Sundby utklasset feltet og vant NM-gull: – Det er ekstremt

LYGNA/OSLO (NRK) Martin Johnsrud Sundby (32) stakk fra front med tre kilometer igjen og viste at VM-formen så absolutt er til stede. Petter Northug fikk derimot en blytung dag på jobb.

Martin Johnsrud Sundby knuste de tre andre mot slutten, og vinner 7 sekunder foran Niklas Dyrhaug. Didrik Tønseth tar bronsen, mens Sjur Røthe ender opp på den sure fjerdeplassen.

SUVEREN: Ingen kunne hamle opp med Martin Johnsrud Sundby på dagens tremil med skibytte.

– I dag hadde vi en pulje med fire mann som hadde bestemt seg for at vi har lyst å gå duathlon (tremil med skibytte) i VM, sa Sundby til NRK.

Tre kilometer før slutt satte Sundby inn det avgjørende rykket og da måtte Niklas Dyrhaug, Sjur Røthe og Didrik Tønseth gi slipp på den suverene NM-vinneren.

– Jeg sa det til gutta to kilometer før mål, at i dag er jeg stolt av dere. Også prøvde jeg meg litt. Det funket heldigvis.

– Det er ekstremt, sa NRK-kommentator Torgeir Bjørn da 32-åringen satte inn det avgjørende rykket.

Dermed kunne Sundby skli inn til NM-gull, foran Tønseth og Røthe på plassene bak.

– Totalt sett er dette de fire som jeg mener burde gå duathlon i VM, fortsatte Sundby og refererte til Dyrhaug, Røthe og Tønseth.

Nå rykker Martin Johnsrud Sundby! Ingen av de tre andre følger med, og slipper umiddelbart.

RYKKET: Se det avgjørende rykket fra Sundby.

Høy fart fra start

Etter én mil var det kun 13 løpere igjen av startfeltet på 127 startnumre. Tempoet fra front hadde blåst av de fleste, foruten de løperne i aller best form.

Til og med russiske Sergej Ustjugov klarte ikke henge med NM-teten.

Da løperne kom inn til skibytte var 13 mann blitt til kun seks: Sundby, Dyrhaug, Tønseth og Røthe, Holund og Krüger. Deretter ventet nye 15 kilometer med fri teknikk.

De to sistnevnte falt av på skøytedelen, og kvartetten i front gikk samlet helt til Sundby satte inn det avgjørende rykket.

Blytungt for Northug

Det store VM-spørsmålstegnet Petter Northug fikk en tung dag på jobb og måtte slippe allerede etter sju kilometer.

– Jeg ligger bedre an enn jeg trodde. Jeg hadde ventet mer juling disse to dagene, men det virker som jeg fikk et løft etter en brutal tremil i Falun.

– Du vet aldri med Northug. Det er enten eller. Jeg ble positivt overrasket etter sprinten i går, og det er klart den sprinten sitter nok i beina fortsatt, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Stort mer så man ikke av trønderen på dagens tremil, som la seg i gruppe med Ustjugov de siste 15 kilometerne. I mål var han over tre minutter og fire bak Sundby.

– Det er langt ifra VM-formen, men som sagt gikk han en veldig god sprint i går, der han kom til finalen, fortsatte Aukland og la til:

– Men det er ikke noe tvil om at jeg ville tatt ut Northug til et VM-lag.

Ingen god dag for Petter Northug Jr.

Siste nytt

 • Til europa-kvalik på kort varsel

  Sigurd Rosted og belgiske Gent skal på kort varsel spille kvalifisering til europaligaen. Årsaken er at Mechelen utelukkes som følge av en kampfiksingssak.

  Det europeiske fotballforbundet (UEFA) bekreftet først torsdag at Mechelen ikke får deltatt i europaligaen.

  Sigurd Rosted
  Foto: Sarpsborg 08
 • Sarpsborg leier fransk keeper

  Den franske sisteskansen Alexandre Letellier (28) har signert en låneavtale med Sarpsborg 08 ut 2019. Han erstatter Aleksandr Vasjutin, som trolig selges.

  Det bekrefter Østfold-klubben fredag morgen. Han lånes ut fra Ligue 1-klubben Angers.

  Alexandre Letellier
  Foto: Sarpsborg 08
 • Holund legger opp etter Beijing-OL

  Landslagsløper Hans Christer Holund har bestemt seg for å legge opp etter OL i Beijing i 2022, skriver VG. 30-åringen vant femmila under VM i Seefeld sist vinter.

  VM ski 2019. Langrenn menn, 50 km fellesstart fristil
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal