Hopp til innhold

Välbe raste og nektet å stille til intervju – går til angrep på NRK

Den russiske skipresidenten Jelena Välbe nektet å stille til intervju med NRK. Nå går hun til angrep på norske medier som hun beskylder for å ha «baktanker».

Verdenscup ski nordiske grener.

FRESER: Jelena Välbe var tydelig frustrert da NRK oppsøkte henne i pressesonen tirsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Jelena Välbe var først strålende fornøyd da hun ankom pressesonen på skistadion i Zhangjiakou. Russlands skipresident hadde all grunn til å smile.

Den russiske olympiske komité hadde nettopp tatt sin fjerde medalje på fire øvelser. Natalja Neprjajeva tok sølv på kvinnenes åpningsdistanse. Dagen etter vant Aleksandr Bolsjunov gull på herrenes 30 kilometer. Denis Spitsov ble nummer to.

Välbe

GRATULERTE BRONSEHELTEN: Jelena Välbe gir Aleksandr Terentjev et klapp på skulderen etter bronsen på sprinten.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Tirsdag tok sprintfenomenet Aleksandr Terentjev bronse. Han ble kun slått av Johannes Høsflot Klæbo og Federico Pellegrino på sprinten.

Russerne har hatt en fenomenal åpning på mesterskapet. Så god at Välbe kostet på seg en liten seiersdans foran mikrofonene til russiske MatchTV.

– Dere har baktanker

Men noen minutter senere sluknet humøret. Stort lenger enn til en gratulasjon kom ikke NRK, før hun sa hun ikke ønsket å snakke med norske medier.

– Hvorfor ikke?

– Fordi dere snakker veldig dårlig om Bolsjunov, sier Välbe til NRK.

Skipresidenten virker svært oppgitt og misliker «måten» norske medier har omtalt russiske utøvere på.

– Jeg vil overhodet ikke snakke med norske journalister. Dere sier bare dårlige ting om oss. Det er ikke pent. Vi har aldri minnet dere på at Therese Johaug også ble disket. Vi har aldri nevnt at Sundby også ble disket. Og hvorfor sier dere nå at Bolsjunov ikke er «ren»?

Hvorfor er det nødvendig for Norge? Dere har baktanker, det er ikke bra.

Välbe mener blant annet at norske medier snakket dårlig om Bolsjunov etter tremilsgullet på søndag.

VM på ski 2019

FRUSTRERT: Jelena Välbe freser mot det hun mener er negativ omtale av Aleksandr Bolsjunov. Her er de sammen under en pressekonferanse i 2019.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Det var veldig utrivelig. Han (Bolsjunov) er ikke noe «fenomen». Han trener bare veldig mye, sier hun.

Mer rekker ikke NRK å spørre om før Välbe forsvinner videre.

Välbe-angrep mot NRK-kommentar

Det er ikke første gang en fra den russiske leiren reagerer på norske presseoppslag under lekene i Kina. Mandag ble OL-sølvvinner Denis Spitsov frustrert opp da han fikk høre hva NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt mener om russernes OL-deltakelse i Beijing.

Saltvedt skrev søndag at Aleksandr Bolsjunov OL-gull på tremila nesten var så fortjent som det er mulig å bli. Men at Russlands olympiske komité – som er Russlands navn i OL – burde vært hardere straffet og ikke fått deltatt.

Kommentaren er omtalt som et «propagandatriks» i russiske medier, og har vært et tema blant den russiske pressen på plass i Kina.

Victory Ceremony - Cross-Country Skiing - Men's 15 km + 15 km Skiathlon

SØLVVINNER: Denis Spitsov var provosert etter å ha fått høre om NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt tanker om russernes OL-deltakelse i Beijing.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Välbe bekrefter overfor Sport-Ekspress at det er den teksten som har irritert henne. Hun mener «noen tullinger bestemte seg for å gjøre seg lesbare og dekke over fiaskoen fra det første rennet på denne måten».

Hun mener NRK burde beklage det offentlig.

Å bli kalt tulling av Jelena Välbe tar jeg bare som et kompliment. Jeg blir ordentlig bekymret først den dagen hun er enig med meg, sier Jan Petter Saltvedt til Välbes utspill.

Hun har åpenbart enten ikke lest hva jeg har skrevet, eller velger bevisst å ignorere det for å slippe å forholde seg til det som er essensen i det.

Saltvedt fremhever at han ikke har sagt ett negativt ord om Bolsjunov eller Spitsov.

De er uskyldige. Det er systemet som har sviktet. Og det er hele poenget mitt, sier Saltvedt.

Han presiserer at innholdet i kommentaren er kritikk mot IOC og mener Välbe, i stedet for å boikotte norske medier, burde diskutere det som skjedde i Sotsji i 2014.

Der har hun sagt veldig lite.

For Välbe er dette bare enda en anledning for henne til å skulle spille litt teater.

PS! Fredag skal de norske herrene nok en gang måle krefter med Bolsjunov. 15 kilometer klassisk kan du høre på NRK Sport fra klokken 08.00.

Sportsnyheter

Premier League - Liverpool v Crystal Palace

Klopp ut mot stjernesigneringen: – Ikke sånn han bør oppføre seg

Darwin Núñez (23) fikk en skrekkdebut hjemme på Anfield: Storsigneringen mistet hodet og skallet ned danske Joachim Andersen da Crystal Palace fikk med seg ett poeng. Nå venter en alvorsprat med Jürgen Klopp.

Situasjonen gjorde NRK-Post redd: – Man skal være heldig om ingen løper på deg

Jakob Ingebrigtsen hadde få problemer med å ta seg videre på 1500-meterforsøket i EM, men det kunne fort blitt svært dramatisk.

Siste nytt

 • Ertzgaard ute av EM

  EM-uttatte Lakeri Ertzgaard (midten) har testet positivt for korona og mister dermed mesterskapet i München.

  Friidrettsforbundets lege, Ove Talsnes, sier de har hatt strenge smittevernregler under hele EM, men at det er tilnærmet umulig å gardere seg 100 prosent.

  Ertzgaard var tatt ut til det norske laget på 4x400 meter stafett. Hun løp også førsteetappen av stafetten under VM i Eugene, der også Linn Oppegaard (til venstre), Elisabeth Slettum og Amalie Iuel (til høyre) løp.

  – Vi opprettholder det strenge regimet og poengterer viktigheten av håndhygiene, munnbind og avstand i alle situasjoner, sier Talsnes i pressemeldingen.

  Verdensmesterskapet i friidrett 2022
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Thomsen på 9.-plass i EM-finalen i kule

  Marcus Thomsen (24) fikk det ikke til å stemme i mandagens kulefinale i friidretts-EM i München. Han ble nummer ni etter et lengstestøt på 19,91 meter.

  Vossingen kom seg aldri over 20 meter. Han åpnet med 19,36 før hans beste resultat kom i andre omgang, mens det ble et dødt forsøk i den tredje.

  Thomsen måtte ha fått til bedre enn 20,01 for å bli blant de åtte som fikk være med videre i finalens tre siste omganger.

  Tidligere på dagen havnet han på 8.-plass med 20,32 som bestenotering i kvalifiseringen.

  Forrige måned ble Thomsen nummer ti i VM-finalen. Der var hans lengste støt på 20,66 meter. Han har 20,89 som sesongbeste og en personlig rekord på 21,09. (NTB)

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Skotheim på tredje i EM-tikampen

  Sander Skotheim er nummer tre sammenlagt etter fem øvelser i tikampen i friidretts-EM. Han klatret flere hakk som bestemann i høyde, og leverte en sterk 400 meter.

  Tiden 48,30 var klar personlig rekord for Skotheim.

  – Det var gøy, men det var helt jævlig. Det var tungt på slutten, sa en tydelig utslitt Skotheim til NRK.

  På høydehopp leverte han et hopp på 2,11 meter var det ingen i feltet som greide å slå. Innsatsen tok Skotheim opp fra 5.- til 3.-plass i sammendraget med en poengscore på 4324.

  Simon Ehammer fra Sveits topper tikampen med 4661 poeng, italienske Dario Dester er toer med 4327 poeng.

  Skotheim åpnet tikampen med å løpe 10,98 på 100 meter. Deretter ble det 7,56 meter i lengde. 20-åringen var med det oppe på 3.-plassen totalt. I kule noterte han 13,65 meter. (NTB/NRK)

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste