- Oppdrettsveksten må stoppes

Oppdrettsnæringen ligger på grensa for hva miljøet kan tåle. Det hevder Miljøpartiet De Grønne.

Oppdrettsanlegg

Oppdrettsnæringa må ikke vokse mer før den har fått bukt med miljøproblemene, mener Miljøpartiet De Grønne.

Foto: Jens Kyed / NRK


– Vi kan ikke ha mer vekst i denne næringa før vi er trygge på at oppdretterne har kontroll på både miljøspørsmål og fiskehelse.

Une Aina Bastholm

Une Aina Bastholm, nestleder Miljøpartiet De Grønne

Foto: Kjartan Trana / NRK

Det sa MDGs nye nestleder, Une Aina Bastholm, da hun i går var på oppdrettsbesøk hos den største oppdretteren i Ytre Namdal, SinkabergHansen.

– I årsrapporten sin har Mattilsynet gitt veldig klar beskjed om at det går feil vei både med luseproblematikken og med velferden til fisken. Derfor er vi i MDG tydelige på at vi ikke kan ha mer vekst i denne næringa nå, sier Bastholm.

Mål om å femdoble produksjonen

SinkabergHansen i Ytre Namdal omsetter for godt over en milliard kroner i året, og har ambisjoner om å være med på den forventa femdoblinga i oppdrettsindustrien.

Veksten skjer både gjennom utviklingskonsesjoner, og såkalte miljøkonsesjoner, der det stilles strenge miljøkrav. Men nylig vedtok oppdrettsorganisasjonen Sjømat Norge at de vil jobbe for å øke lusegrensa på disse miljøkonsesjonene fra 0,2 til 0,5 voksne hunnlus.

– Det er sjokkerende, og jeg er usikker på om Sjømat Norge snakker på vegne av hele næringa, sier Bastholm. Dette blir litt som å tisse i buksa for å holde seg varm, – fortsatt vekst, uten å gjøre noe med luseproblematikken.

Vil ikke øke lusegrensene

– Vi kan ikke sette i gang behandlinga på 0,5. Det blir for seint og da vil vi tape kampen.

John-Ove Sinkaberg

John-Ove Sinkaberg, produksjonsleder hos SinkarbergHansen

Foto: Kjartan Trana / NRK

Det sier John-Ove Sinkaberg, produksjonsleder hos SinkarbergHansen, som har 175 mann i arbeid. Dette utsagnet bryter med det som signaliseres offentlig av Sjømat Norge.

–Vi må sette inn tiltakene før lusa blir kjønnsmoden, og vi må komme dit at vi kvitter oss med den uten å bruke kjemikalier, sier Sinkaberg.

Etterlyser fiskeriministeren

Une Aina Bastholm fra MDG etterlyser klare signaler fra Per Sandberg i denne saken.

– Det hadde vært fint om fiskeriministeren hadde gått ut og sagt at vekst i oppdrettsnæringa forutsetter at man får gjort noe med luseproblematikken.

Fiskeriminister Per Sandberg har vært i Trondheim i dag, men departementet sier han ikke har tid til å svare på spørsmål om lakselus.