under på vaksineprogrammet ett års tid tidligere, og ingen tenkte på noen sammenheng med vaksinen.

Men den før så friske og svært aktive 12-åringen var forandra.

– Han var en veldig vital, aktiv og sterk gutt, som var høyt og lavt hele tida. Han hjalp naboene med praktisk arbeid og sprang oppover fjellsidene i lag med kameratene. Nå forandra han seg nærmest over natta, forteller mamma Ann-Mari Kiil.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Torbjørn Kiil Karlsen og mora Ann Mari Kiil med alle papirene

FORBEREDER SEG TIL RETTSSAKA: Etter å ha fått avslag hos Pasientskadenemnda to ganger har 23-åringen og familien tatt saka til retten. Torbjørn og mora Ann Mari Kiil har med seg mange sakspapirer når de reiser til sørover. Det er satt av tre dager til saka i Oslo tingrett.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Dobbeltsyn og MS-mistanke

Sammen med NRK er far og sønn tilbake på utsiktsstedet der de for alvor skjønte at noe var galt. Hjemstedet til familien, Bleik, ligger ut mot det åpne havet og den vakre Bleiksøya troner vakkert i forgrunnen.

– Husker du for ti år siden da vi sto her og du sa du så to Bleiksøyer, spør far Torbjørn Karlsen.

Og denne episoden var ikke enestående. Dobbeltsynet ble et problem og 12-åringen innlagt på sykehuset i Bodø.

Der fant legene ut at gutten mest sannsynlig led av den alvorlige nevrologiske sykdommen MS.

– Det ble sagt at jeg var den yngste i landet med MS. I årene som kom hadde jeg ikke symptomer hele tida, og noen år var bedre enn andre. Men da jeg var 18 år begynte jeg å få skikkelig problemer med gangen. Da ble det også psykiske plager. Noen dager er tunge.

– Et offer for at andre skal være friske

På Andøya gjør de seg klar til å møte pasientskadenemnda i retten.

Det tok mange år før familien så sammenhengen mellom vaksinen og sykdommen. De tre siste årene har gått med til saken.

– Rett skal være rett. Staten skal ta sitt ansvar. De vet at noen få blir alvorlig syk. Og det er ingen som har spurt de personene om de ønsker å ofre seg for at vi andre skal være friske, sier Ann-Mari Kiil.

Det er ikke lett å vinne fram i vaksinesaker. Men for noen år siden vant da 23 år gamle Mariette Garborg fram i to rettsinstanser etter å blitt lam etter MMR-vaksinen.

– Denne dommen fikk det til å gå opp et lys for oss. Jeg gikk da tilbake og så i Torbjørns gamle journaler, og så med en gang sammenhengen med når han ble forandret og vaksinetidspunktet. Siden da har jeg hatt mye kontakt med utenlandske medisinske miljøer, og vi har også hyret samme advokat som vant saka for Garborg, sier Kiil.

Forskning viser ikke sammenheng

Direktør i Pasientskadenemnda

Direktør i pasientskadenemnda, Rose-Marie Christiansen.

Foto: Peder Songedal

Direktør i pasientskadenemnda, Rose-Marie Christiansen, sier til NRK at hun ikke vil la seg intervjue fordi erstatningskravet skal opp i Oslo tingrett.

I medisinske fagmiljøer ser de ingen sammenheng mellom vaksinen og MS.

– Det er gjort mye omfattende forskning og studier som ikke viser noen sammenheng mellom mmr-vaksinen og nevrologiske sykdommer. Det har vært mange påstander, og ingenting er bevist, sier medisinsk ansvarlig for Vaksineklinikken i Bodø, Terje Tollåli.

(artikkelen fortsetter under)

Får bremsemedisin på sykehuset på Stokmarknes

KREVENDE SYKDOM: Torbjørn Kiil Karlsen er en ung MS-pasient og får derfor bremsemedisin på sykehuset hver måned.

Foto: Stein Inge Pedersen

Tøft å lese journalene

For 23-åringen går mye tid med til sykdommen. Hver måned er han på sykehus noen mil unna på Stokmarknes. Der får han bremsemedisin, fordi han er en ung MS-pasient.

Mora mener at vaksinen som skulle holde han frisk gjorde han syk. Det er det verste for henne å tenke på.

– Det er tøft.

– Hva er det som er tøffest?

– Det er å lese journalene, for han hadde bare et par sider og var en frisk gutt helt til han var tolv år, sier hun mens stemmen brister og gråten presser seg på.

Penger kan trygge framtida

Men siden Torbjørn var 12 år har journalbunken bare vokst og vokst.

Om få dager reiser hele familien til Oslo der sykdommen hans og erstatningskravet blir tema i retten. Det er satt av tre dager til saken.

– Penger gjør meg ikke glad. Men hvis jeg nå blir uføretrygdet og får ei dårlig inntekt så vil jeg jo ha noe å støtte meg mot, sier Torbjørn Kill Larsen på Andøya.

Tormod Karslen, Torbjørn Kiil Karlsen, Ann Mari Kiil

Foreldrene Tormod Karlsen og Ann Mari Kiil har kjempa i flere år for at sønnen skal få erstatning. Over helga møter de Pasientskadenemnda i Oslo tingrett.

Foto: Barbro Andersen / NRK