Hopp til innhold

Stilte med denne T-skjorten i VM – nå føler dommeren seg frosset ut

Sjakkdommeren Shohreh Bayat vekket oppsikt da hun i VM ikledde seg en T-skjorte til støtte for iranske kvinner. Bayat har ikke dømt siden hun ble advart av Fides mektige president Arkadij Dvorkovitsj.

Shohreh Bayat med protest under VM i fischersjakk.

PROTEST: Shohreh Bayat stilte med denne T-skjorten under fischer-VM på Island.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Generelt sett har jeg respekt for at dommerne skal være nøytrale, men jeg synes ikke denne markeringen er et problematisk tilfelle, sier Peter Heine Nielsen til NRK.

Han er trener for Magnus Carlsen og har engasjert seg i saken om den iranske sjakkdommeren Shohreh Bayat.

Peter Heine Nielsen, Magnus Carlsens trener

ENGASJERT: Carlsen-trener Peter Heine Nielsen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Dommeren gjorde seg bemerket under VM i fischersjakk i oktober. På mesterskapets første dag gikk hun med en T-skjorte, med påskriften: «Women, life, freedom» – «kvinner, liv, frihet».

Ordene sto skrevet i de iranske fargene, et land som hun har ikke vært i siden januar 2020. Det etter at hun fikk trusler og ble pålagt en offentlig beklagelse for å ha blitt avbildet med en løs hijab.

– Hun har flyktet fra Iran, og dette (T-skjorten) er en naturlig reaksjon. Det hun gjør utfordrer ikke hennes sportslige uavhengighet, for det var ingen spillere i turneringen som kan ha hatt et problem med det, sier Peter Heine Nielsen og oppfordrer sjakkverdenen til å ta stilling til hvilken side de står på.

bare noen måneder etter VM føler iraneren seg presset ut av Det internasjonale sjakkforbundet (Fide).

– Han er Kremls bonde

I et intervju med Süddeutsche Zeitung forteller Bayat at hun dagen etter fikk skriftlig beskjed fra den mektige presidenten i Det internasjonale sjakkforbundet (Fide), Arkadij Dvorkovitsj, om å endre antrekket.

Dvorkovitsj er tidligere visestatsminister i Russland under regjeringa til Putin-vennlige Dmitrij Medvedev.

Fide bekrefter til NRK at presidenten ga beskjed om å ikke blande sport og politikk.

Bayat fulgte den påfølgende dagen opp med et antrekk hvor hun var ikledd fargene til det ukrainske flagget: gult og blått.

David Llada

PRESSEANSVARLIG I FIDE: Davis Llada.

Foto: CHRISTIAN KRAKENES / CHRISTIAN KRAKENES

– Uansett hvor edel eller ukontroversielt saken er, er det upassende og uprofesjonelt å drive med aktivisme når du har den jobben, skriver David Llada, presseansvarlig i Fide, i en e-post til NRK.

Til Süddeutsche Zeitung retter Bayat sterk kritikk mot Fide-president Dvorkovitsj.

– Jeg ville kalt ham en sjakkbrikke. Han er Kremls bonde, sier hun.

Det vil ikke Fide og Dvorkovitsj kommentere til NRK.

– Vi kan kun svare på faktiske spørsmål. Vi kan ikke kommentere folks meninger, sier Llada.

Arkadij Dvorkovitsj

PRESIDENT: Arkadij Dvorkovitsj er tidligere visestatsminister i Russland. I dag er han president i Fide.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Fide benekter at hun er sparket

Siden VM i fischersjakk har ikke dommeren blitt brukt av Fide. Hun er heller ikke en del av dommerkommisjonen – det styrende organet for dommere i Fide.

Til NRK forteller Bayat at hun ikke vet hun om er utestengt fra å være dommer i Fide-turneringer eller ikke. Det internasjonale sjakkforbundet benekter på sin side at Bayat er sparket som dommer.

Jøran Aulin-Jansson

VISEPRESIDENT i FIDE: Jøran Aulin-Jansson.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Jøran Aulin-Jansson, visepresident i Fide, forteller at det ikke uvanlig at det tar lang tid fra hver gang en dommer dømmer i deres turneringer.

– Nei, det finnes veldig mange dommere. Når det gjelder større arrangementer i Fides regi, er det langt flere dommere enn det finnes turneringer, sier han til NRK.

– Vet du om hun er «fjernet» av Fide?

– Jeg kan aldri tenke meg at hun er fjernet eller boikottet av Fide for det. Det finner jeg veldig merkelig. Det har jeg ikke tro på, sier Aulin-Jansson.

– Visste at de gjorde noe galt

Det som uansett er klart er at Bayat ikke lenger er en del av dommerkommisjonen i forbundet. Hun forklarer at alle medlemmene av kommisjonen ble tilbudt å jobbe i enten den samme eller en annen Fide-kommisjon.

Hun ble forespeilet en rolle i kvinnekommisjonen.

– Så utnevnte de delegaten til Det iranske sjakkforbundet som sekretær for kvinnekommisjonen og tilbød meg å jobbe i kvinnekommisjonen sammen med de som undertrykket meg, sier Bayat til NRK, med henvisning til Det iranske forbundet.

Hun takket derfor nei til å jobbe i kommisjonen, noe Aulin-Jansson forståelse for.

– Nå vet jeg ikke hva som har skjedd først her. Om hun fikk tilbud før eller etter den iranske delegaten. Det er ofte en dynamisk prosess, forteller han.

Ifølge Aulin-Janssons Fide-kollega, David Llada, er det vanlig med store utskiftninger i de ulike Fide-kommisjonene, og at mange ansatte får nye roller hvert fjerde år. Bayat ble forsøkt flyttet til kvinnekommisjonene fordi Fide mente at hun kunne være mer verdifull der.

Usikker på om hun får dømme igjen

Bayat fikk mye oppmerksomhet etter Iran-markeringen på Island, som blant annet ble omtalt av NRK. Sjakkdommeren hevder også at har fått flere støttende meldinger fra folk i Fide-systemet.

Ifølge Bayat har enkelte uttrykt at de tror hun mistet plassen i kommisjonen fordi Fide-ledelsen var irriterte på henne.

– En annen sa at det var veldig skuffende at Fide ikke bryr seg om å være profesjonelle og at jeg er den beste sjakkdommeren i verden, sier Bayat.

– Tror du det vil være mulig for deg å jobbe for Fide så lenge Dvorkovitsj er president?

– Jeg vet ikke. Jeg vet at Arkadij er en politisk figur og jeg vet at jeg tok en risiko ved å bruke disse klærne for å frem et poeng. Men jeg ønsket å gjøre det, og jeg mener det er et menneskerettsspørsmål som jeg ikke kunne tie om, sier Bayat.

Det finnes regler for kleskode i sjakken som både spillere og dommere er pålagt å følge. Senest under VM i lyn- og hurtigsjakk ble det igjen bråk da blant andre Jan Nepomnjasjtsjij stilte i en T-skjorte med et Lionel Messi-sitat.

Magnus Carlsen fulgte heller ikke kleskoden da han kom løpende i joggebukse etter å ha kommet for sent til et parti. Nordmannen fikk en advarsel, men ble ikke straffet for regelbruddet.

Les også Medier: Iransk fotballprofil arrestert for «propaganda» mot regimet

Vouria Ghafouri

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Tidligere OL-utøver drept i krigen i Ukraina

    Vektløfteren Oleksandr Pjeljesjenko er den første OL-utøveren som har blitt drept i krigen i Ukraina, skriver The Guardian.

    Han døde i kamp for å forsvare landet sitt på søndag, det bekrefter den nasjonale OL-komiteen i Ukraina.

    30-åringen ble nummer fire i vektklassen 85 kilo under OL i Rio i 2016. Han har også blitt europeisk mester to ganger.

    «Det er med stor sorg at vi må meddele at i dag sluttet hjerte til den ærede idrettsmesteren i Ukraina, to ganger europeisk mester i vektløfting, å slå» skriver den nasjonale OL-komiteen i Ukraina på Instagram.

    Pjeljesjenko var utestengt fra idretten i perioden 2013 til 2015 som følge av en dopingforseelse. Deretter gjorde han comeback og tok EM-gull i 85-kilosklassen i 2016. Året etter forsvarte han tittelen. I 2018 begikk han et nytt brudd på dopingreglene og sluttet å konkurrere.

    Mer enn 400 ukrainske idrettsutøvere og idrettsledere skal være drept i krigen.

    (NRK/NTB)

    U11uSDVHKrI
    Foto: Afp
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal