Hopp til innhold

– Alle er naturlig nok berørt av det som har skjedd

Krisestaben er nå avviklet, men vi følger utviklingen og er i beredskap, sier ambassaderåd ved EU-delegasjonen i Brussel.

Kontroll på flyplassen i Brussel

En belgisk soldat kontrollerer adgangen til Brussel lufthavn i Zaventem 23 mars 2016. En dag etter at to selvmordsbombere gikk av før de kom til sikkerhetssonen.

Foto: John Thys / AFP

Norske Wera Helstrøm fra Harstad er kommunikasjonsansvarlig ved EU-delegasjonen, og er involvert i det som har med ekstern og intern kommunikasjon å gjøre i en krisesituasjon som terrorangrepet i Brussel tirsdag.

Minst 31 mennesker ble drept og over 250 skadet etter tre eksplosjoner i Belgias hovedstad tirsdag morgen. Terrorgruppen IS har sagt de står bak angrepene mot den internasjonale flyplassen i Brussel og en metrostasjon i byen.

UD satt tirsdag krisestab også hos dere i Brussel, hva innebærer det?

– Delegasjonen/ambassaden etablerte krisestab kort tid etter at vi fikk melding om hendelsene på Zaventem internasjonale flyplass. Det samme gjorde Utenriksdepartementet. Dette betyr at de som har sentrale oppgaver i en krisehåndtering kommer sammen for å løpende koordinere innsatsen. Oppgaver er for eksempel å innhente informasjon, holde kontakt med lokale myndigheter, svare på henvendelser fra publikum, pårørende og presse.

Fikk raskt oversikt

Wera Helstrøm

Wera Helstrøm er kommunikasjonsansvarlig ved EU-delegasjonen i Brussel.

Foto: PRIVAT FOTO

Delegasjonen ligger nært der bomben på metroen smalt. Hvordan merket dere dette?

– Vi fikk tidlig meldinger om en eksplosjon på t-banen ved EU-kvarteret, men visste først ikke hvilken stasjon det gjaldt. Metrostasjonen Maelbeek ligger utenfor synsvidde fra Norges Hus, så vi kunne verken høre eller se noe av det som skjedde. Vi fikk rimelig raskt oversikt over alle de ansatte på stasjonen. Heldigvis var ingen av dem eller deres nærmeste direkte berørt.

Hvordan er dagen i dag ved delegasjonen, og hvordan jobber dere videre nå?

– Krisestaben er nå avviklet, men vi følger utviklingen og er i beredskap. Trusselnivået i Belgia opprettholdes på det høyeste nivået enn så lenge. Flyplassen er fortsatt stengt, men ellers er mye av den offentlige transporten kommet i gang igjen.

Tre dagers landesorg

Hvordan var det å dra på jobb onsdag, og hvordan preges Brussel av det som har skjedd?

– Situasjonen var på mange måter normal i dag tidlig; folk var som vanlig på vei til jobb til fots, med bil eller buss, de fulgte sine barn i barnehagen. Blomsterhandlerne satte ut sine stativer med blomster, og på kafeen var det kø for å få kaffe.

Men det er et merkbart ekstra sikkerhetsoppbud rundt omkring, mye sirener å høre, og mange kontorer holder nok stengt eller lar sine ansatte jobbe hjemmefra i dag. Belgia har erklært tre dagers landesorg, og klokken 12 i dag ble det holdt ett minutts stillhet for ofrene, forteller Wera Helstrøm.