Hopp til innhold

Russernes OL-helt provosert av NRK-kommentar

OL-sølvvinner Denis Spitsov provoseres da han får høre hva NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt mener om russernes OL-deltakelse i Beijing.

Bolsjunov og Spitsov

RUSSISK GLEDE – MEN IKKE FLAGG: Aleksandr Bolsjunov (t.v.) og Denis Spitsov ga hverandre en klem etter at treningskameratene tok gull og sølv på herrenes åpningsdistanse, 30 kilometer med skibytte, søndag.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Pjotr Tsjajkovskijs klaverkonsert nr. 1 er nettopp ferdigspilt her i Zhangjiakou. Mest til ære for Aleksandr Bolsjunov som utklasset alle på herrenes tremil. Men også litt for Denis Spitsov som gikk inn til suverent sølv. Mandag fikk de utdelt medaljene.

Russerne får stadig ikke høre sin egen nasjonalsang etter dopingskandalen i Sotsji i 2014, ei heller får de kalle seg Russland eller bruke sitt eget flagg i olympisk sammenheng.

«Propagandatriks»

NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt skrev søndag at gullet nesten var så fortjent som det er mulig å bli. Men at Russlands olympiske komité – som er Russlands navn i OL – burde vært hardere straffet og ikke fått deltatt.

Kommentaren er allerde plukket opp i de russiske mediene Sport.ru og Sport-Ekspress. Sistnevntes kommentator, Vladimir Ivanov, kaller det et klassisk «propagandatriks» etter en norsk nedtur.

NRK spør Denis Spitsov hva han syns.

– Jeg oppfatter dette som et provoserende spørsmål. Det er vanskelig for meg å si noe om dette, sier en oppgitt Denis Spitsov på spørsmål fra NRK – og begrunner det:

Victory Ceremony - Cross-Country Skiing - Men's 15 km + 15 km Skiathlon

SØLVHELT: Denis Spitsov mottok mandag det synlige beviset etter sin prestasjon på 30-kilometeren.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Det norske laget har også hatt visse problemer med doping.

Spitsov ser tydelig skuffet og frustrert ut over spørsmålet.

– Dumt å mistenke oss

Overraskelsesmannen var – i likhet med Bolsjunov – kun 17 år da Sotsji-skandalen utspilte seg.

Ingen av dem var i nærheten av OL-diskusjonen den gang. Bolsjunov har tidligere uttalt at andre må stå til ansvar for det som skjedde den gangen. Det var et helt annet lag.

Mens Sergej Ustjugov ikke fikk delta i OL i 2018, fikk søndagens medaljevinnere delta under nøytralt flagg for fire år siden i Pyeongchang. Gullvinneren svarte at han «kastet opp» på spørsmål om doping fra en amerikansk journalist søndag.

Det er dumt å snakke om utøverne som for tiden konkurrerer i OL. De er helt rene. Vi tester oss mer enn andre idrettsutøvere i landet. I verden, sier Spitsov.

Det er veldig dumt å mistenke oss for noe.

Jeg skjønner godt at Spitsov reagerer, og det er bra at han gjør det. Dette dreier seg jo overhodet ikke om troverdigheten hans eller til Bolsjunov eller noen av de andre nåværende russiske utøverne i OL. Selv om det nok føles sånn, sier NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt.

– Burde vært strengere

NRK-kommentatoren presiserer at dette dreier seg om idrettens rettslige instanser og deres manglende evne til å ta grep.

De verken kan eller tør sanksjonere et system som har drevet med systematisk fusk i en årrekke på tilstrekkelig vis.

Til de norske dopingsakene, svarer Saltvedt:

Vi skal passe oss for å bli altfor fordømmende. Og norske skiledere uttrykte lenge en godt utviklet berøringsangst overfor realitetene i dem. Men uansett vil de ikke være i nærheten av dimensjonene i den russiske skandalen rundt Sotsji. Det har blitt avslørt som systematisk, særdeles omfattende og statsstyrt. Og det bør russerne snart erkjenne og komme videre, mest av alt for sin egen del.

Saltvedt mener Bolsjunovs seier og Spitsovs sølvmedalje er positivt for interessen rundt langrennssporten.

Han mener imidlertid straffen Russland fikk, da det ble avslørt systematisk doping, var altfor mild.

Når man først har blitt avslørt i systematisk doping rundt OL i 2014 og likevel fortsetter å manipulere prøveresultater mange år senere, er det et signal om at altfor lite er endret. Og da mener jeg fortsatt konsekvensene burde vært strengere.

 • Du kan høre alt av langrenn i OL på NRK Sport. Tirsdag er det sprint for herrer og kvinner. Prologen starter 09.00. Utslagsrundene fra 11.30.

Sportsnyheter

W8SJM4FMLs4

Vann meisterligaen føre rekordpublikum: – Enorm prestasjon

Vipers Kristiansand er best i Europa igjen. Sørlendingane knuste Ferencvaros i meisterligafinalen.

Siste nytt

 • Haavis Roma tapte cupfinalen 0–1 – Juventus avgjorde tre minutter på overtid

  Emilie Haavi og Sophie Roman Haugs Roma måtte se håpet om cupgull ryke da Barbara Bonansea sikret 1-0-seier for Juventus tre minutter på overtid.

  Roma klarte seg imidlertid langt bedre enn da de tapte 2–5 i sesongens siste seriekamp forrige uke. Lagene møttes også i fjorårets cupfinale, da Juventus også gikk seirende ut.

  Hovedstadsklubben holdt lenge unna for Juventus angrepsfotball, og så ut til å klare seg hele veien til ekstraomganger, men i det 93. spilleminutt fikk Bonansea endelig hull på byllen og sikret med det cupgullet.

  Roma vant imidlertid sin første Serie A-tittel denne sesongen etter de slo Fiorentina 2–1 i slutten av april.

  (©NTB)

  Emilie Haavi
  Foto: NTB
 • Ohi avsluttet sesongen med scoring mot AGF – Brøndby rotet bort seieren i sluttminuttene

  Ohi Omoijuanfo scoret sitt 13. mål for Brøndby da de spilte 3-3 borte mot AGF i sesongens siste seriekamp i den danske superligaen.

  Nordmannen sendte Brøndby i ledelsen etter elleve minutte. Det ble en målrik kamp som til slutt endte uavgjort 3-3, da det raknet for Brøndby på slutten.

  AGF sikret med det bronsen i den danske toppdivisjonen, mens Brøndby avsluttet endte på 5.-plass i mestersluttspillet i Danmark. FC København sikret tittelen allerede i forrige serierunde.

  Fotball, privatlandskamp: Irland - Norge (1-2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Bodø/Glimt med knusende seier i hovedstaden

  Tabelltopp Bodø/Glimt tok sin femte strake seier da de vant 3–1 over Vålerenga på bortebane i Eliteserien søndag.

  Faris Pemi ble kveldens matchvinner med to nettkjenninger.

  – Det er en fantastisk følelse. Jeg hjalp laget med å skaffe tre poeng, og vi fortsetter framover. Vi er veldig fornøyde, sa tomålsscorer Faris Pemi til TV 2.

  Eliteseriens toppscorer Amahl Pellegrino noterte seg også for et vakkert mål.

  Gjestene styrte kampen, men i siste ordinære spilleminutt satte Jones El-Abdellaoui et trøstemål for VIF.

  Glimt har med det åtte poeng ned til tabelltoer Brann, etter at bergenserne slo tabelljumbo Aalesund.

  De øvrige kampene i Eliteserierunden søndag endte slik:

  Aalesund – Brann: 1-3, Lillestrøm – Stabæk: 3-1, Rosenborg – HamKam: 4-0, Sandefjord – Odd: 4-0, Strømsgodset – Haugesund: 1-2, Tromsø – Sarpsborg 08: 2–1. Viking – Molde pågår nå, stillingen er foreløpig 0–1.

  Glimt-spiller Faris Pemi jubler etter sin andre scoring mot Vålerenga.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste