– Var dette en taktisk genistrek?
– Ja, jeg følte det. Jeg hadde lagt en bra taktikk på løpet i dag og føler jeg lyktes bra med det, sier Therese Johaug (33) til NRK etter å ha tatt sitt første individuelle OL-gull.
ENDELIG: Så glad ble Therese Johaug da OL-drømmen endelig gikk i oppfyllelse.
Foto: JEWEL SAMAD / AFPDet var ventet å bli en duell mellom Johaug og Frida Karlsson på den 15 km lange fellesstarten med skibytte. Før løpet analyserte NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn styrkene og svakhetene til de to.
Begge fikk utpekt de taktiske egenskapene som sin største svakhet:
«Taktikken er det svake punktet. Det kan koke i hodet på dem innimellom. Karlsson kan gjøre merkelige og rare valg i et felt, så sent som i Tour de Ski. Therese kan bli stresset av å ikke klare å riste av seg folk,» skrev Bjørn.
Treneren bekrefter: – Var plan A
Men i dette løpet skulle det vise seg at Johaug gjorde alt rett. Hun var tålmodig på den første runden i klassisk. På andrerunden tok hun føringen og skrudde opp farten.
FIKK SVAR PÅ TILTALE: Torgeir Bjørn.
Foto: Terje Pedersen / NTBInn mot skibytte etter 7,5 kilometer, skrudde hun opp farten ytterligere og fikk en liten luke. Allerede i den første bakken etter skibyttet skøytet hun fra konkurrentene og så seg aldri tilbake.
– Hun hadde sett for seg mange scenarioer, men detter var plan A, bekrefter Johaugs trener Pål Gunnar Mikkelsplass overfor NRK.
– De tre-fire sekundene hun får inn mot skibytte er viktig psykisk for Therese. Hun mørner dem, og kan samtidig stresse mindre på selve skibyttet. Så har hun alltid hatt det lett når hun bytter. Hun kommer i gang med én gang i ny stilart. Får du ei luke, må de andre jage veldig og får en tøff start på skøytinga, forklarer han.
– Rutinen avgjør
– Jeg prøvde å dra på litt inn mot skibyttet før det sprakk opp litt, og gå hardt ut på skøytinga – og jeg fikk luke med én gang. Så jeg følte jeg lyktes bra med den taktikken, sier Johaug selv.
Torgeir Bjørn er da også mektig imponert over måten Johaug gjennomførte på.
– Jeg vil si det er rutinen som avgjør. Hun har roen til å holde igjen mye på den klassiske delen, der Frida Karlssoner fullt på høyde. Hun sparer krefter og har et lite overraskelesmoment ved å gå så fort inn til skibytte og går tøft ut der. Men hun vant ikke på taktikken, Frida orker rett og slett ikke å følge. Hun spilte på sine styrker, sier Bjørn
Tårene rant: – Mange tanker
Dermed gikk en stor drøm i oppfyllelse. For jakten på det individuelle OL-gullet har vart lenge.
GULL I DEBUTEN: I sitt første OL, i Vancouver for 12 år siden, tok Therese Johaug stafettull sammen med Vibeke Skofterud, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen.
Foto: Heiko Junge / NTB25. februar 2010 ble hun olympisk mester i stafett sammen med Vibeke Skofterud, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen. Etterpå har det blitt 14 VM-gull, hvorav ti individuelle.
Men det individuelle OL-gullet har latt vente på seg – av sammensatte årsaker. Sist det var OL, for fire år siden, sonet hun en dopingdom for bruk av en leppekrem som inneholdt anabole steroider.
Ikke rart tårene kom da det endelig lyktes.
– Det er bare helt rått. Det er ganske mange tanker som flyr oppi topplokket når du går der. Det har vært en drøm siden jeg var ei lita jente å ta det individuelle OL-gullet her, og jeg har trent vanvittig mange tusen treningstimer for dette, sier hun.
Og fortsetter:
– Det har vært et spesielt sisteår der jeg har prioritert å være mye i høyden og prioritert bort både venner og familie og ikke minst kjæreste. Da smaker det ekstra godt å kunne stå øverst på seierspallen og ikke minst krysse den mållinja og vite at du når målet.
Se intervju med Johaug her:
Nedbrutt Karlsson
– Et av de mest fortjente individuelle OL-gullene i langrennshistorien, fastslår Torgeir Bjørn, som innrømmer at også han felte en tåre da Johaug endelig fikk lønn for strevet.
På det meste ledet Johaug med minuttet. Til tross for at hun tok seg meget god tid på oppløpet vant hun med over halvminuttet. Russiske Natalja Neprjajeva slo østerrikske Teresa Stadlober i kampen om sølvet.
Finske Kerttu Niskanen ble nummer fire og henviste svenske Frida Karlsson – Johaugs på papiret tøffeste utfordrer – til en skuffende femteplass.
En skuffet og utmattet Karlsson måtte støttes ut av målområdet. Hun fikk tillatelse til å droppe intervjuer, med begrunnelse at helsen er viktigst. Sveriges pressesjef sa at hun følte seg fryktelig kald etter løpet.
TOM: Frida Karlsson kom sent til intervjusonen – og ble ikke stående lenge.
Foto: Fredrik Tombra / NRKFørst etter dopingkontroll kom hun ut – og forlot stadion som siste kvinne.
Med blanke øyne og ansiktet full av sort teip, svarte hun kort på spørsmål fra svensk presse med NRK til stede. Ett spørsmål hver, var den tydelige oppfordringen fra Sveriges pressesjef.
– Jeg har det ikke så bra akkurat nå, sier Frida Karlsson med gråtkvalt stemme.
– Hva er det som gjør at du ikke har det bra?
– Jeg vet ikke, faktisk. Jeg føler meg helt tom, sier hun.
En del av bildet er imidlertid at svenskene hadde dårlig glid på fristildelen. Det bekrefter smøresjef Petter Myhlback overfor SVT.
RØRT MESTER: ET stort øyeblikk for Therese Johaug.
Rykket som avgjorde
Allerede i første motbakke ut fra stadion etter skibyttet, gjorde Johaug altså kort prosess med rivalene. På bare et par hundre meter skaffet hun seg fem-seks sekunders ledelse.
– Det er en helt annen frekvens, en helt annen driv på den trå snøen i Kina, på det Therese Johaug gjør. De er akterutseilt, de har ikke en sjanse, de makter ikke å være med, konstaterte Jann Post.
Rett etterpå skvatt han til da Johaug så ut til å måtte justere noe på bindingen. Men utstyret var under kontroll, og etter 10 av 15 kilometer hadde ledelsen økt til hele 26 sekunder ned til Frida Karlsson.
– Hun har lagt ned våpnene, Jann! Hun har lagt ned våpnene! Therese Johaug kan hun aldri gjøre noe med, Frida Karlsson, fastslo Torgeir Bjørn da luka hadde økt til et drøyt halvminutt.
– Helt vilt
Til tross for solid taktikk, er Pål Gunnar Mikkelsplass klar på at det var Johaugs fysiske kapasitet som avgjorde løpet.
– Fysisk kapasitet er undervurdert i langrenn, sier treneren, som påpeker at Frida Karlsson gikk seg stiv da hun prøvde å tette luka. Han mener det kostet en svensk medalje.
– Frida kunne tatt medalje hvis hun hadde gått for sølvet. Kommer du for langt inn i rød sone, klarer du ikke ta det inn igjen i denne høyden, sier Mikkelsplass om konkurransene på rundt 1800 meters høyde i Kina.
Helene Marie Fossesholm og Ragnhild Haga ble henholdsvis nummer 18 og 29. Etterpå ville Fossesholm heller snakke om Johaug enn sin egen OL-debut.
– Vet du hva? Jeg synes vi skal ha fokus på Therese i dag. Det hun gjorde, det er så rått. Det er så fortjent. Den dama der. At hun klarte å vinne med et halvminutt, det er helt vilt, sier Fossesholm til NRK.