NRK Meny
Normal

– 40.000 smålaks på rømmen vil ødelegge for villaksen

Fylkessekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund mener at rømmingen av 40.000 oppdrettsfisk på Senja vil ødelegge for villaksen.

Akvafarm AS Bergsfjorden

Norges Miljøvernforbund politianmelder Akvafarm etter hendelsen. Fiskeridirektoratet vurderer om de skal gjøre det samme med bedriften i Bergsfjorden på Senja.

Foto: Linda Pedersen/NRK

– Dette er skadelig selv om dette er småfisk, sier fylkessekretær Karl-Petter Johansen i Jeger og Fisk.

Troms Jeger og Fisk reagerer sterkt på at det igjen har vært en stor rømming av oppdrettsfisk i fylket. 40.000 smålaks rømte for to dager siden fra settefiskanlegget til Akvafarm i Bergsfjorden på Senja.

Karl-Petter Johansen, fylkessekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund

Karl-Petter Johansen sier at det viktigste nå er å få fanget opp så mye som mulig av fisken. Han frykter også at det kan være mer enn 40.000 fisk.

Foto: Privat

– Småfisken kan gjøre skade på lik linje som voksen oppdrettsfisk. Dette er fisk som etter hvert vil søke opp i elvene, og når dem oppnår gytemoden tilstand er det enda vanskeligere å skille dem fra villaks, sier Johansen til NRK.

Norges Miljøvernforbund politianmelder Akvafarm på Senja etter hendelsen som skjedde da fisken skulle lastes over i en brønnbåt.

– Vi ser på enhver rømming av oppdrettsfisk som biologisk forurensning som også er en stor trussel mot all villaks, skriver de i en pressemelding.

– Ødelegger ryktet til næringa

Han forklarer at fisken vil se ut som en blank og flott villaks etter at dem har gått i havet og spist seg opp.

– Men genene er rene oppdrettsgener som vi ikke ønsker innblandet med villaksen som er det unike i elvene vi har, sier Karl-Petter Johansen.

Geir Svendsen, driftsleder ved Akvafarm, opplyser til NRK at det er snakk om 40.000 fisk. Han forteller at dette er første gang laks har rømt i løpet av de 30 årene de har drevet settefiskanlegg.

– Ikke bare fører det til et økonomisk tap for oss, det verste er at det er også er med på å ødelegge ryktet til næringa, sier Geir Svendsen.

Fugler forsyner seg av rømt smolt

Fuglene ved settefiskanlegget får seg et festmåltid av rømt smolt.

Foto: Linda Pedersen/NRK

Ønsker merking av oppdrettsfisk

Innblanding av oppdrettslaks i lakseelver i Troms er stor, ifølge fylkessekretær Karl-Petter Johansen i Jeger og Fisk.

– Det er en stor andel av elvene i Troms som er hardt påvirket av oppdrettsfisk allerede. Troms er et av de verste fylkene i landet når det gjelder innblanding av oppdrettsfisk. En slik rømming gjør ting enda verre og vi vil se resultatene av at det på nytt har vært en stor rømming som kun vil skade elevene ytterligere.

Hva bør eieren av oppdrettsanlegget gjøre i dette tilfellet?

– Både Norske Lakseelver, Redd Villaksen og Norges Jeger- og Fiskerforbund er opptatt av at oppdrettsfisken skal merkes. Hvis det gjøres er den lett å gjenfange når den fanges igjen senere og man kan gå tilbake til eier av fisken å stille den til ansvar for den type rømninger.