bendtner portrett
Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Jeg fant igjen kjærligheten til noe som har vært alt i mitt liv

Han hadde ikke lyst til å spille fotball lenger. Nå forteller Nicklas Bendtner (29) hvorfor et gull med Rosenborg betyr mer for ham enn man kanskje skulle tro.

Det må være noe med den friske høstlufta som får Mike Jensen til å undre.

– Hvorfor får man en så god følelse av å se på vann og fjell og greier?

Rosenborg-spilleren har puttet hendene i lomma på allværsjakka. Han kikker bort på lagkameraten som står ved siden av ham på demningen ved Baklidammen i Trondheim.

Nicklas Bendtner svarer ikke med det første. Den høyvokste fotballspilleren ser ut til å være altfor opptatt med å skue utover vannet.

De to pleier ofte å gå eller løpe turer her i bymarka, og noen ganger setter de også ut på lengre turer i fjellene. Gjerne for å fiske.

– Man blir bare glad av det. Det gir energi, fortsetter Jensen.

Nå våkner Bendtner også.

– Det er jeg enig i. Luften er annerledes her oppe, svarer han.

«En av fotballens største urokråker». «En festløve». «Avleggs». Slik har han blitt omtalt. Like ofte er Bendtner blitt kalt «Danmarks kanskje største fotballtalent gjennom tidene». Han har spilt for noen av de største klubbene i verden.

Men nå står han altså ved en vanndam i Norge, med topplue og en litt for tynn jakke, og lurer på hva det egentlig er naturen gjør med oss. Kommer man lengre unna svette dansegulv?

Det mange andre lurer på, er hva Trondheim egentlig har gjort med Nicklas Bendtner.

bendtner på tur

Rosenborg har tre dansker i troppen. Nicklas Bendtner (t.v) har blitt god kompis med både Jacob Rasmussen og Mike Jensen etter overgangen til norsk fotball.

Foto: Nicholas Sterling/TV 2 Danmark

Utrent og lei

Rosenborg er på full fart mot seriegull, selv om helgens fest ble avlyst da det bare ble uavgjort mot Stabæk.

Rosenborg leder serien blant annet fordi Bendtner har bøttet inn mål de siste ukene. Med 17 mål så langt er han på god vei til å få toppscorertittelen.

Det har vært en kronglete reise.

Da Rosenborg signerte 29-åringen før denne sesongen, var det et realt fotballsjokk. Bendtner er en internasjonal stjerne, og slike pleier ikke en gang å vurdere Norge.

Likevel var det mange som ble alt annet enn imponert da de omsider fikk se ham spille. Etter å ha scoret i debutkampen, ble det mange runder uten mål. Han var kanskje en stjerne, men han var ikke i form. Bendtner fikk mye kritikk.

Dét er han vant til.

– Å, det er riktig mange folk som har meninger om meg. Folk snakker så mye, sier han.

Bendtner var utrent da han kom til Norge, det innrømmer han uten å nøle selv. Han hadde hatt en vanskelig sesong i Nottingham Forest i forkant, hvor han satt mye på benken på slutten.

Men så var det også noe med dette han innerst inne gikk og kjente på.

Kjærligheten som ble borte

Hele livet har Bendtner hatt det han kaller en stor, stor kjærlighet til fotballen. Han har elsket fotball. Uansett hva som har foregått ellers i livet, har dette vært drivkraften i ham.

Denne kjærligheten var borte da Bendtner kom til Norge i mars. Den var tæret bort av alle sesongene som ikke hadde gått helt som ønsket.

– Før jeg kom hit hadde jeg ikke lyst til å spille fotball lenger. Jeg hadde problemer med å finne ut av hva som hadde gått galt, forteller Bendtner.

Nettopp dette skulle faktisk være det som førte ham til Trondheim.

– For meg har det handlet om å få fotballgleden tilbake. Jeg måtte til et sted der det lot seg gjøre, sier Bendtner.

Europa League play-off 2017: Zenit - Rosenborg.

Bendtner har spilt for noen av de største klubbene i verden, men måtte til Norge for å finne igjen gleden ved å være fotballspiller.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Startet som en spøk

RBK-trener Kåre Ingebrigtsen har levd et langt fotballiv. Da han bestemte seg for å prøve noe så surrealistisk som å signere Bendtner, hadde han en liten anelse om hva spissen var på utkikk etter.

– Håpet vårt var at han ønsket å restarte karrieren, begynne litt på nytt og komme til en klubb der det var stor sannsynlighet for at han ville score en del mål og være en viktig spiller, sier Ingebrigtsen.

Europa League play-off 2017: Zenit - Rosenborg.

Kåre Ingebrigtsen trodde aldri Bendtner skulle takke ja til RBKs tilbud. Tilbudet sendte de ut nærmest "bare for å ha gjort det".

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Det hele startet egentlig som en spøk fra Mike Jensens side. En gang i vinter leste han i danske aviser at Nottingham Forest ville kvitte seg med Bendtner i januarvinduet.

Samtidig jobbet Rosenborg med å finne en ny angriper. Jensen var klar over dette, og på den neste treningen fortalte han treneren hva han hadde lest.

– Mike fleipa med at vi måtte sjekke ut Bendtner. Og så fant jeg og Stig Inge (Bjørnebye) ut at: «Ja, hvorfor ikke?», forteller Ingebrigtsen.

– Vi regnet jo med at det aldri kom til å la seg ordne. Men vi fikk aldri et ordentlig «nei» da vi startet prosessen. Det var ikke så mange som trodde på det, heller ikke agentene til Nicklas. Men så ble det mer og mer positivitet i det.

Omtrent klokken 22.27 mandag 6. mars ble det stresset stemning i alle landets riksaviser. Forsidene måtte umiddelbart ryddes.

Nicklas Bendtner var klar for Rosenborg, og ingen hadde sett det komme.

Dyrelyder

Etter at Bendtner kom til RBK ble han og Jensen en naturlig duo. De er begge danske og kjente hverandre så vidt fra før.

Jensen gikk inn for å få landsmannen til å trives. Blant annet ved å vise ham rundt i den norske naturen. Man skulle kanskje ikke tro det, men mange vi snakker med om Bendtner omtaler ham som «en friluftsmann».

– Vi liker å være i skogen og i høyden. Det er fritt her ute, og litt mer i høyden enn i Danmark. Det er noe med å komme litt opp og slappe av, få seg frisk luft og litt mosjon, forteller Jensen, før han smilende legger til:

– Å være ute her er bare litt mer spennende. Det er mye dyrelyder og sånt, hvis man er interessert i det.

Bendtner er kanskje ikke så interessert i dyrelyder, når alt kommer til alt, men det nye livet i Trondheim har gjort noe med ham.

– Det er veldig «smukt» her. Med fjellene og alt. Vi har sett noen flotte steder når vi har dratt rundt her, sier Bendtner.

Det er denne interessen han gjerne vil fortelle om nå. Når han får spørsmål om sitt gamle rykte som en partyløve, bare trekker han på skuldrene og sier at det der er han ferdig med. Det handler ikke så mye om det lenger, sier han.

Bendtner slet med motivasjonen, men kom seg ut i den norske naturen og til Rosenborg og dermed har gleden over å spille fotball kommet tilbake.

Slik så det ut da vi ble med Rosenborgs dansker på tur i bymarka i Trondheim. (FOTO: Nicholas Sterling/TV 2 Danmark)

Stadig bedre

Selv kommer Bendtner i stedet hele tiden tilbake til dette med fotballglede.

– Rosenborg overbeviste meg om at det ville la seg gjøre å få tilbake fotballgleden her. Det viste seg også å være riktig. Rosenborg har gjort dette med mange spillere, sier 29-åringen.

Han sier det ikke selv, men vi tolker ham slik:

Bendtner har ikke bare gradvis blitt i bedre og bedre fysisk form. Han har også trivdes bedre og bedre. Etter hvert kom også målene.

De fleste av hans totalt 17 mål har kommet i høst. For noen uker siden ble han dermed tatt inn i varmen på landslaget til Danmark igjen, etter flere sesonger utenfor.

Bendtners utvikling i Rosenborg i høst er slående:

Grafikk Bendtner

Tidslinjen viser antall kamper og mål av Bendtner i eliteserien. Han scoret litt i starten, før han fikk en formdupp. De siste ukene har han derimot bøttet inn mål. (Grafikk: Vidar Kvien)

Irritert på eksperter

RBK-trener Ingebrigtsen sier han aldri tvilte på Bendtner.

Selv ikke da han følte det haglet kritikk fra alle kanter, og at «alle» ba ham bruke andre spillere enn dansken.

– Jeg var aldri inne på den tanken. For jeg så ham på trening hver dag. Han er en klassespiller, sier Ingebrigtsen, og legger til at hans eneste bekymring med Bendtner faktisk handlet om hvor mye han kunne bruke ham uten at han ble skadet.

– Og dere var ikke skremt av statistikken hans de foregående årene, med lite mål?

– Nei. Han har vært i mange dårlige klubber. Å score mål i Nottingham… De slåss vel for å berge plassen. Han scoret vel to mål der og de snakker vel fortsatt om at det var de målene som berget dem det året. Så å komme til en klubb som Rosenborg, som scorer 50-60-70 mål i året... Hvis vi fikk ham hit, var vi ganske sikre på at han kom til å være en god herremann for Rosenborg.

Treneren lar seg i velkjent stil ikke be to ganger da vi spør hva han synes om at mange kritiserte Bendtner.

– Jeg blir irritert når folk skal ta beslutninger og si hva jeg skal gjøre, uten at de orker å ta seg en tur på trening. De kan sitte overalt i landet og være fotballeksperter, og er du ekspert på noe, bør du undersøke ting, sier Ingebrigtsen.

Det er uansett ikke mange som kritiserer Bendtner nå. Han har for lengst overbevist om at han holder nivået, og vel så det.

Ingebrigtsen nærmest sukker.

– Ja. Han er for god for eliteserien, sier han.

– Så vi får håpe Danmark går til VM. Da tror jeg det er langt større sjanse for at han blir i Trondheim. Her er det trygge omgivelser når han skal kvalifisere seg for troppen.

Eliteserien fotball 2017: Rosenborg - Sarpsborg 08 (1-1).

Bendtner har spilt seg inn i den danske landslagstroppen igjen under tiden i Rosenborg. Det var et av målene til 29-åringen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Blir han værende?

Det store spørsmålet for mange nå er nettopp hvor Bendtner spiller neste sesong.

Det er faktisk Mike Jensen som stiller spørsmålet for oss, der ute ved dammen, etter at Jensen selv har fortalt at han gjerne vil spille noen sesonger til i RBK.

Han lurer vel, han også.

– Jeg har hatt en god sesong og er veldig glad. Jeg har det ikke travelt med noe, ikke med det ene eller andre, svarer Bendtner, og fortsetter:

– Hva kan man si? Målene vi har satt oss individuelt og som lag, vi vil gjerne med i Europa, og det har vi mulighet til å få til nå på søndag med seier over Stabæk. Toppscorertittelen har aldri vært målet mitt. Jeg har noen personlige mål jeg vil nå med å score mål, men så lenge man er glad et sted og føler at det er det riktige for en, så ser jeg ikke noen grunn til at man skal skifte, sier han.

Kanskje betyr dette at han blir i Rosenborg? Det endelige svaret får vi neppe med det samme.

Først må sesongen spilles ferdig. Og gullet må raskt i boks, slår Bendtner fast.

– Det er gøy at vi har klart å nå målsetningen vår, sier han.

– Hadde du trodd at du skulle stå her i dag og snart være norsk seriemester?

– Ikke hvis du hadde spurt for et år siden. Men nå er jeg glad for det. Nå har det større betydning for meg enn bare pokalen. Så det tar jeg med meg, sier Bendtner.

Samuel Adegbenro

Det er allerede så å si klart at RBK vinner serien i år. Spørsmålet er bare om de gjør det allerede denne helga, eller senere.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Gladere enn på lenge

Bendtner legger ikke skjul på at oppholdet i Rosenborg har handlet om mer enn «bare» fotball.

– Det har vært veldig viktig for meg på dette tidspunktet å få ro på meg, komme til en klubb og spille fotball. Men også å utvikle meg både som menneske og person, forteller han.

– Hva er det egentlig Trondheim har gjort med deg?

– Jeg vet ikke om det er så mye byen her som sådan som har gjort det, men etter at jeg forlot Wolfsburg har jeg fått mye mer ro på meg. Jeg har fått en annerledes innstilling til fotballivet.

– Agenten din sier du er gladere enn noensinne?

– Sier han det? Haha!

Bendtner flirer mens han ser ut til å tenke over agentens utsagn i noen sekunder.

– Kanskje ikke gladere enn noensinne, men jeg er gladere enn jeg har vært på lenge, medgir han.

Og akkurat dét takker han Rosenborg og Trondheim for.

– Det å komme hit og finne igjen noe som har vært så langt vekke for meg i så lang tid... Det har betydd enormt mye for meg. Her har jeg funnet igjen kjærligheten til å spille fotball. Jeg gjenfant kjærligheten til noe som har vært alt i mitt liv, sier han.

– For meg har det vært det største ved å være her.