Hopp til innhold

Lundbys dramatiske vei til VM-gull – visste ikke om hun fikk konkurrere

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Maren Lundby og resten av de norske hoppjentene hadde et dramatisk døgn like før det historiske storbakkerennet.

eh12EyjoQCI

TÅRER: Maren Lundby erkjenner at denne sesongen har vært ekstra tøff for henne. Dermed presset tårene på da hun takket de som har hjulpet henne på veien.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Gullvinner Maren Lundby slo tilbake mot alle odds og sikret historisk gull i det som har vært et tungt år, men også et tungt døgn. En positiv koronatest på Halvor Egner Granerud skapte trøbbel.

De norske hoppjentene visste ikke om de fikk konkurrere før snaut to timer før rennstart. Da sto de klare oppe i bakken, like før start på prøvehoppinga og fikk klarsignal.

– Det har vært en rar dag, sier Maren Lundby til NRK.

Satt isolert på rommet

Den historiske storbakke-dagen for hoppkvinnene startet på verst mulig måte, med en ny positiv test på Halvor Egner Granerud. Han testet først positivt tirsdag kveld, og fikk det endelige svaret onsdag morgen. Da visste ikke det norske hopplaget om de selv var påvirket.

To tester ble gjennomført i går kveld, og det preget naturligvis nattesøvnen, samtidig som nervene bygde seg opp før det historiske rennet.

– Det har vært en berg-og-dalbane, sier Silje Opseth.

Hoppjentene måtte snu om på alt av rennforberedelser, og ble nærmest isolert i timene før.

– Vi skulle egentlig ha forberedelser, tilpassing av dress og det som er vanlig på renndag, men det ble avlyst. Vi ble heller bedt om å være på rommet til alle på hotellet hadde blitt testet. Forberedelsene startet ikke før klokken ett, som vi egentlig skulle begynne med klokken ti, sier Lundby.

– Når visste du at du fikk konkurrere?

– Jeg skjønte det ikke før vi kom i bakken, at nå «kan ingen stoppe oss», sier gullvinneren.

Det var ikke før klokken 15.

– For tre timer siden var norsk hoppsport i knestående, og så skjedde det her, sier sportssjef Clas Brede Bråthen om gullet til Lundby.

Se Lundbys gullhopp her.

Sikret gullet i sitt «eget» renn

Maren Lundby vant etter to gode hopp på 128,5 meter og 130,5 meter.

– Jeg skjønner ikke hvor bra jeg har det nå. At jeg skulle klare det, det hadde jeg ikke trodd. Jeg må sende en takk til alle som har hjulpet meg i vinter. De er så utrolig flotte mennesker, selv om det hadde blitt gull eller tiendeplass. De er fantastiske, sier Lundby gråtende.

Maren Lundby og lagvenninnene etter historisk gull

GLEDE: Maren Lundby blir gratulert av Anna Odine Strøm og Silje Opseth.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Sportssjef Bråthen er rett og slett målløs over hva Lundby nettopp har gjort.

– Dette betyr så mye at jeg ikke greier å beskrive det. Hun har slitt gjennom hele sesongen, og så vinner hun det rennet hun selv har laget, sier Bråthen gråtkvalt.

Silje Opseth var også nære å ta medalje med sitt kjempehopp på 138 meter i andre omgang, men falt da hun skulle sette nedslag. En nedbrutt og gråtende Opseth forsvant fra sletta.

Nå forklarer hun hva hun har gått gjennom denne dagen.

– Det startet i morges at vi ikke visste helt hva som kom til å skje resten av dagen, med koronatester og slik. Jeg har vært nervøs i hele dag. Jeg satt på hotellet tidligere i dag, og tårene trillet for jeg var så livredd for å ødelegge alt for meg selv i bakken, sier hun.

Dermed var det en ganske skuffet Opseth som møtte NRK etter nederlaget.

– Jeg er veldig fornøyd med det jeg presterte. Jeg er en utkjøring fra pallen, men jeg må bare la de synke litt, selv om jeg er litt skuffa nå, sier hun.

Se hoppet til Opseth her.

Mistet gnisten

Dette rennet mener sportssjef Bråthen er Lundbys fortjeneste, men det har tatt krefter.

– Hadde det ikke vært for Maren Lundby, hadde det ikke vært noe renn her, sa sportssjef Clas Brede Bråthen etter kvalifiseringa tirsdag.

Sportssjefen for de norske hopperne er krystallklar.

XfT5vneDza4

Sportssjef for de norske hopperne, Clas Brede Bråthen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Lundby har mye av æren for at det for aller første gang kan arrangeres hopp i stor bakke for kvinner i dette VM.

Det er nemlig ikke mer enn ett år siden at beskjeden kom om at de kvinnelige hopperne ikke skulle få hoppe i stor bakke i Oberstdorf – til tross for at de fikk gjøre dette i prøve-VM.

Kvinnene hadde også hoppet stor bakke i verdenscupen siden 2012-13-sesongen.

– Jeg mister gnisten av det for å være ærlig, sa en frustrert Maren Lundby da, som allerede hadde brukt mye tid og mange år av sin karriere på å fronte kvinners rettigheter i idretten.

Hun har blant annet uttalt at hun føler at hun kunne blitt likestillingsminister.

Nå var hun i ferd med å miste motet av all motgangen fra FIS, som i mange år har hatt en konservativ holdning til kvinner i hoppsporten.

Se Lundbys første hopp her.

– Det var et kok her

Men hopperen fikk gnisten tilbake, og sammen med landslagstrener Christian Meyer, sportssjef Clas Brede Bråthen og Norges Skiforbund ble det satt i gang en massiv kampanje for å få VM-arrangøren til å endre standpunkt i spørsmålet om stor bakke.

– Det var et kok her under konkurransene i fjor, fortalte Meyer tirsdag.

– Men vi fikk det til slutt. Det var ganske interessant å se hvordan ting fungerer i den politiske verden.

Skihopper Ingebjørg Saglien Bråten i Lysgårdsbakkene på Lillehammer. Her med trener Christian Meyer.

Landslagstrener Christian Meyer forteller at Lundbys engasjement var avgjørende for å få FIS til å snu.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

For til slutt vedtok Det internasjonale Skiforbundet (FIS) et norsk forslag om storbakkerenn for kvinner i VM.

– Hun (Maren Lundby) påpekte det som ikke var naturlig, nemlig at det var prøve-VM i stor bakke, men VM i liten bakke, forteller landslagstreneren, som er overbevist om at det var Lundbys engasjement som førte til at FIS snudde.

Og nå fikk hun gull i VM i stor bakke.

– Det er vanskelig å ta innover seg, for å være helt ærlig, avslutter Lundby.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal