Hopp til innhold

Bolsjunov sjokkerte konkurrentene: – Noe av det sykeste som har blitt gjort

Tårene rant bak skibrillene da Aleksandr Bolsjunov slo beste nordmann med to og et halvt minutt i OL-tremila. Konkurrentene skjønner knapt hvordan det er mulig.

I EN KLASSE FOR SEG: Aleksandr Bolsjunov kunne feire sitt første OL-gull lenge før målgang.

Johannes Høsflot Klæbo smøg seg kattemykt unna da Aleksandr Bolsjunov gikk ned for telling allerede på den første runden i klassisk i lørdagens 30 km fellesstart med skibytte:

Men det var ikke en dag for katter Zhangjiakou. Herrenes åpningsdistanse i OL skulle bli beviset på hvorfor Bolsjunov ofte omtales som en «russisk bjørn».

Etter tre sølv og en bronse i Pyeongchang for fire år siden, var det bare gull i Bolsjunovs blikk i de tunge løypene med det trege føret på 1800 meters høyde i Kina.

Klæbo? Han kom til slutt i mål over ni minutter bak sin rival – på det som ble en svart norsk dag.

– Det skal ikke gå an å vinne med så mye. Det er noe av det sykeste som har blitt gjort. Helt vilt, sier britiske Andrew Musgrave.

– Det er en av de villeste tremilene jeg har sett. Du ser det på avstandene som blir her. Mulig jeg er historieløs, men jeg kan ikke huske å ha sett slike avstander noen gang, sier Norges landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Bolsjunov: – Tårene rant

Jeg kan fortsatt nesten ikke tro det. Jeg er perpleks over det som skjedde. For å være ærlig har det vært en vanskelig vei, men jeg har trodd på meg selv og er så glad for at jeg har klart dette, sier Bolsjunov til TV Norge.

Til Sport-Ekspress sier han:

Uvirkelige føelser. Jeg gikk den siste runden og tårene rant. Jeg forstod: Det er det! OL-gull! Tusen takk til Beijing og Kina. Det var her alt ordnet seg.

Ble jaget av landsmann

Det var Iivo Niskanen som satte opp farten på klassiskdelen i OL-tremila, men Bolsjunov sørget for at det raskt ble en lederduo.

Etter hvert var det Denis Spitsov som prøvde å ta opp jakten i gruppa bak. Med Hans Christer Holund og Pål Golberg i ryggen, prøvde russeren å tette luka opp til sin landsmann i tet.

– Jeg begriper nesten ikke det jeg ser, for det er så dårlig lagtaktikk at ... At han får lov til å fortsette med det synes jeg er snodig, sa Martin Johnsrud Sundby på TV Norge da.

Tusen takk for det, Spitsov, som jakter sin egen landsmann, sa NRKs kommentator Jann Post.

– Spitsov økte farten med Holund fordi han prøvde å lage en luke. Men vi var redde for at han kom til å taue Holund opp til Bolsjunov, så vi ba han å vente med å øke farten til skøytedelen, sier trener Jegor Sorin til NRK.

– Maktdemonstrasjon

Men Spitsov «klarte ikke» å ødelegge for Bolsjunov. Etter skibytte var det nemlig kort prosess.

IbNu6iDphp8

ALENE PÅ BILDET: Ingen var å se i nærheten av Bolsjunov.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Aleksandr Bolsjunov var rett og slett i en klasse for seg. Han kunne feire med folk og flagg i et par kilometer før målgang.

– Følelsene mine er ubeskrivelige, fordi jeg er olympisk mester, sier Bolsjunov til NRK.

Dette er en maktdemonstrasjon av de sjeldne. På en dag hvor samtlige i verdenseliten har spisset formen og skal være på sitt aller beste, så feier han bare fra alle sammen. De er ikke i nærheten heller, konstaterte Jann Post.

Jeg tror mange har undervurdert belastningen det er å gå i høyde, sier NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

Holund 2.30 bak

– Det er ekstremt imponerende å se Bolsjunov sånn han går nå. Han har vært tam til han å være så langt i sesongen, og det å grave frem dette under OL vitner om ekstremt god oppladning til dette mesterskapet, sier Martin Johnsrud Sundby på TV Norge.

Denis Spitsov sørget for dobbelt russisk, men ble slått med ett minutt og 11 sekunder. Iivo Niskanen tok bronse, nøyaktig to minutter vak suverene Bolsjunov.

p93IkXSAmWo

SPRETTEN BJØRN: Aleksandr Bolsjunov hadde ktrefter igjen til et seiershopp.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Det var utrolig. Russerne flyr i oppoverbakkene. Jeg kunne ikke følge dem. Så det ble lenge å gå alene, men jeg klarte å holde farten oppe og er fornøyd med løpet, sier Niskanen til NRK.

– Bolsjunov er sterk, men har ikke vært så sterk denne sesongen. I dag var han så sterk, sier finnen, som knapt vet om han har opplevd maken av en konkurrent.

Hans Christer Holund ble beste nordmann på en fjerdeplass, hele 2.30 bak gullet.

Skader og trøbbel

Bolsjunovs første OL-gull kommer i en sesong der han før mesterskapet ikke har vært på sitt aller beste. Men det har hatt sine årsaker. Både et sykkelvelt og tannproblemer har skapt utfordringer.

Men da det gjaldt som mest, var formen der.

Han har en annen oppkjøring til mesterskapet denne gangen. Han har tonet ned betydningen av verdenscupen for første ganng i sin karriere etter alle avbrekkene i somme. Han har valgt å trene på en annen måte, alt var rettet inn mot OL i Beijing, og Bolsjunov han er i sitt livs form, konstaterer Torgeir Bjørn.

Siste nytt

 • Kolstad fikk det tøft og tapte klart for Zagreb i mesterligaen

  Kolstad tapte med klare 20-31 borte mot Zagreb i mesterligaen håndball. En elendig avslutning av 1. omgang ødela.

  Kolstad var i føringen innledningsvis og ledet etter vel halvspilt første omgang på 9-10, men så klarte hjemmelaget å gjøre åtte mål til 17-10 uten at Kolstad klarte å score et eneste mål de siste tolv og ett halvt minutt av 1. omgang.

  Zagreb fortsatte å dominere også etter hvilen, og Kolstads første mål i 2. omgang kom etter fire minutter på 19-10.

  Islendingen Sigvaldi Gudjonsson var det eneste lyspunktet hos Kolstad. Kantspilleren stoppet på elleve mål.

  (©NTB)

  Håndball: Avkast for REMA 1000-ligaen 2023/24
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Valijeva-høringen utsatt til november

  CAS-høringen i dopingsaken til kunstløper Kamila Valijeva ble torsdag satt på pause. Den gjenopptas 9. november.

  Det opplyser Idrettens voldgiftsrett (CAS) i en melding på sitt nettsted.

  Etter at partene hadde lagt fram sine saker i løpet av tre dager, ba voldgiftspanelet om ytterligere dokumentasjon. Partene vil få tid til å fremskaffe dette, og det er berammet to nye høringsdager i Lausanne 9. og 10. november.

  Det vil trolig ytterligere forsinke den endelige avgjørelsen i saken, ettersom dommerne vil ha tid til å fatte sin avgjørelse og skrive begrunnelsen.

  Valijeva avga en positiv dopingprøve i desember 2021. Hun rakk å vinne laggull i Beijing-OL med ROC-laget før den positive prøven ble kjent. Seiersseremoni og fordeling av medaljer i den øvelsen er ennå ikke foretatt.

  Valijeva krever selv at hun ikke skal bli straffet for den positive prøven.

  FILE PHOTO: Figure Skating - Team Event - Women Single Skating - Free Skating
  Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters
 • Tiller nær seier i Belgia

  Uno-X gjorde en sterk prestasjon i det belgiske endagsrittet Circuit-Franco Belge torsdag.

  Rasmus Fossum Tiller kjempet om seieren, men klarte ikke å angripe Arnaud De Lie de siste meterne før mål.

  Corbin Strong ble nummer tre, mens Tillers lagkamerat Tobias Halland Johannessen tok fjerdeplassen.

  Rittet er et Pro-ritt, nivået under WorldTour.

  Uno-X kjemper i øyeblikket om tredjeplassen blant ProTeamene. Det vil gi automatisk invitasjon til alle endagsrittene på WorldTouren neste sesong.

  Tour de France
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste