Hopp til innhold

Morfar skvatt til og pulsen føk rett opp av denne manøveren fra Gull-Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo slo knallhardt tilbake og tok sprint-gull etter den svake mesterskapsåpningen. Men han gjorde en av sine nærmeste støttespillere svært nervøs lenge før han sikret gullet.

For i semifinalen ble nemlig litt mer spennende og nervepirrende enn hva morfar Kåre Høsflot kunne tåle.

– Vi skvatt

I samtale med NRK tar Klæbos trener og nære støttespiller uoppfordret opp Klæbos manøver i semifinalespurten (se videovinduet øverst i denne saken). Der ble Klæbo, i likhet med i finalen, presset hardt helt til målstreken.

Det kunne nesten se ut som fire mann krysset den på samme tid. Samtidig strakte ikke Klæbo ut foten og gjorde et utslag for å komme først over.

– De siste fem meterne... Han gadd jo nesten ikke sette frem foten. Da satt vi på pinne. Vi skvatt og pulsen fór opp, sier Kåre Høsflot, som selvfølgelig kunne le av situasjonen i etterkant og for ordens skyld skrøt av barnebarnets gjennomføring ellers.

Kåre Høsflot og Johannes Høsflot Klæbo

NÆRT SAMARBEID: Johannes Høsflot Klæbo og morfar Kåre Høsflot, her avbildet ved en tidligere anledning.

Foto: Geir Olsen / NTB

Når NRK videreformidler morfarens opplevelse av semifinalen, trekker hovedpersonen på smilebåndet.

– Jeg må kanskje begynne å tenke på mer på ham når jeg går skirenn. Han begynner å bli gammel. Jeg tror det ser verre ut på TV enn det ser ut for oss som går. Hva skal jeg si? Jeg hadde mer kontroll enn det så ut som, sier den ferske gullvinneren til NRK.

– Du blir usikker

Da hadde han som eneste norske representant i sprintfinalene kjempet med nebb og klør for sitt første OL-gull i årets leker i Kina. I finalen fikk han absolutt ingenting gratis, men holdt hodet iskaldt og gikk alt han kunne til han var over målstreken.

Til slutt skilte det fattige 23 hundredeler fra Klæbo ned til Federico Pellegrino på sølvplass, mens Aleksander Terentjev tok bronsen like bak der igjen.

For Klæbo smakte sprintgullet trolig godt etter en totalt mislykket 30 kilometer med skibytte sist søndag.

Kulåssprinten 2018

VIKTIG STØTTESPILLER: Haakon Klæbo, her avbildet ved en tidligere anledning.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Klæbo forklarte at faren Haakon har vært en svært viktig støttespiller i dagene frem til sprinten i en tid der Klæbo tvilte på seg selv.

– Du blir jo usikker, da. Man har jo et mål om å komme hit og ha sine beste dager. Jeg hadde langt fra min beste dag på søndag. Det var tungt. Jeg var ikke i nærheten. Hva skal man si? Det er slik toppidretten er, sier Klæbo til NRK.

Trønderen er også klar på at han ikke kunne gjort noe annerledes. Han måtte bare erkjenne at andre rett og slett var bedre forberedt.

– Heldigvis har jeg klart å bruke disse to dagene godt. Jeg har brukt mye tid på å forberede meg til det som skal skje i dag. Det å skru om hodet og få det på riktig plass, har vært en tøff jobb.

Telefonen har blitt hyppig brukt. Til å ringe faren som er hjemme i Trøndelag.

– Jeg har snakket med pappa i mange timer. Jeg ringte han i stad da jeg satt på rommet, og det var kanskje en telefonsamtale på ett minutt. Ingen sa et eneste ord. Det sier litt om hvor mye det betyr. Det har vært tøft.

zQ6kFptQK6I

SEIERSGLISET: Johannes Høsflot Klæbo, her etter premieseremonien på langrennsstadion i Kina tirsdag.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Storfavoritt

Klæbo var, om han likte det eller ei, den store favoritten på dagens øvelse. Han har vunnet 11 strake sprinter i fristil. Inkludert VM-sprinten i Seefeld i 2019. Sist gang han ble noe annet enn seierherre i denne øvelsen og stilarten var i desember 2018.

Det virket som om tremilsskuffelsen fra sist helg også var glemt da 25-åringen stod på startstreken på tirsdagens sprint også. Han var litt bakpå i prologen, men hadde ingen problemer med å avansere fra kvartfinalen og understreker øverst i denne artikkelen at han hadde kontroll også i semifinalen.

Intens finalespurt

I finalen skulle han gjøre opp om gullet med Pellegrino, Terentjev, finske Joni Maki, Artjom Maltsev som representerer den russiske olympiske komité og Oskar Svensson fra Sverige.

Det ble en svært intens avslutning.

For dramatikken var til å ta og føle på inn i den siste svingen. Der tok Klæbo teten. Akselerasjonen lot vente på seg. Og da den først kom lå Federico Pellegrino og Aleksander Terentjev som limt inntil bakskiene hans.

De nektet rett og slett å gi seg til siste slutt.

Først de siste centimeterne før målstreken kunne Klæbo slå hånden gjennom luften. For å markere at «dette vant jeg».

NRKs kommentatorduo var svært imponert over at Klæbo hadde ristet av seg helgens skuffelse.

– Han reiser seg. De største mesterne reiser seg, kommenterte ekspert Torgeir Bjørn og tenkte på nedturen etter 30 kilometeren sist helg.

– For et press. Eneste nordmann i finalen. Han måtte levere, la kommentatorkollega Jann Post til.

Svak norsk laginnsats

For de tre andre nordmennene ble dagens OL-sprint en gigantisk nedtur. Pål Golberg fikk dagen ødelagt av det kinesiske hjemmehåpet allerede i kvartfinalen. Noe Golberg var svært frustrert over og kalte «et grovt overtramp».

Håvard Solås Taugbøl og Erik Valnes har vært blant verdens desidert beste sprintere i to sesonger, men kom til kort overraskende tidlig i løypene i Kina. De to sa takk for seg i semifinalen.

– Jeg er ganske skuffa i dag, ja. Det ble ikke helt sånn jeg håpet det skulle bli. Man blir litt paff etter en sånn opplevelse. Men sånn er gamet. Vi var forberedt på at det kom til å bli tøft i høyden og i tøffe løyper, sier Taugbøl til NRK, og fortsetter:

– Vi har hatt en tøff oppladning, men jeg er rett og slett ikke god nok i dag.

Erik Valnes har denne korte dommen over trioen:

– Vi er skuffa vi tre andre, men det kommer nye sjanser.

Siste nytt

 • Forfang åpner opp om meldinger: – Mye dårlig oppførsel

  Det har stormet rundt hopplandslaget de siste dagene, etter at det i forrige uke kom frem at landslagshopperne hadde sendt et brev hvor de uttrykte misnøye med landslagstrener Alexander Stöckl.

  Som utøverrepresentant har Johann André Forfang blitt en synlig del av saken. Det har resultert i at han har fått mye kritikk på diverse kommentarfelt rundt omkring. Og også i egen innboks.

  – Det går veldig mye på meg som person. At jeg har vært med lenge, er gammel og bare bør gi meg. De prøver rett og slett å få meg til å føle at det ikke er noen plass til meg i sporten, sier Forfang om meldingene han hevder å ha fått tilsendt.

  – Det er aldri noe gøy å få slike meldinger. Det er det vel ingen som synes. Selv ikke de som sender den, ville synes det var noe greit å få slike meldinger selv. Det sliter jeg litt med å respektere, rett og slett. Jeg synes det er mye dårlig oppførsel der ute. Men da igjen, jeg vet at de med hjertet for sporten omfavner oss utøvere, sier hopperen.

  – I en idrett så vil jeg tro at utøverne, om ikke alltid vet best, så har de i hvert fall en veldig kvalifisert mening om ting. Det å idioterklære oss så til de grader, det synes jeg er veldig spesielt, sier han videre.

  Denne helgen skal han han og resten av verdenseliten hoppe i skiflygingsbakken i Oberstdorf.

  Johann André Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Porto avgjorde på overtid mot Arsenal

  Det så lenge ut til å ende målløst i åttendedelsfinalen mellom Porto og Arsenal i Mesterligaen, men fire minutter på overtid scoret Portos kantspiller Wenderson Galeno seiersmålet på vakkert vis.

  Dermed seiret portugiserne 1-0 hjemme på Estadio do Dragao.

  Seiersmålet på overtid må ha smakt ekstra godt for Galeno, for etter en sjansefattig åpning på kampen, fikk han to gigantiske muligheter til å sende hjemmelaget i ledelsen etter 21 minutter.

  Brasilianeren klarte på mirakuløst vis å sette ballen utenfor fra få meter ved begge anledninger.

  Arsenal og Martin Ødegaard styrte det meste av spillet i førsteomgang, og hadde mange dødballer. Likevel slet de med å omsette det i store sjanser.

  Dermed var det målløst til pause.

  Andreomgangen ble heller ikke noe fyrverkeri av en fotballkamp.

  Porto har vist seg svært gjerrig på eget gress den siste tiden, og hadde ikke sluppet inn mål på fem kamper før kveldens kamp.

  Det var tydelig også onsdag at dette Porto-laget ikke er enkelt å score på.

  Begge lag hadde det man kan kalle «nesten-muligheter», men slet med å skape det helt store.

  Det var helt til Galeno tok saken i egne hender og curlet ballen i lengste hjørnet fra 20 meter. Samtidig sende han hjemmefansen til himmels.

  – Det var en perfekt gjennomført fotballkamp av Porto mot et av de store formlagene i Europa, sa Norges landslagssjef Ståle Solbakken i TV2-studio etter kampen.

  Arsenal, som er i åttendelsfinalene av Mesterligaen for første gang siden 2017, må dermed vinne i returoppgjøret i London 12. mars for å avansere til kvartfinalene.

  I kveldens andre kamp i Mesterligaen endte det 1-1 mellom Napoli og Barcelona. Spissene Victor Osimhen og Robert Lewandowski stod for scoringene i den åttendedelsfinalen.

  Leo Østigård satt på benken hele kampen for Napoli.

  Galeno
  Foto: Reuters
 • Liverpool ble rystet av Luton – så snudde de kampen på to minutter

  Ligaleder Liverpool måtte klare seg uten en rekke av deres største stjerner, som blant andre Mohamed Salah og Darwin Núñez, i kampen mot Luton onsdag kveld.

  Da Luton så tok ledelsen i kampens tolvte minutt, så det ut til at det kunne bli en utfordrende kveld for Liverpool. Hjemmelaget fikk det ikke til å stemme foran mål og til pause ledet nyopprykkede Luton stadig 1–0.

  I den andre omgangen slo Liverpool fryktelig tilbake.

  Etter et vedvarende press, headet kaptein Virgil van Dijk inn utligningen etter et hjørnespark, idet kampuret bikket 55 minutter og 51 sekunder. To minutter og fire sekunder senere lå ballen igjen i nettet, denne gangen etter en heading fra Cody Gakpo.

  Luton jaktet sin første seier borte mot Liverpool i historien, men etter de to raske målene, ble det raskt klart at den ikke kom onsdag. Istedenfor scoret både Luis Díaz og Harvey Elliott mot slutten av omgangen. Dermed ble det en til slutt komfortabel 4-1-seier for Liverpool, som har henholdsvis fire og fem poeng ned til Manchester City og Arsenal med én kamp mer spilt.

  Luton ligger på 18. plass, på dårligere målforskjell enn Everton på den sikre 17.-plassen.

  Liverpool
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal