Hopp til innhold

Välbe raste og nektet å stille til intervju – går til angrep på NRK

Den russiske skipresidenten Jelena Välbe nektet å stille til intervju med NRK. Nå går hun til angrep på norske medier som hun beskylder for å ha «baktanker».

Verdenscup ski nordiske grener.

FRESER: Jelena Välbe var tydelig frustrert da NRK oppsøkte henne i pressesonen tirsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Jelena Välbe var først strålende fornøyd da hun ankom pressesonen på skistadion i Zhangjiakou. Russlands skipresident hadde all grunn til å smile.

Den russiske olympiske komité hadde nettopp tatt sin fjerde medalje på fire øvelser. Natalja Neprjajeva tok sølv på kvinnenes åpningsdistanse. Dagen etter vant Aleksandr Bolsjunov gull på herrenes 30 kilometer. Denis Spitsov ble nummer to.

Välbe

GRATULERTE BRONSEHELTEN: Jelena Välbe gir Aleksandr Terentjev et klapp på skulderen etter bronsen på sprinten.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Tirsdag tok sprintfenomenet Aleksandr Terentjev bronse. Han ble kun slått av Johannes Høsflot Klæbo og Federico Pellegrino på sprinten.

Russerne har hatt en fenomenal åpning på mesterskapet. Så god at Välbe kostet på seg en liten seiersdans foran mikrofonene til russiske MatchTV.

– Dere har baktanker

Men noen minutter senere sluknet humøret. Stort lenger enn til en gratulasjon kom ikke NRK, før hun sa hun ikke ønsket å snakke med norske medier.

– Hvorfor ikke?

– Fordi dere snakker veldig dårlig om Bolsjunov, sier Välbe til NRK.

Skipresidenten virker svært oppgitt og misliker «måten» norske medier har omtalt russiske utøvere på.

– Jeg vil overhodet ikke snakke med norske journalister. Dere sier bare dårlige ting om oss. Det er ikke pent. Vi har aldri minnet dere på at Therese Johaug også ble disket. Vi har aldri nevnt at Sundby også ble disket. Og hvorfor sier dere nå at Bolsjunov ikke er «ren»?

Hvorfor er det nødvendig for Norge? Dere har baktanker, det er ikke bra.

Välbe mener blant annet at norske medier snakket dårlig om Bolsjunov etter tremilsgullet på søndag.

VM på ski 2019

FRUSTRERT: Jelena Välbe freser mot det hun mener er negativ omtale av Aleksandr Bolsjunov. Her er de sammen under en pressekonferanse i 2019.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Det var veldig utrivelig. Han (Bolsjunov) er ikke noe «fenomen». Han trener bare veldig mye, sier hun.

Mer rekker ikke NRK å spørre om før Välbe forsvinner videre.

Välbe-angrep mot NRK-kommentar

Det er ikke første gang en fra den russiske leiren reagerer på norske presseoppslag under lekene i Kina. Mandag ble OL-sølvvinner Denis Spitsov frustrert opp da han fikk høre hva NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt mener om russernes OL-deltakelse i Beijing.

Saltvedt skrev søndag at Aleksandr Bolsjunov OL-gull på tremila nesten var så fortjent som det er mulig å bli. Men at Russlands olympiske komité – som er Russlands navn i OL – burde vært hardere straffet og ikke fått deltatt.

Kommentaren er omtalt som et «propagandatriks» i russiske medier, og har vært et tema blant den russiske pressen på plass i Kina.

Victory Ceremony - Cross-Country Skiing - Men's 15 km + 15 km Skiathlon

SØLVVINNER: Denis Spitsov var provosert etter å ha fått høre om NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt tanker om russernes OL-deltakelse i Beijing.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Välbe bekrefter overfor Sport-Ekspress at det er den teksten som har irritert henne. Hun mener «noen tullinger bestemte seg for å gjøre seg lesbare og dekke over fiaskoen fra det første rennet på denne måten».

Hun mener NRK burde beklage det offentlig.

Å bli kalt tulling av Jelena Välbe tar jeg bare som et kompliment. Jeg blir ordentlig bekymret først den dagen hun er enig med meg, sier Jan Petter Saltvedt til Välbes utspill.

Hun har åpenbart enten ikke lest hva jeg har skrevet, eller velger bevisst å ignorere det for å slippe å forholde seg til det som er essensen i det.

Saltvedt fremhever at han ikke har sagt ett negativt ord om Bolsjunov eller Spitsov.

De er uskyldige. Det er systemet som har sviktet. Og det er hele poenget mitt, sier Saltvedt.

Han presiserer at innholdet i kommentaren er kritikk mot IOC og mener Välbe, i stedet for å boikotte norske medier, burde diskutere det som skjedde i Sotsji i 2014.

Der har hun sagt veldig lite.

For Välbe er dette bare enda en anledning for henne til å skulle spille litt teater.

PS! Fredag skal de norske herrene nok en gang måle krefter med Bolsjunov. 15 kilometer klassisk kan du høre på NRK Sport fra klokken 08.00.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal