Hopp til innhold

Tårevåt Lundby står over OL: – Det er veldig tungt

Det blir ikke noe OL på Maren Lundby (27) den kommende vinteren. Hoppstjerna åpner opp om at hun sliter med å innfri vektforutsetningene, og at hun ikke er villig til å slanke seg på en uforsvarlig måte for å bli mesterskapsklar.

Maren Lundby står over OL

EMOSJONELL: Lundby tar til tårene flere ganger i løpet av intervjuet.

– Det stilles ekstreme krav til ulike ting i skihopping, og vekt er én av dem, sier en svært emosjonell Lundby.

Stemmen hennes knekker flere ganger, og tårene presser på. Hun har bestemt seg for å stå over vinterens sesong, og hun har bestemt seg om å være helt ærlig om årsaken.

– Det er veldig tungt. Jeg tror det er et bra valg, og jeg gjør det for å ta vare på meg selv, for ikke å ta noen snarveier. Jeg vet at jeg alltid har vært veldig flink til å gjøre ting ordentlig, og det har jeg tenkt til å fortsette med.

27-åringen får dermed ikke muligheten til å forsvare OL-gullet fra Pyeongchang.

– Kroppen har blitt litt annerledes i det siste av naturlige årsaker, derfor er jeg ikke villig til å ofre hva som helst for å være på toppnivå i Beijing. Jeg vil heller ha en lang karriere. Det er vanskelig, for jeg har veldig lyst til å være skihopper. Men det blir ikke sånn i år, konstaterer hun.

Maren Lundby under medaljeseremonien i Pyeongchang 2018.

REGJERENDE MESTER: Lundby med OL-gullet i 2018.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Klar beskjed til de yngre

Det er godt kjent at hoppsporten favoriserer lette utøvere, men Lundby er tydelig på at dette kun gjelder de som er i den ypperste verdenseliten. Hun ønsker ikke at yngre utøvere skal ha vektfokus.

– Det gjelder ikke for de som driver breddeidrett, eller de yngre. For dem skal ikke dette være tema i det hele tatt, og det har det aldri vært for meg heller, presiserer Lundby, som tror at deler av hennes suksessformel har vært at hun aldri har kontrollert vekten på en usunn måte.

– Det er nok grunnen til at jeg har fått til såpass mye også, at jeg aldri har rotet med disse tingene her på egen hånd.

Likevel er hoppdronningen svært bevisst ansvaret sitt, og hun er derfor redd for å sende ut feil signaler.

– Det er ikke min intensjon. Det har ikke vært min vei til OL-gull. Hvis du skal bli god i noe, så kan ikke temaet vekt være der for tidlig. Da ødelegger du alt. Det er mitt budskap. Ja, det er et krav helt i toppen, men for yngre skal det ikke være et tema. Det er viktig å skille mellom det som er toppidrett, og det som er alt annet, sier hun, og fortsetter:

– Jeg tenker på signalet jeg sender. Likevel føler jeg ikke at jeg kan sitte inne med dette.

– Aldri vært sunnere

Mange stusset da det ble kjent at 27-åringen er en av høstens deltakere i TV 2-programmet Skal vi danse, og langrennsløper Emil Iversen gikk så langt at han omtalte valget som uprofesjonelt.

Nå letter hovedpersonen på sløret og forteller om den egentlige grunnen til at hun har valgt stiletthæler foran hoppstøvler de siste månedene.

Maren Lundby og Philip Raabe

ALTERNATIV TRENING: Maren Lundby bruker høsten til dans med Philip Raabe.

Foto: Thomas Andersen / TV 2 / TV 2

– Skal vi danse var et forsøk på å finne noen svar som kanskje kunne ta meg til OL. Jeg tror ikke det er så mange som har sett for seg at det var på den måten.

Hun følte seg på ingen måte truffet av kritikken.

– Jeg ler litt av det, for jeg synes det er komisk at andre uttaler seg uten å vite noe om situasjonen. Og det at det ble kalt uprofesjonelt, jeg er sikker på at det er det stikk motsatte som gjør at jeg sitter her i dag. At jeg har vært utrolig profesjonell i alt jeg har gjort, og at jeg fortsetter å være det, sier Lundby.

Hun ler litt mellom tårene, og fremstår som lettet for at hemmeligheten hennes nå er ute i verden. Dessuten føler hun seg i god form.

– Jeg har det kjempebra, og jeg trives veldig godt. Helsa er i god behold, jeg har kanskje aldri vært sunnere enn jeg er nå. Men den kroppen passer ikke helt for skihopping. Det må det være lov til å si, og så håper jeg at folk setter pris på at jeg er såpass åpen rundt det.

Slet også i fjor

Også fjorårssesongen var trøblete for en av kvinnehoppingens pionerer. Diagnosen «jumpers knee» ødela mye for henne, men hun fant formen rett før VM i Oberstdorf.

Det ga medalje i fire av fire konkurranser, og gull i øvelsen hun har brukt enormt med tid og krefter til å kjempe for: Nemlig storbakkerennet.

Nå forteller hun at vektproblematikken også var til stede i fjor.

Maren Lundby, VM-dronning

VM-SUKSESS: Lundby tok fire VM-medaljer tidligere i år.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det var utfordrende for meg i forrige sesong, men så hadde jeg veldig god oppfølging på det mot VM. Det var det som var hovedmålet i sesongen, og da lyktes jeg heldigvis der. Det er noe av det fineste jeg har opplevd i hoppbakken. Men det var en utfordring for meg forrige sesong, det skal jeg ikke legge skjul på, svarer hun på spørsmål om dette med vekt har vært en negativ faktor for henne tidligere.

Drømmer om endringer

Lundby trekker frem at det er en helt annen åpenhet innenfor eksempelvis kampsport, der det er dagligdags å høre utøvere som skal ned i vekt for å konkurrere i riktig klasse.

Hun sier at det innad i det norske laget er høyt under taket når det kommer til å snakke om vektdelen av toppidretten, men at hun kunne ønske at det var regler i idretten som gjorde at man kunne ha rettferdige konkurranser mellom utøvere med ulik kroppsbygning.

– Vi har hatt en BMI-regel som har endret seg, som gjør at vi kan være tyngre enn vi var før, så det har jo vært en utvikling. Jeg tenker at alt som kan gjøre det enklere for alle mulige mennesker å hoppe på ski, det hadde vært bra. Om noen har noen innspill på hvordan det kunne ha blitt ordnet, så tar jeg gjerne imot det, sier Lundby, før hun avslutter med et aldri så lite løfte til det norske folk:

– Jeg er ikke den som gir meg. Jeg har veldig lyst til å hoppe mer på ski. Dette kan løses på en god måte, men jeg må bruke tid på å komme tilbake.

Maren Lundby, smil og tårer

SMIL OG TÅRER: Lundby smiler når hun snakker om at hun definitivt kommer tilbake til hoppsporten.

Foto: NRK

Siste nytt

  • Australian Open tar grep etter kritikk – får én ekstra dag

    Australian Open skal for første gang starte på en søndag og utvides til 15 dager. Tiltaket gjøres for å unngå tenniskamper som varer hele natten.

    Det opplyser Grand Slam-arrangøren tre og en halv måned før turneringen går i gang. Grepet betyr at åpningsdagen framskyndes med ett døgn og legges til 14. januar.

    – Vi har lyttet til tilbakemeldingene fra spillere og fans, og vi er glade over å kunne gi en løsning på sene kampavslutninger, sier Australian Open-direktør Craig Tiley.

    Han mener den ene ekstradagen vil gi et mer rettferdig oppsett. Nattkampene forsvinner ikke helt, men det blir færre av dem. Håpet er at man unngår oppgjør som strekker seg mot morgentimene.

    I årets utgave spilte veteranen Andy Murray og Thanasi Kokkinakis til klokken 04.05. Etterpå omtalte Murray det som «en farse».

    Australian Open er ikke den første Grand Slam-turneringen til å utvide til 15 dager. Roland-Garros har allerede det antallet, mens Wimbledon og US Open fortsatt holder seg på 14 dager. (NTB)

    Australian Open Djokovic
    Foto: Andrew Brownbill / AP
  • Ødegaard og Arsenal skal ha ventet fem timer på flyplassen

    Først sent mandag kveld kom Martin Ødegaard og resten av Arsenal-leiren seg av gårde til Frankrike. Dårlig vær forsinket avreisen kraftig.

    Opprinnelig skulle Premier League-lagets fly ha tatt av klokken 16.15 britisk tid, men det tok fem timer før det faktisk skjedde. Det melder Arsenal-kjenneren Kaya Kaynak i Football.London.

    Ettermiddagen og kvelden ble tilbrakt på flyplassen i Luton. Forsinkelsen førte til at Arsenals obligatoriske pressekonferanse dagen før mesterligakampen mot franske Lens måtte avlyses.

    Heldigvis for Arsenal-leiren skulle de ikke ut på en langtur. Selve flyreisen til Lille ble gjort unna på under tre kvarter.

    Arsenal fikk en pangåpning på Champions League-comebacket etter over seks år utenfor turneringen. PSV Eindhoven ble knust 4-0 i den første puljekampen. Lens og Sevilla er de to andre lagene i gruppen. (NTB)

    Martin Ødegaard
    Foto: HENRY NICHOLLS / AFP
  • FIS øker premiepotten for langrenn

    Det skal lønne seg å delta i flest mulig verdenscuprenn. Pengepremiene for de beste sammenlagt i langrenn økes.

    – Potten til de beste i sammendraget går opp. De får mer penger. Dette gjøres for å stimulere til best mulig deltakelse gjennom vinteren, sier Ulf Morten Aune til NTB.

    Han er medlem av verdenscupkomiteen i langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

    Pengespørsmålet var et tema under møtene til både verdenscupkomiteen og langrennskomiteen i FIS i Zürich fredag.

    I langrennskomiteen er Espen Bjervig Norges representant.

    Pengepremiene i hvert enkelt verdenscuprenn økes også. Her er det derimot beløpet for dem mellom seks og 20 på resultatlisten som heves. For de fem beste beholdes summen fra sist sesong.

    – Dette gjøres etter ønske fra løperne, sier Aune.

    Heretter blir det også delt ut premiepenger til de ti beste lagene i lagøvelser. Her var det bare belønning til de seks beste fra før. (NTB)

    Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste