Hopp til innhold

Lundbys dramatiske vei til VM-gull – visste ikke om hun fikk konkurrere

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Maren Lundby og resten av de norske hoppjentene hadde et dramatisk døgn like før det historiske storbakkerennet.

eh12EyjoQCI

TÅRER: Maren Lundby erkjenner at denne sesongen har vært ekstra tøff for henne. Dermed presset tårene på da hun takket de som har hjulpet henne på veien.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Gullvinner Maren Lundby slo tilbake mot alle odds og sikret historisk gull i det som har vært et tungt år, men også et tungt døgn. En positiv koronatest på Halvor Egner Granerud skapte trøbbel.

De norske hoppjentene visste ikke om de fikk konkurrere før snaut to timer før rennstart. Da sto de klare oppe i bakken, like før start på prøvehoppinga og fikk klarsignal.

– Det har vært en rar dag, sier Maren Lundby til NRK.

Satt isolert på rommet

Den historiske storbakke-dagen for hoppkvinnene startet på verst mulig måte, med en ny positiv test på Halvor Egner Granerud. Han testet først positivt tirsdag kveld, og fikk det endelige svaret onsdag morgen. Da visste ikke det norske hopplaget om de selv var påvirket.

To tester ble gjennomført i går kveld, og det preget naturligvis nattesøvnen, samtidig som nervene bygde seg opp før det historiske rennet.

– Det har vært en berg-og-dalbane, sier Silje Opseth.

Hoppjentene måtte snu om på alt av rennforberedelser, og ble nærmest isolert i timene før.

– Vi skulle egentlig ha forberedelser, tilpassing av dress og det som er vanlig på renndag, men det ble avlyst. Vi ble heller bedt om å være på rommet til alle på hotellet hadde blitt testet. Forberedelsene startet ikke før klokken ett, som vi egentlig skulle begynne med klokken ti, sier Lundby.

– Når visste du at du fikk konkurrere?

– Jeg skjønte det ikke før vi kom i bakken, at nå «kan ingen stoppe oss», sier gullvinneren.

Det var ikke før klokken 15.

– For tre timer siden var norsk hoppsport i knestående, og så skjedde det her, sier sportssjef Clas Brede Bråthen om gullet til Lundby.

Se Lundbys gullhopp her.

Sikret gullet i sitt «eget» renn

Maren Lundby vant etter to gode hopp på 128,5 meter og 130,5 meter.

– Jeg skjønner ikke hvor bra jeg har det nå. At jeg skulle klare det, det hadde jeg ikke trodd. Jeg må sende en takk til alle som har hjulpet meg i vinter. De er så utrolig flotte mennesker, selv om det hadde blitt gull eller tiendeplass. De er fantastiske, sier Lundby gråtende.

Maren Lundby og lagvenninnene etter historisk gull

GLEDE: Maren Lundby blir gratulert av Anna Odine Strøm og Silje Opseth.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Sportssjef Bråthen er rett og slett målløs over hva Lundby nettopp har gjort.

– Dette betyr så mye at jeg ikke greier å beskrive det. Hun har slitt gjennom hele sesongen, og så vinner hun det rennet hun selv har laget, sier Bråthen gråtkvalt.

Silje Opseth var også nære å ta medalje med sitt kjempehopp på 138 meter i andre omgang, men falt da hun skulle sette nedslag. En nedbrutt og gråtende Opseth forsvant fra sletta.

Nå forklarer hun hva hun har gått gjennom denne dagen.

– Det startet i morges at vi ikke visste helt hva som kom til å skje resten av dagen, med koronatester og slik. Jeg har vært nervøs i hele dag. Jeg satt på hotellet tidligere i dag, og tårene trillet for jeg var så livredd for å ødelegge alt for meg selv i bakken, sier hun.

Dermed var det en ganske skuffet Opseth som møtte NRK etter nederlaget.

– Jeg er veldig fornøyd med det jeg presterte. Jeg er en utkjøring fra pallen, men jeg må bare la de synke litt, selv om jeg er litt skuffa nå, sier hun.

Se hoppet til Opseth her.

Mistet gnisten

Dette rennet mener sportssjef Bråthen er Lundbys fortjeneste, men det har tatt krefter.

– Hadde det ikke vært for Maren Lundby, hadde det ikke vært noe renn her, sa sportssjef Clas Brede Bråthen etter kvalifiseringa tirsdag.

Sportssjefen for de norske hopperne er krystallklar.

XfT5vneDza4

Sportssjef for de norske hopperne, Clas Brede Bråthen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Lundby har mye av æren for at det for aller første gang kan arrangeres hopp i stor bakke for kvinner i dette VM.

Det er nemlig ikke mer enn ett år siden at beskjeden kom om at de kvinnelige hopperne ikke skulle få hoppe i stor bakke i Oberstdorf – til tross for at de fikk gjøre dette i prøve-VM.

Kvinnene hadde også hoppet stor bakke i verdenscupen siden 2012-13-sesongen.

– Jeg mister gnisten av det for å være ærlig, sa en frustrert Maren Lundby da, som allerede hadde brukt mye tid og mange år av sin karriere på å fronte kvinners rettigheter i idretten.

Hun har blant annet uttalt at hun føler at hun kunne blitt likestillingsminister.

Nå var hun i ferd med å miste motet av all motgangen fra FIS, som i mange år har hatt en konservativ holdning til kvinner i hoppsporten.

Se Lundbys første hopp her.

– Det var et kok her

Men hopperen fikk gnisten tilbake, og sammen med landslagstrener Christian Meyer, sportssjef Clas Brede Bråthen og Norges Skiforbund ble det satt i gang en massiv kampanje for å få VM-arrangøren til å endre standpunkt i spørsmålet om stor bakke.

– Det var et kok her under konkurransene i fjor, fortalte Meyer tirsdag.

– Men vi fikk det til slutt. Det var ganske interessant å se hvordan ting fungerer i den politiske verden.

Skihopper Ingebjørg Saglien Bråten i Lysgårdsbakkene på Lillehammer. Her med trener Christian Meyer.

Landslagstrener Christian Meyer forteller at Lundbys engasjement var avgjørende for å få FIS til å snu.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

For til slutt vedtok Det internasjonale Skiforbundet (FIS) et norsk forslag om storbakkerenn for kvinner i VM.

– Hun (Maren Lundby) påpekte det som ikke var naturlig, nemlig at det var prøve-VM i stor bakke, men VM i liten bakke, forteller landslagstreneren, som er overbevist om at det var Lundbys engasjement som førte til at FIS snudde.

Og nå fikk hun gull i VM i stor bakke.

– Det er vanskelig å ta innover seg, for å være helt ærlig, avslutter Lundby.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Supportere bortvist – skal ha kommet med rasistiske tilrop

  Ørn-Horten slo Arendal 8-1 i 2. divisjon lørdag, men det var dommerens bortvisning av om lag 30 bortefans for mulige rasistiske rop som stjal fokuset.

  Hendelsen skal ha skjedd ti minutter før hvilen, da Ørn-Hortens Seihou Leroy Sillah Nilsen økte hjemmelagets ledelse til 4-0 og feiret foran Arendals supportere, ifølge Agderposten.

  Avisen skriver at flere som var på stadion, har opplyst at det ble laget apelyder mot spilleren, og dommer Herman Aass bekrefter at publikum ble bortvist.

  Sportssjef Børge Fedje i Arendal sier klubben fordømmer alle former for rasisme og hets.

  – Vi har fått framstilt påstander om hva som skal ha skjedd, og jeg kan ikke uttale meg om det er sant eller ikke. Jeg vet bare at Arendal Fotball som klubb er opptatt av mangfold og respekt og vil være gode representanter både på og utenfor banen, sier han til Agderposten.

 • Solberg hadde store utfordringer med sikten

  Oliver Solberg inntok 6.-plassen på resultatlistene før siste dagen i Safari Rally Kenya i Nairobi, men tapte tid til toppen.

  – I dag var en av de sykeste dagene på rallybanen i mitt liv, men med seks nye runder i morgen er jeg sikker på at det kommer flere overraskelser og utfordringer i tiden som kommer, skriver den svensknorske rallyføreren på Twitter etter tredje dagen i Rally Kenya.

  Solberg skriver videre at han hadde store utfordringer med sikten i deler av fartsprøvene ettersom det både sprutet jord og vann opp på frontruta.

  Tross forholdene klatret Solberg opp på 6.-plass, og ligger 12.19 minutter bak Kalle Rovanperä som leder. Før dagens prøver var forspranget opp til finnen 4.27 minutter.

  Opp til Thierry Neuville på 5.-plass er det 1.19 minutter. (NTB)

  Oliver Solberg kjører i Kenya
  Foto: TONY KARUMBA / AFP
 • Nepomnjatsjtsjij og Caruana økte luken i VM-jakten

  Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana økte luken til resten i VM-kandidatturneringen i sjakk med seire lørdag. Hikaru Nakamura er treer, 1,5 poeng bak.

  «Nepo» er fortsatt alene på topp med 5,5 poeng på sju runder, etter en kontrollert seier med svarte brikker over ungarske Richard Rapport.

  Caruana lå lenge an til gevinst, men måtte slite lenge for seieren med hvite brikker mot aserbajanske Teimur Radjabov. Amerikaneren står med fem poeng.

  Deretter følger landsmannen Nakamura, som spilte remis med svarte brikker mot Jan-Krzysztof Duda lørdag. Tre spillere har tre poeng etter halvspilt turnering i Madrid.

  Vinneren av turneringen skal etter planen møte verdensmester Magnus Carlsen til VM-kamp i starten av 2023, men Carlsens foretrukne motstander i Alireza Firouzja, ligger dårlig an. Han har kun 2,5 poeng, etter remis mot kinesiske Ding Liren.

  Kandidatturneringen i den spanske hovedstaden varer fram til 5. juli. (NTB)

  Jan Nepo
  Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste